Viden om dagligvarehandel

Beskyttede betegnelser

4. august 2018
        
    

I 1992 blev der i EU indført tre forskellige systemer til beskyttelse af landbrugsprodukter og levnedsmidler, som har opnået et værdifuldt omdømme. De mest kendte produkter er nok Parmaskinke, Fetaost og Champagne. Brugen af beskyttede betegnelser er langt mere udbredt i det sydlige Europa end i Skandinavien.

Hvorfor beskytte en betegnelse?

I Danmark er det Fødevarestyrelsen, som producenterne skal ansøge, hvis de ønsker at beskytte et produkt. Behovet for beskyttelsen skyldes ofte, at produktet har et særligt karakteristika, f.eks. en højere kvalitet end lignende produkter, hvilket producenten ønsker at værne om. Andre lignende produkter kan derfor ikke anvende navnet, og betegnelsen må heller ikke bruges til markedsføring af andre produkter.

Danske produkter er også beskyttede

Der er i juli 2018 registreret godt 1.600 produkter, hvoraf nogle få er danske; Danbo, Esrom, Danablu, Lammefjordsgulerødder, Lammefjordskartofler, Vadehavslam og Vadehavsstude.

DSK har udarbejdet et notat om beskyttede betegnelser. Notat, som du finder herunder, rummer også en liste over produkter, der er almindelige i Danmark, og som er omfattet af beskyttede betegnelser.