Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Sikkerhedschef på barrikaderne

Peter Bruun fra Intern Revision i REMA 1000 råder over et arsenal af våben i kampen mod røvere og tyveknægte. I takt med at bankerne stort set har elimineret røveri

Peter Bruun fra Intern Revision i REMA 1000 råder over et arsenal af våben i kampen mod røvere og tyveknægte.

I takt med at bankerne stort set har elimineret røveri gennem mange års investering i sikkerhedssystemer, har røverne op gennem 00’erne i stedet vendt blikket mod kiosker, tankstationer og dagligvarebutikker. Her steg antallet af røverier i 2009 til helt nye højder og førte til oprettelsen af Crimestat under Dansk Erhverv.

Med tiden er webportalen Crimestat blevet et meget nyttigt værktøj, der er så godt som online med alle hotspots på Danmarkskortet. Detailhandlen bruger databasen til at få det statistiske overblik over den lokale, den regionale og den nationale udvikling med henblik på at forebygge røverier, indbrud og butikstyverier.

– De ømme punkter i forhold til røveri og tyveri kommer og går alt efter, hvor de kriminelle flytter hen eller er løsladt fra fængslet. Men det giver et fingerpeg om, hvor der skal investeres ekstra i sikkerhed, hvis man ønsker at åbne en butik på et udsat sted, siger Peter Bruun.

Når et røveri registreres i Crimestat, orienteres de øvrige kæder, der er med i Crimestat, og det er muligt her og nu at øge opmærksomheden og sikkerheden i butikker i det pågældende lokalområde.

Butikkerne har løbende indført nye sikkerhedssystemer, hvad der har fået antallet af røverier til at falde.

DNA-spray er det nyeste våben i kampen mod røverne. Det er blevet installeret i alle REMA 1000 butikker med udgangen af 2016. (Se artikel om DNA-spray)

– Vi har derudover sat en UV-lampe op ved indgangen. Hvis en røver med DNA-spray på sig kommer ind, vil han fremstå blå farvet, siger Peter Bruun og tilføjer:

– Ved indgangen har vi også en tv-skærm i loftet, hvor man kan se sig selv. Det er præventive foranstaltninger for at imødegå røveriforsøg, mindske butikstyverier og skabe større tryghed for medarbejderne.

Og med den nyeste overvågningsteknologi er det blevet svært at skjule sit ansigt. Der er op til 40 kameraer i en butik, som kan gengive en person i spillefilmskvalitet.

– Alle købmænd har også et kamera i loftet oven over køledisken med de dyreste kød-udskæringer med en tilhørende monitor placeret i butikken. Vi bruger ikke så meget loftspejle længere, da det kræver uddannelse at kunne bruge dem rigtigt, forklarer Peter Bruun.

Løbende pengeafhentning af et eksterne pengetransportfirmaer er REMA 1000 ligeledes i fuld gang med at rulle ud.

– Vi har et stort ansvar for at investere i tryghed for medarbejderne. For mange unge er vi deres første arbejdsplads, og det kan give dem en utryg start på arbejdslivet, hvis de blive udsat for røveri. Skulle det værste ske, har vi samarbejde med psykologer, som meget hurtigt kan rykke ud og tale med de ansatte for at bearbejde hændelsen, siger Peter Bruun. Foto: Flemming Effersøe

Om Crimestat

Crimestat er en database, der skaber et øjeblikkeligt overblik over situationen og dermed et meget brugbart værktøj til forebyggelse af røverier, indbrud og butikstyverier.

Crimestat fungerer ved, at en butik indrapporterer alle oplysninger om et røveri, indbrud eller butikstyveri, så snart det er begået. Andre butikker kan herefter se oplysningerne i anonymiseret form, som giver en god indikation af udviklingen og tendenserne inden for de forskellige kriminalitetsområder. Crimestat er udviklet af detailhandlen i samarbejde med Dansk Erhverv. Politiet benytter også informationer fra Crimestat i forbindelse med efterforskning af forbrydelser.

Crimestat er siden etableringen i 2010 blevet et vigtigt omdrejningspunkt for detailhandlen og derved også synonym for en fælles indsats mod kriminalitet.

Fik du læst DSK Magasinet med temaet “Sikker butik”?

Del:

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: