Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Kvinde i egen SPAR-butik

Købmand Søren Engberg viste med sit moderne lederskab en ny vej for Charlotte Due Olsen, der som ung droppede sine magisterdrømme og blev kulturbærer i MENY Værløse. Nu er hun

Købmand Søren Engberg viste med sit moderne lederskab en ny vej for Charlotte Due Olsen, der som ung droppede sine magisterdrømme og blev kulturbærer i MENY Værløse.  Nu er hun købmand i SPAR Ganløse

46 år gammel og 27 år i samme butik. Charlotte Due Olsen var nået til et punkt i livet, hvor hun måtte stille sig selv spørgsmålet:  Er det tiden at blive kvinde i egen butik? Eller fortsætte med at stå til ansvar for andre end sig selv?

Som administrationschef i MENY Værløse var Charlotte Due Olsen kommet til tops hos den private købmand Søren Engberg. Og hun kunne have fortsat med et være butikkens kulturbærer uden økonomisk ansvar for sig selv eller sine kolleger.

Charlotte Due Olsen var nyuddannet cand. mag i spansk og korrespondent i spansk og engelsk, da Søren Engberg overtog butikken i Værløse, hvor Charlotte havde haft et kassejob i mange år, mens hun læste.

– Hvis det ikke havde være for Sørens moderne ledelsesstil, så var jeg nok blev gymnasielærer eller havde været oversætter i en virksomhed, fortæller Charlotte Due Olsen og forklarer:

– Hos Søren oplevede jeg, at jeg som kvinde og menneske blev mødt med tillid, respekt og anerkendelse. Dengang var det en udbredt opfattelse blandt ældre købmænd, at kvinder sad i kassen, og mænd gik på gulvet. Med Søren var det anderledes. Han så på potentialer uden skelen til køn.

Sørens butik fik undervejs ændret sit facadeskilt fra Friva over SuperBest til MENY. Sideløbende avancerede Charlotte Due Olsen fra kassemedarbejder til kasseleder, servicechef, personaleleder, administrationschef og butikschef.

Købmandsuddannelse

Drømmen om at blive kvinde i egen butik kom et skridt nærmere virkeligheden, da Dagrofa i 2016 for anden gang åbnede for Købmandsuddannelsen. Charlotte Due Olsen var eneste kvinde på holdet:

– Det er en mandeverden, og tonen er meget direkte og kan undertiden være rå. Du er nødt til at stå fast og være sikker i din sag. Så bliver du respekteret, og der bliver langsomt åbnet op for, at man også kan tale om mere bløde værdier i forhold til f.eks. ledelse, og hvordan man iscenesætter sin butik.

– Købmandsuddannelsen har givet mig en masse fantastiske ledelsesværktøjer, som jeg har kunnet bruge derhjemme i dagligdagen i forhold til evaluering og uddelegering. Desuden har jeg haft stor glæde af sammenholdet og det nye netværk, siger Charlotte Due Olsen.

Hun peger på, at mange kvinder karrieremæssigt stopper, når de er nået op til et vist ledelsesmæssigt niveau. Det sidste skridt kræver beslutsomhed og vilje til at bryde ind i mændenes verden og blive en del af deres netværk.

Selv blev hun klædt afgørende på til jobbet som selvstændig købmand, da hun sideløbende med købmandsuddannelse var administrationschef i MENY Bagsværd, som var blevet overtaget af Steen Johansson.

– Med hans fortid i Bilka fik jeg indsigt i og forståelse for, hvordan man griber driften an fra et mere koncernmæssigt perspektiv. Det har helt klart været med til at nuancere min forståelse af rollen som købmand, siger Charlotte Due Olsen.

Klar til SPAR

Lørdag den 26. august kunne Charlotte Due Olsen sammen med SPARs kædedirektør Niels Karstensen byde  kunderne velkommen til den nye SPAR i Ganløse. I kulissen stod hendes ægtefælle Jimmi, der har sagt sit job op på et lager for at hjælpe sin hustru med den daglige drift af butikken.

– Vi glæder os til at få basis på plads og skabe en ny kultur i butikken efter, at den har været drevet som KIWI. Derfor har jeg ansat en tidligere slagtermester, der får ansvaret for ferskvareområdet. Økologi og ferskvarer er vores fokusområder, siger Charlotte Due Olsen, der glæder sig til, at de nye rytmer og rutiner giver overskud til at arbejde med iscenesættelse af butikken og give smagsprøver.

– Det er jo den levende butik, hvor kunderne kan blive inspireret, som jeg brænder for, siger Charlotte Due Olsen.

 

Charlotte Due Olsens tre gode råd til kvinder, der drømmer om at blive at blive købmand:

  • Gør det, hvis du føler for det instinktivt
  • Bekymr dig ikke om dit køn
  • Vær ambitiøs og erkend, at det er benhårdt arbejde.

Charlotte gør op med fordomme:

  • Kvinder er for tilbageholdende. Nej, men de skal kunne tåle mosten.
  • Børn og købmandsliv kan ikke kombineres.  Ok, det kan være svært. Men du kan jo vælge at blive købmand, når børnene er blevet lidt ældre.

Charlotte Due Olsen er den nye købmand i Ganløse efter at KIWI er blevet omdannet til SPAR. Hun har ansat sin ægtefælle Jimmi, der bl.a. har ansvaret for frugt- og grøntafdelingen.

Charlotte Due Olsen vil gøre SPAR til det lokale fødevaremarked, hvor kunderne får service og sortiment til konkurrencedygtige priser.

Kunderne strømmede til på åbningsdagen den 26. august. Her ses Charlotte Due Olsen sammen med kædedirektør Niels Karstensen.

Del:

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: