Grøntsager er blandt de fødevarer, der har det laveste klimaaftryk. Blandt andet derfor er nye kostråd både godt for sundhed og klima
Kostrådene har i årtier været en rettesnor til at få en sund balance i den mad, som forbrugere spiser og drikker i hverdagen. Fødevarestyrelsens Kostråd er de officielle råd til sund mad. Nu går kostrådene et skridt videre og tager højde for klimaet.
Fødevareproduktionen står nemlig for en betydelig del af den samlede klimabelastning.
– Kostrådene kan hjælpe os til en ændring i sammensætningen af den mad, som vi spiser. Vores valg af mad har stor betydning for ikke bare klimaet; men også vores egen sundhed, siger DSK’s fødevarechef, Anne-Marie Jensen Kerstens i en kommentar til de nye officielle kostråd.
De nye kostråd handler netop om i grove træk at vælge mere af den mad, der er godt for både sundhed og ofte også klima, imens vi skruer ned for det, der er mindre godt.
– Hvis vi sammenligner med tidligere kostråd, er det særligt kødet, der skal skæres ned på. Forbruget af kød ligger et godt stykke over den nye anbefaling på 350 gram om ugen. Hvis man vælger at følge kostrådene, skal der i stedet spises flere bælgfrugter og fisk, forklarer Anne-Marie Jensens Kerstens.
Lidt kan gøre meget
Fødevareminister Rasmus Prehn har lanceret de nye kostråd i dag med en understregning af, at der ikke er tale om løftede pegefingre.
– Det er heldigvis sådan, at det, der er sundt for klimaet, typisk også er sundt for os, og derfor er det oplagt, at kostrådene tager klodens sundhed med i sine hensyn, siger fødevareminister Rasmus Prehn i en pressemeddelelse.
Ministeren siger også, at ”klimaet bliver, hvad vi spiser. Det skal vi tænke over i fremtiden”.
I gennemsnit udleder danskerne godt otte kilo CO2 om dagen via drikke- og fødevarer. Det er samlet set cirka tre tons om året. Det kan ifølge DTU reduceres med op til 35 procent ved at skære ned på kødet og vælge klimavenlige fødevarer.
Kan danskerne ændre madvaner?
DSK’s fødevarechef understreger, at nye kostråd dog ikke automatisk bliver til nye vaner.
– Viden, pris, tilgængelighed, fortællingen om, at det sundere valg går hånd i hånd med det klimavenlige valg og nudging kan være nogle af de metoder, der skal tages i brug for at hjælpe danskerne, når de står med indkøbskurven i hånden, siger Anne-Marie Jensen Kerstens.
I detailhandlen er der allerede gennem en årrække taget en række initiativer, der skal hjælpe forbrugerne til at træffe et sundere valg. Denne indsats bliver nu styrket i samarbejde med Rådet for sund mad.
Rådet har søsat et projekt, der skal give eksempler til, hvilke generiske klimaanprisninger, der kan anvendes inden for fødevaregrupper, der samtidig også er det sundere valg. Det er især tænkt som et værktøj til fødevareproducenter og dagligvarehandlen.
– Vi skal fortsat fortælle forbrugeren, at grøntsager og bælgfrugter fra frost og konserves er lige så gode som friske. Dette kan være med til at styrke danskernes viden og lyst til at bruge bælgfrugter i husholdningen, siger Anne-Marie Jensen Kerstens.
Sænk momsen på sunde madvarer
DSK har tidligere foreslået at arbejde med differentieret moms som et økonomisk incitament.
– Vi foreslår fortsat, at der i Danmark indføres et forsøg over en 2-årig periode, hvor vi fjerner momsen på udvalgte varer – her frugt og grønt og øvrige nøglehulsmærkede varer – som virkemiddel for at forbedre folkesundheden, forklarer Anne-Marie Jensen Kerstens og tilføjer:
– En momsnedsættelse på alle nøglehulsmærkede varer vil flytte en del af forbruget over på disse varer. Det vil også øge industriens kommercielle fordele ved at produktudvikle i en retning, der i højere grad appellerer til det sundere valg.
De officielle kostråd – godt for sundhed og klima
- Spis planterigt, varieret og ikke for meget
- Spis flere grøntsager og frugter
- Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
- Spis mad med fuldkorn
- Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
- Spis mindre af det søde, salte og fede
- Sluk tørsten i vand
Fakta:
- Danskerne udleder i gennemsnit ca. tre tons CO2 fra drikke- og fødevarer om året, det svarer til ca. otte kilo om dagen (Concito).
- Madvaner er afgørende for at reducere fødevaresektorens klimaaftryk (World Ressource Institute (WRI).
- Hovedparten af danskerne mener, det er vigtigt at bekæmpe klimaforandringer via det, vi spiser, og seks ud af ti vil gerne spise mere klimavenligt (Madkulturen).
- Behovet for vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer dækkes i de nye kostråd.