Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Paven og Vatikanet til kamp mod madspild

Den danske madspildsaktivist Selina Juul opfodrer i Vatikanets nye bog til at undgå madspild   ”Det er helligbrøde at smide mad bort”. Omtrent sådan kan budskabet fra Hans Hellighed Pave

Den danske madspildsaktivist Selina Juul opfodrer i Vatikanets nye bog til at undgå madspild

 

”Det er helligbrøde at smide mad bort”.

Omtrent sådan kan budskabet fra Hans Hellighed Pave Frans sammenfattes i en introduktion til et digert værk på 240 sider om bekæmpelse af madspild, som netop er udgivet af Vatikanet.

”At bekæmpe sultens frygtelige svøbe betyder også at bekæmpe madspild. Madspild afslører ligegyldighed over for ting og over for dem, som ikke har noget”, lyder det fra paven i Rom.

Hans Hellighed henviser til Johannesevangeliet kapitel 6, vers 12: Da de var blevet mætte, sagde han (Jesus) til sine disciple: »Saml de stykker sammen, som er tilovers, så intet går til spilde.«

Men hvad kan Vatikanet og den katolske kirke gøre for at deltage i kampen mod madspild? Det giver bl.a. stifter af Stop Spild Af Mad, Selina Juul, svaret på i kapitlet ”United Against Food Waste”.

Hun fremhæver bl.a. den danske discountkæde REMA 1000, som tilbyder sine kunder at købe ”grimme grøntsager” i stedet for at lade dem gå til spilde på bondens agre, hvad der formentlig falder i god jord på Herrens Mark.

Global skandale

”Madspild er en global skandale. Der er over syv milliarder mennesker på denne planet, hvoraf 795 millioner sulter. Alligevel er det årlige madspild og fødevaretab for 1,3 milliarder tons mad – eller mad nok til tre milliarder mennesker”, skriver den danske madspildsaktivist.

Selina Juul modtog i 2018 DSK’s madspildspris ”Stræberen”.  Siden 2008 har hun bekæmpet madspild ved at skabe en folkebevægelse og sætte emnet på dagsordenen på utallige bonede gulve – både nationalt og internationalt.

Hendes bidrag til den nye bog fra Vatikanstaten om madspild er udløber af en konference i slutningen af 2019 med deltagelse af 55 globale beslutningstagere som bl.a. generalsekretær for FN’s Fødevare og Landbrugsorganisation FAO, Dongyu Qu, EU-kommissær Vytenis Andriukaitis, direktører fra World Bank og Rockefeller Foundation samt Bill & Melinda Gates Foundation.

Udover Selina Juul fra Danmark deltog også lektor i Bioetik på Københavns Universitet, Mickey Gjerris.

– Fokus på klimaændringer bliver mere og mere vigtigt i vores hverdag, og klimaændringer er umulige at ignorere. Mange verdensborgere føler sig usikre på, hvad de skal gøre for at reducere deres personlige CO2-aftryk. Heldigvis er det at stoppe madspild blandt de lavest hængende frugter, siger Selina Juul til den katolske verden.

Ifølge FN kommer cirka en tredjedel af den globale drivhusgasemission fra fødevareproduktion, som inkluderer landbrug, husdyr og ændringer i arealanvendelse, hvilket gør fødevareproduktion til verdens tredjestørste CO2-bidrager.

Ifølge FN går en tredjedel af al verdens mad enten tabt eller spildt.

Anbefaling til Vatikanet

–  Enkeltpersoner kan derfor gøre en stor forskel for klima, ressourcer og planeten ved at reducere deres madspild. Det er tid til at afslutte den globale skandale for madspild. Det er tid til aktivt at engagere de 1.313 milliarder katolikker over hele verden til at gribe ind for madspildet, siger Selina Juul.

Hun anbefaler Vatikanet at igangsætte en kampagne for at stoppe madspild, som er skræddersyet lokale situationer og kombineret med budskaber fra lokale rollemodeller og fra Hans Hellighed pave Frans og kardinalerne.

Selv om donationer af mad til udsatte er barmhjertigt og har sin berettigelse gennem mange lokale initiativer, så peger Selina Juul på behovet for at gribe om nældens rod for at komme madspild til livs og dermed i sidste ende sikre, at de ”evangeliske krummer” bliver til en del af det globale, bæredygtige kredsløb.

– Det er vigtigt og afgørende at arbejde for at forhindre overproduktion af mad til at begynde med. Uanset hvor hensynsfuldt det kan synes, når en fødevareproducent donerer fem paller med overskydende mad til en lokal velgørenhedsorganisation, er det stadig symptombehandling, det gør intet ved roden til problemet, siger Selina Juul.

Som eksempel skriver hun i bogen om, hvordan REMA 1000 sammen med producenter af fødevarer har været med til at redde grimme grøntsager. Her tages i bogstaveligt fat om rødderne.

Danmark redder grimme grønsager

I de seneste to år har danske forbrugere købt 370 tons “grimme” og uperfekte grøntsager, som ellers ville have endt som landmændenes skrald. Grimme grøntsager sælges i supermarkeder, og de er 15 pct billigere end “normale” grøntsager. Samtidig støtter det Stop Spild Af Mad for hver solgt enhed.

En undersøgelse foretaget af Epinion for Stop Spild Af Mad viser, at over halvdelen af ​​danskerne (55%) foretrækker at købe et fødevareprodukt, hvis det bidrager til mindre madspild.

Men madspild bekæmpes ikke alene hos producenter og dagligvarehandlen.

Hvert år smides over 700.000 tons god, spiselig mad i Danmark ud. Det største madspild sker i private husstande og især børnefamilier, der hverdag står med udfordringen at bruge al deres mad.

– Hvert år spilder en gennemsnitlig dansk familie ifølge Landbrug & fødevarer mad til en værdi af ca. 7.200 kr. Så der er stor gevinst for både klima og pengepung at smide mindre mad ud. Og så er det jo med biblen for øje helligbrøde, siger Selina Juul til De Samvirkende Købmænd.

Foto øverst: Gabriella C. Marino – The Pontifical Academy of Sciences Vatican City.

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: