Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Piben har fået en anden lyd

Købmand Kim Poulsen, Min Købmand, har en passion for piber og har solgt tobak og kolonialvarer i 40 år. Til efteråret går han sammen med byens store MENY-butik  De bedste

Købmand Kim Poulsen, Min Købmand, har en passion for piber og har solgt tobak og kolonialvarer i 40 år. Til efteråret går han sammen med byens store MENY-butik 

De bedste piber holder i over 100 år. Men så skal de også været skåret af 50 år gamle rødder fra bruyeretræer ved Toscana, der har ligget til tørre i 10 år.

– Der er noget andægtig over en god pibe, som ligger godt i hånden. For den inkarnerede piberyger er det en livsstil at stoppe op, stoppe piben og smage på røgen, inden den sendes respektfuldt til vejrs, siger købmand Kim Poulsen fra Min Købmand i Vorupør i Thy.

Han kan den 1. juli fejre 40 års jubilæum som købmand. Passionen for piber har især i de senere år sørget for sorte tal på bundlinjen i takt med, at befolkningen i Vorupør er skrumpet fra 900 til 500 indbyggere.

– Sommeromsætningen og salget af piber og pibetobak udgør en stadig større del af butikkens omsætning, siger Kim Poulsen, der i vintermånederne selv passer butikken sammen med hustruen Anne Katrine, der også arbejder som hjemmesygeplejerske og en salgsassistent Andreas Wrkslow.

I sommermånederne får købmanden assistance af en håndfuld ungarbejdere. For første gang har han brugt Facebook til at søge sommerhjælp og har fået 10 ansøgere.

I byens udkant ligger MENY og tager mod kunderne fra det store opland. Fra 1. oktober bliver aktiviteterne hos Min Købmand lagt sammen med MENY.

Niche og netbutik

– Jeg har overlevet ved at forkæle byens borgere og tilbyde bl.a. håndkøbsmedicin. Men efterhånden som der er blevet færre faste helårskunder, er det i højere grad blev endagsturister og sommerhusgæster, der sammen med piberne som vore særlige niche, har fået det hele til at løbe rundt, forklarer Kim Poulsen.

For 10 år siden åbnede købmanden sin egen internetbutik Pibeshoppen.dk, hvor danske kunder kunne gå opdagelse mellem piber til priser mellem 200 og 1.000 kroner stykket. Og tobak, der er mikset efter købmandens egne opskrifter. Dem har han 40 af i fast sortiment.

Pibeshoppen er for nylig blevet gjort tilgængelig på engelsk og tysk. Og kunderne kan betale med udenlandske kreditkort, hvad der giver ekstra omsætning på netbutikken.

Mange turister fra både Danmark og Tyskland får en snak om tobak med Kim Poulsen i butikken, hvor der også føres fuldt sortiment. Måske køber de en dåse Hawgus med hyben, porse og havtorn fra Thy Nationalpark og supplerer på netbutikken, når tobaksdåsen er tom.

– My Own Blend er blandt piberygere et velkendt mærke, der består af de bedste rå-tobakker og er minutiøst blended for at opnå den bedst mulige smag. Hawgus er nok mit hidtil mest spændende tobaksprojekt. Målet var at lave en fyldig og behagelig tobak med nogle af de spændende lokale råvarer fra klitheden og Nationalpark Thy, siger Kim Poulsen og tilføjer:

– Jeg er den eneste købmand i Danmark, som også er registreret tobakshandler og medlem af My Own Blend, som er en kæde kun for tobakshandlere. Som tiden er gået, er jeg blevet den 4. største forhandler af specialtobakker i Danmark.

Mit bedste råd: Ryg ikke

Uanset om unge besøger købmanden i butikken for at få gode råd om tobak og piber eller har været på besøg på Pibeshoppens pibeskole og ringer eller skriver på mail for at høre mere, så spørger Kim Poulsen altid: Ryger du?

Hvis ikke, så er det eneste og bedste råd fra tobakshandleren i Thy, at så skal man heller ikke begynde. Heller ikke selv om man ikke vil inhalere røgen, at der er mindre nikotin i tobakken end i cigaretter, og at det meste af tjæren samler sig i piben i stedet for i lungerne.

– Det er lovligt at købe tobak, hvis man er fyldt 18 år. Men det er ikke sundt at ryge. Så man skal ikke begynde. Jeg synes dog, at det ville være at gå for vidt, hvis loven bliver så restriktiv, at jeg ikke må vise mine tobakker i butikken. Så må man virkelig sige, at piben har fået en helt anden lydt, end da min far åbnede sin boghandel med tobak for 50 år siden i Thisted. Da var en god bog og pibetobak to sider af samme sag.

For år tilbage blev holdt VM i piberygning i den lokale idrætshal.

– Jo, vi nåede at holde Vorupør Mesterskaberne hele 19 gange, inden reklameforbuddet mod tobak satte en stopper for det i 2001.

Oprindeligt var det Kim Poulsens far, som åbnede filialen i Vorupør i 1975. Tre år senere kunne sønnen overtage butikken, som på det tidspunkt havde overhalet hovedbutikken i Thisted på omsætning.

– Vi begyndte med 150 m2 og kunne flytte en rullevæg, så vi fik ekstra 100 m2 i travle perioder. Men vi fik aldrig brug for den. Tværtimod har vi over tid udvidet salgsarealet til 400 m2, da vi i 1991 flyttede til den nuværende adresse, fortæller Kim Poulsen.

Egentlig ville han gerne til England for at komme i lære hos Ronson. Han hjalp ofte sin far med at reparere piber og især Ronson lightere.

Lokale ildsjæle

Som købmand i yderste klitrække har Kim Poulsen gennem 40 år oplevet, hvordan byen er blevet affolket og har kæmpet for en forvandling til et mekka for turister med surferparadiset Cold Hawaii, Danmarks første havbad, landingsplads for kystfiskerbåde og planerne om et center for Nationalpark Thy.

– Byen har en fantastisk erhvervsforening med 45 medlemmer, der gør en kæmpe forskel, siger han og tilføjer: – Det er mentaliteten fra fiskerne, som gør, at man nogle gange føler, at man kan gå på vandet. Vi venter ikke på, at andre skal give os en hånd. Vi tager selv affære.

Som eksempel nævner han stormen Urd, som 2. juledag 2016 sendte store mængder sand ind havbadet.

– Det var lige ved at sætte en stopper for vores vinterbadefestival 4. juledag. Men dagen før gik de lokale sammen med en entreprenør og fik skabt et midlertidigt havbad på den modsatte side af molen. Og vi fik gennemført den planlagte vinterbadefestival i fin stil.

Det permanente havbad blev indviet i sommeren 2014. Det var Danmarks første havbad.

Butiksgulv og bonede gulve

I en årrække bevægede Kim Poulsen sig lige hjemmevant på butiksgulvet i Nørre Vorupør og de bonede gulve i København. Han elskede turene til staden for som organisationsmand at kæmpe for købmændene og nyde synet af København.

– Men hjemme igen under den åbne himmel og den høje horisont følte jeg mig altid taknemmelig for, at det var min base. Herfra havde jeg mit udsyn til verdenen, siger Kim Poulsen.

Han blev i 1992 valgt til bestyrelsen for Jyske Købmænd og blev senere næstformand for De Samvirkende Købmænd. I 2008 med til at pege på købmand Lisbeth Dalgaard som ny formand for DSK.

I et parløb den foregående formand Paul F. Nönnecke, Helsinge, var det magtpåliggende for den vestjyske købmand, at KFIs mangeårige direktør Marcus Choleva ikke fik held med at få ”en forlænget arm” i DSK.

– Det er aldrig sundt, når penge og magt bliver blandet sammen i en interesseorganisation, der skal varetage en bredt sammensat gruppe af købmænd. Mit fokus har naturligvis været at sikre bedst mulige vilkår for de mindre købmænd, siger Kim Poulsen.

Købmand af hjertet

I Købmændenes Historie, der blev udgivet i 2007 i forbindelse med DSK’s 100 års jubilæum, er der et dobbeltinterview med den dengang 49-årige Kim Poulsen og Paul F. Nönnecke.

De bliver af forfatterne Søren Mørch og Tom Buk-Swienty kaldt de ”to politisk set mest indflydelsesrige købmænd” i en periode, hvor købmændene generelt set var presset i defensiv af især discountbutikkernes fremmarch.

– Nogle købmænd er dygtige af hjerte. Rigtige købmænd finder en niche, sagde Kim Poulsen og tilføjede, at købmanden i modsætning til kapitalkæderne har tættere føling med kunder, medarbejdere og lokalsamfundet.

Som næstformand i Danske Købmænd A/S og Edeka Danmark var Kim Poulsen en central figur i forhandlingerne, der førte til at Reitan i 2008 kunne overtage aktiemajoriteten i Edeka, der var grossist for Merko, Aktiv og Focus.

– Det gjaldt om at redde de små købmænd ved at få solgt Edeka til bedst mulige pris. Og jeg er godt tilfreds med, at det blev Reitan og dermed REMA 1000, der jo er medlem af DSK, som kunne overtage virksomheden i Horsens, siger Kim Poulsen.

Reitangruppen havde siden 2004 haft et tæt indkøbssamarbejde med Edeka Zentrale i Hamburg.

Købmand Kim Poulsen kan 1. juli 2018 fejre 40 års jubilæum som købmand i Nørre Vorupør. Gennem tre årtier var han en af de politisk set mest indflydelsesrige købmænd. Foto: Flemming Effersøe

 

Min Købmand og MENY i Nr. Vorupør går sammen

I en ikke fjern fortid havde alle mindre bysamfund i Danmark mindst to købmandsbutikker. Og mod alle odds kan de cirka 500 fastboende i Vorupør til og med denne sommer vælge mellem to velassorterede dagligvarebutikker.

Men fra 1. oktober 2018 lægger MENY og Min Købmand i Vorupør deres aktiviteter sammen.

Gennem de sidste 40 år har det nuværende MENY (Hillgaard) og Min Købmand (KP Marked) ligget i hver sin ende af Vesterhavsgade og byen og serviceret hver sin kundegruppe.

Familierne bag MENY og Min Købmand er takket være byens aktive foreningsliv kommet tættere på hinanden og har siden efteråret drøftet, hvordan de bedst muligt sikrer byen en god og sund dagligvareforsyning.

Når sommersæsonen er slut, bliver aktiviteterne samlet hos MENY på Vesterhavsgade 44.

Det vil især udenfor sommerhalvåret styrke grundlaget for fortsat at kunne tilbyde et stort og friskt udvalg af dagligvarer til byens fastboende, det store opland og de mange besøgende i området.

Købmand Kim Poulsen fra Min Købmand vil blive tilknyttet MENY, hvor der er nok at gøre også med virksomhedens øvrige aktiviteter, som også omfatter driften af Feriepartner Thy samt Strandgaardens Camping.

Kim fortsætter også med specialbutikken for piber & tobak samt pibeshoppen.dk, som er vokset til at være en af de førende webshops indenfor branchen.

– Nu skal vi lige have en god sommersæson med først, men så glæder jeg mig også til sammen med Flemming Yde Larsen og familien Brusgaard, at være med til at udvikle hele områdets store dagligvarebutik samt fortsat at kunne præge en positiv udvikling i Vorupør, siger Kim Poulsen.

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: