Drømmer du om at blive selvstændig købmand? Og drømmer du om handlefrihed til at drive og udvikle din egen butik?
Dagrofa står klar til at gøre drømmen om et liv som købmand til virkelighed. Sammen med den erhvervsdrivende fond KFI søsætter Dagrofa det tredje hold på Købmandsuddannelsen i efteråret 2017. Men indtil nu har der kun været én kvinde gennem Købmandsuddannelsen.
– Det er vores ambition at se kvinder på holdet til næste år. Som købmand hos Dagrofa får man mulighed for at udnytte de stordriftsfordele, der er ved at være en del af en stor koncern med stærke kædekoncepter. Det vil vi gerne sikre os, at kvinderne også udnytter, siger HR Business Manager Desirée Breel, MENY og tilføjer:
– Derfor er vi på jagt efter flere kvinder, der har mod og lyst til at forløse deres frihed som købmand og bringe sin person i spil i forhold til det lokale købmandskab.
Godt 20 procent af købmændene i koncernen er kvinder. Der er flest i kæderne LetKøb og Min Købmand, som i en del tilfældes drives af ægtepar.
– Det er først og fremmest en udfordring at trække kvindelige købmænd til MENY. Her ser vi til gengæld mange kvinder på butikkens andre ledende poster. Det er meget positivt, at mange dygtige kvinde tager ansvaret for fx delikatesse, kolonial eller frugt og grønt, siger Desirée Breel.
Udover stærke kædekoncepter som MENY, SPAR og Min Købmand tilbyder Dagrofa markedets største frihed som selvstændig købmand og unikke finansieringsmuligheder.
Desirée Breel mener, at Købmandsuddannelsen er godt springbræt for de mange erfarne kvinder, der findes i butikkernes ledergrupper:
– Det er vigtigt for os, at vores nye købmænd får en målrettet og individuel sparring. Derfor bliver man koblet på forskellige nøglepersoner, der kan vejlede om drift, ledelse og økonomi. Samtidig bliver vores kommende købmænd tilbudt en mentor, der med succes driver en butik i samme kæde.
MENYs HR Business Manager mener, at mange kvinder undervurderer deres evne til som købmand at vise mod og handlekraft: – Det er min erfaring, at mange kvinder er parate til at føre an og skabe begejstring og engagement. De er bevidste om deres mål og har en god evne til at fastholde en klar kurs.
KFI ønsker i samarbejde med Dagrofa at gennemføre en målrettet lederuddannelse, der har til formål at kompetenceudvikle og klargøre koncernens købmandstalenter, så de indenfor 1-2 år er i stand til at blive købmænd.
Uddannelsen tilpasses løbende, så indhold og proces afspejler den nuværende og fremtidige virkelighed. Uddannelsen er blevet til i samarbejde med konsulentvirksomheden Mindbizz. Uddannelsen består af ni moduler og en eksamen.
Sekretariatschef i KFI, Cecilie Alsted, understreger vigtigheden af, at der er fokus på talentudviklingen. Det er en forudsætning, hvis danskerne fortsat skal have mulighed for at handle hos frie, selvstændige købmænd. I den forbindelse er det naturligt også at rette fokus mod de mange talentfulde kvinder.
– Vi vil gerne understøtte en udvikling, hvor butikkerne udnytter deres fulde potentiale og medarbejdernes kompetencer. Samtidig vil vi gerne skubbe på en udvikling, hvor et stigende antal kvinder uddanner sig til købmænd. De to ambitioner kan heldigvis sagtens forenes og gå hånd i hånd. Den sidste er jo faktisk forudsætningen for den første, siger Cecilie Alsted.
Første hold gennemførte købmandsuddannelsen i oktober 2015 med 11 deltagere. Den første kvinde på uddannelsen var Charlotte Due Olsen, der nu er købmand i SPAR Ganløse. Læs portræt her.
Så mange kvindelige købmænd er der i Dagrofas kæder: (i alt 530 butikker)
Min Købmand: 57 – heraf ægtepar 10
LetKøb: 35 – heraf ægtepar 7
SPAR: 16 – heraf ægtepar 7
MENY: 6
Kilde: DSK medlemsoversigt, sept. 2017