Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Børneagenter skal fremprovokere fejl hos butiksansatte

Fra 1. juli 2024 har Sikkerhedsstyrelsen foreløbig to år til at anvende anonyme børneagenter over for de butiksansatte.

Myndighederne vil fremadrettet ansætter 15-17-årige, der aktivt skal efterspørge tobak, nikotin og alkohol i landets dagligvarebutikker.

Ved at efterspørge varer, som de ikke er gamle nok til, skal myndighedernes børneagenter forsøge at fremprovokerer en lovovertrædelse.

Brugen af en såkaldt “agent provocateur” (en person, der tilskynder til en forbrydelse), kræver normalt en høj strafferamme med krav om adskillige års ubetinget fængsel. Det bruges typisk i sager om salg af f.eks. narko, hvor politiet skal kunne bevise, at der er handlet med stoffer. Men fra i dag kommer butiksansatte potentielt i samme kategori som hårde kriminelle. Det mener vi i DSK er en trist og uheldig udvikling.  

Kassemedarbejderne skal spørge om billede-legitimation, når de er i tvivl om kundens alder. Hvis den butiksansatte ikke får spurgt børneagenten om ID og lader salget gå igennem, kan der vanke meget store bøder til butikkerne.

Ulovligt salg straffes med bøder på minimum 25.000 kr. ved ulovligt salg af tobak og minimum 10.000 kr. ved salg af alkohol.

Brevet fra Sikkerhedsstyrelsen kan læses her.

Digital alderskontrol Naturligvis skal butikkerne bidrage til, at børn og unge ikke har let adgang til tobak, nikotin og alkohol.

Men frem for at bruge børneagenter, så ville det være langt mere hensigtsmæssigt, hvis vores politikere valgte at give butikkerne et effektivt våben i forhold til alderskontrol. Det kunne ske ved at indføre digital alderskontrol, så en elektronisk betaling (fysisk betalingskort, ApplePay, MobilePay osv.) kun kan gennemføres, hvis kunden er gammel nok til at købe de pågældende varer.

Hvis betalingskortet skal kunne bruges til såkaldt alderskontrol, kræver det opbakning fra både Nets og pengeinstitutterne. Bankerne skal levere data til Nets, der mod betaling skal levere løsningen til detailhandelen.

Det har DSK – sammen med en bred kreds af gode samarbejdspartnere – efterspurgt i nu mere end fem år.


Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: