Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Tyvetogt gav mediestorm

Købmand får massiv opbakning fra kunder, kolleger og konkurrenter i kampen mod kriminelle bander Købmand Brian Rosenstand har løftet låget til en verden af organiseret kriminalitet, som er langt mere

Købmand får massiv opbakning fra kunder, kolleger og konkurrenter i kampen mod kriminelle bander

Købmand Brian Rosenstand har løftet låget til en verden af organiseret kriminalitet, som er langt mere omfattende end statistikkerne viser. I hvert fald at dømme ud fra de mange mails og telefonopkald, som købmanden i Valby har fået fra kolleger og konkurrenter, efter at han fredag lagde en video på sin Facebook af en tyvebande.

– Det er tydeligt, at vores branche bøjer nakken: Enten af frygt for trusler fra de kriminelle, afmagt over for politiets indsats eller for at undgå risiko for dårlig omtale, siger Brian Rosenstand.

Torsdag slog forbryderne til igen mod købmandens butik på Toftegårds Plads i Valby. Åbenlyst slæbte fire mænd kasser af slik til en værdi af omkring 8.000 kroner ud af butikken. Tyveriet blev filmet af et overvågningskamera og anmeldt til politiet.

– Det var simpelt hen så åbenlyst, at de fire mænd udgjorde en organiseret tyvebande, der stjal mine varer for at sælge dem videre. Derfor lagde jeg videoen på Facebook dagen efter for at vise vores brutale hverdag og forhåbentligt gøre det klart for politikere og politi, at vi har brug for hjælp, siger Brian Rosenstand.

Og hjælp og opbakning fik han i den grad af kunder, kolleger og konkurrenter.

Mens han blev direkte kontaktet af kolleger og konkurrenter, der fortalte om samme oplevelser, blev han mødt af massiv opbakning fra kunderne på Facebook. Inden opslaget blev fjernet mindre end et døgn senere, var det blevet delt 3.775 gange, havde fået 2.500 likes og 1.099 kommentarer.

– Jeg fik hurtigt en masse tip. Også navne, som jeg har sendt videre til politiet, siger Brian Rosenstand, der ærgrer sig over, at det tilsyneladende er en udbredt holdning blandt købmænd og butikschefer ikke at anmelde butikstyveri.

Forklaringen er ifølge købmanden, at butikkerne oftest venter 1-2 timer, før politiet kommer og afhenter den pågrebne butikstyv: – Butikkerne har ikke ressourcer til at bruge så meget tid og mandskab, samtidig med de ved, at der ikke sker tyvene noget andet end en alt for lille og ligegyldig bødestraf, som ikke holder dem fra at stjæle igen.

Det samme gør sig gældende i de tilfælde, hvor butikkerne har videomateriale, der kan indsendes til politiet, men hvor tyvene ikke er pågrebet på fersk gerning.

– Forklaringen på at dette oftest heller ikke indsendes er, at butikkerne også her skal bruge meget store ressourcer på at gennemgå videomateriale og efterfølgende indsende det til politiet. Problemstillingen er imidlertid, at butikkerne oplever, at de aldrig hører noget fra politiet. Og så er det jo spildt arbejde, siger Brian Rosenstand og konkluderer:

– Kort sagt har mange butikker og kæder opgivet at få de kriminelle fanget og få deres varer og værdier tilbage.  På den måde bliver statistikkerne over tyveri helt misvisende og tegner et alt for rosenrødt billede.

Brian Rosenstand blev fx kontaktet af en konkurrent, der kunne genkende banden fra sine egne videooptagelser. Der var stjålet varer for 20.000 kr. Men varehuschefen havde ikke anmeldt sagen.

Det seneste tyvetogt i Valby og købmandens civile ulydighed i kampen for at opnå retfærdighed er blevet massivt dækket af medierne.

Direktør for De Samvirkende Købmand, John Wagner, har »fuld forståelse« for, at Brian Rosenstand har delt videoen på Facebook, selv om det er en overtrædelse af persondataloven.

John Wagner oplyser, at justitsministeren »har stille os i udsigt, at butikkerne i større udstrækning får lov til at dele optagelser som dem, købmanden i Valby har delt på Facebook.

– Det her er organiseret tyveri. Formentlig en bande af en slags. Det skulle såmænd ikke undre mig, hvis de nærmest har en indkøbsliste med, og at der derfor står en hæler bag, der har sagt, jeg mangler det, det og det i dag. Meget af det her ender i den uorganiserede kioskverden, siger John Wagner.

DSK’s vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen blev lørdag interviewet til TV2, hvor han oplyste, at DSK længe har arbejdet politisk for at få ændret lovgivningen, så det bliver lettere at dele billeder.

– Sagen fra Valby viser med al tydelighed, at borgerne vil nemlig gerne hjælpe med at opklare kriminalitet, og den håndsrækning bør myndighederne tage imod, siger Claus Bøgelund Nielsen.

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: