Spring til indhold
Søg
Close this search box.

POLITIK OG HOLDNINGER

Kampen mod illegal handel

DSK mener, at den illegale handel skal bekæmpes med kontrol, bøder og lavere afgifter.

I Skatteministeriets grænsehandelsrapport ”Status over grænsehandel” fra juni 2016 står:

”Afgiften på chokolade og slik i Danmark er løbende blevet forhøjet siden 2009, mens der fortsat ikke er afgifter på chokolade og slik i hverken Tyskland eller Sverige, og chokolade og slik er omfattet af en lav momssats for fødevarer. Det har bidraget til, at grænsehandlen og den illegale handel med chokolade og slik løbende er steget siden 2010.”

I 2015 havde SKAT særligt fokus på illegal handel med chokolade- og sukkervarer i grossistleddet og udbyggede samarbejdet med politiet og Fødevarestyrelsens rejsehold. Alligevel måtte Skatteministeriet efterfølgende konstatere, at den illegal handel med chokolade og slik er steget siden 2010.

Det er naturligvis forkasteligt, at den illegale fortsætter med at stige på trods af, at problemet har været velkendt i årevis.

Problemet må kunne nedbringes med en kombination af følgende tiltag:

  • Lavere afgifter på især slik og chokolade, da fortjenesten ved fusk i dag er meget stor.
  • Højere bøder for fusk med afgifter.
  • Flere kontrolbesøg i den type butikker, hvor der erfaringsmæssigt er problemer med afgifterne for især slik og chokolade. Branchen skal stresses, så kriminalitet ikke kan betale sig. Butikker, hvor der tidligere er konstateret svindel med afgifterne, kan passende få lov til selv at betale for ekstra opfølgende besøg.
  • En oplysningskampagne, så færre forbrugere støtter den illegale handel uden at være opmærksom på det.
 
 

Del:

Læs mere her

Artikler, rapporter og eksterne dokumenter om emnet

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: