Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Nye megabutikker truer regeringens ambition for bymidterne

De Samvirkende Købmænd byder regeringens partnerskab til levende bymidter velkommen. Adm. direktør for DSK, John Wagner, advarer dog imod, at den nuværende planlov åbner for en stribe nye, store butikker

De Samvirkende Købmænd byder regeringens partnerskab til levende bymidter velkommen. Adm. direktør for DSK, John Wagner, advarer dog imod, at den nuværende planlov åbner for en stribe nye, store butikker uden for bymidterne

– Flere megabutikker uden for byerne vil dræne bymidterne for butiksliv og strider dermed imod regeringens gode ambitioner i Vækstplan for handel og logistik, som regeringen har fremlagt i dag.

Det siger adm. direktør John Wagner, De Samvirkende Købmænd.

Han peger på, at den seneste liberalisering af planloven risikerer at medføre over en snes nye såkaldte aflastningscentre, som truer bymidternes fremtid.

Samtidig er ændringer i indkøbsvaner, stigende e-handel og et faldende udbud af butikker i fuld gang med at påvirke livet i købstædernes bymidter.

Erhvervsminister Simon Kollerup erkender i forbindelse med offentliggørelsen af den nye vækstplan, at levende bymidter i små og mellemstore byer i Danmark er truet.

– Og der sker en centralisering, som er skadelig, siger ministeren.

På den baggrund vil regeringen oprette et partnerskab mellem Erhvervsministeriet, organisationer med særlig viden inden for bymidteudvikling og udvalgte kommuner med det overordnede formål at understøtte kommunernes arbejde med levende bymidter.

John Wagner roser den del af initiativet, og han opfordrer til, at regeringen tager købmændene med i partnerskabet, så den traditionelle detailhandel og dermed virkelighedens verden også bliver hørt.

– Lukker regeringen øjne og ører for vores virkelighed, så risikerer den – som den tidligere regering – at få tæsk for at grave grøfterne mellem de største byer og resten endnu dybere, siger John Wagner.

Af Vækstplanen for handel og logistik fremgår det, at planloven blev ændret i 2017 for at give kommunerne større fleksibilitet i detailhandelsplanlægningen og hjælpe de fysiske butikker i konkurrencen med e-handlen.

– I virkelighedens verden ser vi, at kommunerne bliver ofre for ”terror-planlægning”, når kampen om megabutiks-centre bliver alles kamp mod alle. De nye store butikker uden for byerne kan måske kortvarigt begrænse e-handel, men i overgangsfasen bliver bymidterne lagt øde, advarer John Wagner.

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: