Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Weber holder Ørsted til ilden

Købmandsfamilie kæmper for at bevare fynsk landsby som levedygtig. Ørsted er ellers dømt til at uddø om bare seks år – I skal vide, at der er et LIV herude,

Købmandsfamilie kæmper for at bevare fynsk landsby som levedygtig. Ørsted er ellers dømt til at uddø om bare seks år

– I skal vide, at der er et LIV herude, og at det derfor gør ONDT, når der er overskrifter i medierne med store landkort og forudsigelser om, at alt uden for byerne lukker ned. I 2007 skrev Samvirke og Fyens Stiftstidende, at Ørsted ville være en af de landsbyer som ville uddø omkring 2023 – altså om bare seks år. I mellemtiden blev landsbyen så sent som i 2011 udnævnt til Årets Landsby i Assens Kommune efter indstilling fra Landdistriktsrådet.

Købmand Jette Weber har inviteret DSK til et besøg i Ørsted nær Frøbjerg Bavnehøj på Fyn for at vise, hvordan hun og de lokale har kæmpet for at holde landsbyen levende og levedygtig.

I 2011 overtog Jette Weber butikken efter sine forældre Frede og Anne-Lise Weber. De giver stadig en hånd med i butikken, hvor søsteren Lene også har sin daglige gang.

Jette viser stolt Ud&Se fra 2004, der bragte en artikel om butikken i Ørsted. Allerede dengang vidste familien, at der skulle kampgejst til for at møde fremtiden, hvor fortiden allerede på det tidspunkt havde taget livet af mange tusinde købmandsbutikker på landet og samlet handlen i indkøbscentre ved storbyernes indfaldsveje.

– Mine forældre var uddelerpar i den nærliggende Årup Brugs, hvor Ørsted Brugs var en tilhørende filial. I 1995 lukkede Årup Brugs, og mine forældre købte bygningen i Ørsted og fortsatte som købmænd. Butikken er en del af LetKøb-kæden, siger Jette Weber og fortæller om landsbyen:

– Ørsted ligger smukt mellem gårde og marker. Mange huse og gårde er handlet, så den yngre generation er flyttet ind. Andre boliger er beboet af de tidligere gårdejere, som stadig giver en hånd med på gårdene. Der er ældreboliger, hvor bedsteforældrene kan få den nødvendige hjælp, og alligevel blive på landet, hvor de har levet hele deres liv.

I 2005 lukkede Brahesholm skolen. Det var en lille lokale folkeskole med ca. 120 elever. På stedet var også en børnehave. Byens børn går nu i skole i Glamsbjerg eller Årup, og kører derfor med skolebussen.

Børnehaven blev ”genoplivet”, da to familier i byen byggede et egnet hus, og etablerede en privat børnehave: Æblet. Den lever i bedste velgående, og er siden hen blevet udvidet til også at være vuggestue.

– Samtidig har vi stadig en kommunal dagplejemor i byen. Så børnene har den nære tilknytning til Ørsted helt fra de er små. De får lokale kammerater, som de kan lege med i fritiden, og følges med til skole i ”byen” når de bliver lidt større, siger Jette Weber.

Der er to store virksomheder i landsbyen: Ørsted Lastvognscenter med ca. 15 medarbejdere og Søndergaards Elementmontage med ca. 25 medarbejdere.

– Fælles for de to største arbejdspladser i byen er, at rigtig mange af de ansatte bor i eller tæt på Ørsted. Det er folk fra lokalområdet. Det betyder meget, at der er liv.

Ørsted har også en velfungerende beboerforening, et forsamlingshus og et aktivt menighedsråd. Der er faste traditioner som høstgudstjeneste, høstfest i forsamlingshuset, en årlig udflugt med bus arrangeret af beboerforeningen, krolf spil på legepladsen en gang om ugen og den populære byfest i august med konkurrencer og gadedyst på boldbanen om eftermiddagen. Om aftenen samles op mod 200 i et stort telt til fællesspisning og dans.  I fjor havde byfesten 10 års jubilæum.

Hvordan holder I liv en lille butik ude på landet?

–  Vi er en del af mangt og meget, og vi plejer at spøge med, at ved siden af butikken har vi et firma, der hedder: vikanalt.dk. For som byens eneste butik og samlingssted, er der faktisk ingen grænser for, hvad folk har tillid til, at vi kan ordne. Det er en stor tillidserklæring.

– Som medlem af Let-køb kan vi selv bestemme, hvad der skal stå på hylderne. Og det gør vi. Vores sortiment er nok atypisk i forhold til statistikker og butiks-space i andre kæder.  Vi sælger f.eks. ikke ”billig-mælk”. Vi sælger Lærkevang fra Arla, fordi vi har butik blandt landmændene. Vi sælger heller ikke ret meget økologisk, særligt ikke på grøntsager. Til gengæld kan vi sælge alt, som er dansk. Det gør vi meget ud af. Vi følger årstiderne og glæder os over, når der er nye kartofler, æbler, jordbær, kirsebær, blommer og kål.

– Man skal tilpasse sig. Det er ikke noget, der kommer af sig selv. Vi har sammen med butikshandlen tre faste dage, hvor vi kører varer ud til borgere, der ikke selv kan komme og handle. En stor del af dem betjener vi for kommunen. Hvis borgeren er visiteret til vareudbringning, ringer hjemmeplejen til os og bestiller varer. Alle kan få leveret. Hvis man ikke har aftale med kommunen, koster det 30 kr. Og der er stadig mange, der ikke kan bestille på computeren hos Nemlig.com, siger Jette Weber.

Gennemsnitlig er der 50-60 vareudbringninger om ugen, fordelt på 3-4 dage. Det giver et godt flow i varerne i butikken.

– Vi fungerer som apotek, pakkekontor, ”socialkontor” og som mødested for byens borgere. Her kan man få lettet sit hjertet og få et gratis kram, når livet føles trist og uoverskueligt. Og det kommer ikke videre. Sladder er bandlyst, siger Jette Weber.

Lene Weber binder blomsterbuketter, som ville koste det 3-dobbelte i København. Sammen med gavekurve, som kunderne selv kan sammensætte indholdet af, så er blomsterværkstedet i baglokalet en niche, som konkurrenterne i Årup, Glamsbjerg, Vissenbjerg og Assens ikke kan kopiere.

Frede Weber er fast mand i kassen.

Anne-Lise Weber hjælper til med at fylde varer på hylderne.

 

Om butikken og familien

Familien passer butikken. Og der er ingen ungarbejdere.  Frede og Anne-Lise Weber er begge fyldt 72 år, men bruger stadig meget af deres tid i butikken.

Lene Weber, 39 år, er uddannet blomsterdekoratør og har tidligere haft egen blomsterbutik i ni. Hun er gift med Niels, som er tømrer. Sammen har de Julie, 11 år, Johannes, 9 år og Alberte 5 år.

Jette Weber, 45 år, uddannet kontorassistent og gift med Torben, som er smed. Sammen har de Helene, 20 år og Sofie & Simone 16 år. Hun har arbejdet i Købmandsbutikken siden 1999.

Købmanden i Ørsted omsætter for ca. seks mio. kr. om året.

– Vi har haft en pæn vækst i 2016 og 2017. Men krisen kradsede for år tilbage, hvor vi kunne se, at omsætningen var faldende.  Vi indkaldte til kundemøde i lageret en aften uden at sætte en egentlig overskrift på krisen. Det store fremmøde vidnede om den opbakning, vi har. Vi lovede at holde liv i butikken, men så måtte vores kunder huske at handle bare lidt mere hos os. Siden dette møde er det kun gået fremad.

Butikkens åbningstider er mandag til fredag klokken 8-17.30. Og lørdag-søndag klokken 8-12. Der er lukket 25. og 26. december samt 1. januar.

 

Ørsted på Fyn. Foto: Flemming Effersøe

Del:

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: