Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Slikafgiften gavner svindel med slik

Den stigende chokolade- og sukkervareafgift gavner kiosksvindel og grænsehandel i stor stil. Alligevel planlægger regeringen en stigning af afgiften til næste år. Af: Per Tønnesen, formand HK HANDEL; Leif Nielsen,

Den stigende chokolade- og sukkervareafgift gavner kiosksvindel og grænsehandel i stor stil. Alligevel planlægger regeringen en stigning af afgiften til næste år. 

 Af: Per Tønnesen, formand HK HANDEL; Leif Nielsen, branchedirektør DI Fødevarer; Henrik Hyltoft, markedsdirektør for Handel & Transport, Dansk Erhverv; Ole Wehlast, formand fødevareforbundet NNF; John Wagner, adm.direktør, De Samvirkende Købmænd

 ”Sliksvindel”, ”slikfusk” og ”slikbaroner” er udtryk, vi efterhånden er blevet fortrolige med via medieomtaler af talrige sager om salg af slik og chokolade, der ikke er betalt afgifter af. Meget tyder på, at den illegale handel er sat i system, hvor store mængder slik ulovligt importeres fra nabolande – specielt Sverige – og sælges i uorganiserede kiosker, hvor der ikke betales afgifter.

Som repræsentanter for arbejdstagere og arbejdsgivere er vi stærkt bekymrede over den planlagte stigning af chokolade- og sukkervareafgiften pr. 1. januar 2018. Vi forudser, at endnu en stigning i afgiften vil øge den illegale handel yderligere, koste flere danske arbejdspladser og styrke finansieringen af de kriminelle miljøer. Senest har vi set, at problemet med kiosksalg af illegalt slik har bredt sig fra fortrinsvis at være et københavner-fænomen til nu at blive et landsdækkende problem.

Det er ikke småpenge, der svindles for. I juni tømte SKAT og Fødevarestyrelsen en slikbutik i Randers for uregistreret slik: 187 flyttekasser med 2,2 ton vingummi, lakrids og chokolade. Og det er bare i én enkelt butik. Skatteministeriets egne tal viser, at provenutabet som følge af den illegale handel er steget de seneste år og udgjorde 95 mio. kr. i 2015.

Man behøver ikke være uddannet økonom for at regne ud, at tab af millionbeløb i den størrelsesorden har konsekvenser. Tabet handler ikke bare om kroner og ører til statskassen – men i høj grad om tab af vækst og arbejdspladser. For de lovlydige danske virksomheder mister omsætning – og dermed arbejdspladser – fordi de ikke kan konkurrere med den illegale handel organiseret af de kriminelle miljøer.

Vi må konkludere, at afgiften i højere grad gavner grænsehandlen og dem, der vil svindle og omgå reglerne, end den forbedrer danskernes sundhedstilstand. Derfor vil vi kraftigt opfordre regeringen og de øvrige politiske partier til at annullere den planlagte stigning af chokolade- og sukkervareafgiften.

Del:

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: