Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Nye film skal rydde ud i madmyterne

[vc_row][vc_column][vc_video link=”https://youtu.be/yNJSxZMWAUw”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text] Fødevarestyrelsen tager skridt til at gøre op med fake news på madfronten. Kostinfluenserne Morten Svane og Morten Elsøe ser på de videnskabelige fakta bag nogle af de kendte

[vc_row][vc_column][vc_video link=”https://youtu.be/yNJSxZMWAUw”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Fødevarestyrelsen tager skridt til at gøre op med fake news på madfronten. Kostinfluenserne Morten Svane og Morten Elsøe ser på de videnskabelige fakta bag nogle af de kendte madmyter, der jævnligt trækker overskrifter i medierne

Vi ved, at vi helst skal spise frugt og mange grøntsager. De fleste af os har hørt, at vi skal have masser af fuldkorn. Men herfra begynder forvirringen om ret og vrang i debatten om sund kost.

Der er blandt danskerne er en stigende skepsis og forvirring omkring mad og sundhed på sociale, digitale og trykte medier. Den anekdotiske, personlige fortælling fylder fortsat mere i debatten.

Når man spørger, svarer 40 pct. af danskerne i en Epinion-undersøgelse, at debatten om kost og motion er forvirrende, og hele 57 pct. mener, at for mange blander sig i den offentlige debat om kost og motion, fremgår det af en pressemeddelelse fra Fødevarestyrelsen.

F.eks. har selvudnævnte kosteksperter og slankeguruer sendt både fedt, sukker, mælk, æg, gluten og kulhydrat i skammekrogen som farlige for vores helbred. Men det er forkert at dømme nogle typer fødevarer ude og andre inde, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

– Der er rigtigt mange, som melder sig med synspunkter og gode råd om kost i medierne. Det skaber usikkerhed. Det er blevet svært at vide, hvad man skal tro på. Derfor er der behov for at gøre op med nogle af de mest sejlivede myter, siger ernæringsrådgiver Trine Grønlund, Fødevarestyrelsen.

Det er baggrund for nye film, som skal rydde op i madmyterne.  Filmene kommer til at rulle på de sociale medier, hvor kostinfluenserne Morten Svane og Morten Elsøe ser på de videnskabelige fakta bag nogle af de kendte madmyter, der jævnligt trækker overskrifter i medierne.

Troværdig viden om kost

– Mængden af information om emnet mad, måltider og sundhed tilgængelig på internettet er stor, og det kan derfor være svært at navigere i – og vanskeligt at gennemskue – hvilken information, der bygger på officielle råd og anbefalinger, siger DSK’s fødevarechef Anne-Marie Jensen Kerstens.

Hun anser det for meget fornuftigt, at myndighederne som et resultat af den daværende regeringens strategi for mad, måltider og sundhed bliver endnu mere proaktive i forhold til at fremme evidensbaseret viden; herunder de officielle kostråd.

En af de sejlivede myter, som kommer under kærlig behandling i den nye videokampagne fra Fødevarestyrelsen, er Low Carb High Fat-diæterne, som anbefaler kost med store mængder fedt og protein men uden kulhydrat. En anden mytefilm ser på påstande om, at mælk er farligt.

Mange af de skiftende råd om at undgå bestemte typer mad er uden hold i den samlede forskning, der findes om kost, ernæring og sygdomsforebyggelse. Herhjemme holder DTU Fødevareinstituttet øje med den nyeste forskning på ernæringsområdet på vegne af Fødevarestyrelsen.

En balanceret kost giver sikkerhed

Anne-Marie Jensen Kerstens finder det positivt, at Fødevarestyrelsen advarer mod ensidigt at kategorisere nogle fødevarer som usunde: – Hvis man undgår bestemte fødevarer på grundlag af udokumenterede påstand, kan man ende med en ensidig kost, og dermed komme til at mangle vigtige næringsstoffer.

Hjemmesiden ”Alt om kost” under Miljø- og Fødevareministeriet prøver også at mane til besindighed:

”Din mad er altså ikke i sig selv sund eller usund. Men du kan have sunde eller usunde kostvaner, hvilket afhænger af mængde (hvor meget du spiser af det) og sammenhæng (hvad du ellers spiser). Du kan altid få for meget af én madvare, men der er forskel på, hvor meget der skal til, før du f.eks. får for mange gulerødder eller for meget chokolade. Der er ikke nogle fødevarer, der er så usunde, at vi aldrig kan spise dem.”

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: