Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Ny dynamik i affaldet

Professor og bestyrelsesformand for Carlsberg vil sætte gang i fragmenteret affaldsmarked I dag tager det naturen lidt over halvandet år at genopbygge, hvad hele verdens befolkning forbruger på et enkelt

Professor og bestyrelsesformand for Carlsberg vil sætte gang i fragmenteret affaldsmarked

I dag tager det naturen lidt over halvandet år at genopbygge, hvad hele verdens befolkning forbruger på et enkelt år. Og Danmark ligger i den tunge ende: Hvis hele verdens befolkning levede som danskerne, ville det kræve i omegnen af tre jordkloder.

Det siger professor og bestyrelsesformand for Carlsberg A/S, Flemming Besenbacher.

Middelklassen vokser i hele verden. Det samme gør efterspørgslen efter varer og forbrugsgoder.

– Det lægger et gevaldigt pres på klodens ressourcer og vil uden tvivl skabe en stigende efterspørgsel på cirkulære løsninger. Løsningen på de globale problemer kræver mere end blot at producere mere ressourceeffektivt. Vi har brug for et grundlæggende paradigmeskift, siger Flemming Besenbacher og tilføjer:

– Udviklingen går den rigtige vej. Flere og flere virksomheder genbruger, reparerer og genanvender bygningsdele og produkter, som er designet til en cirkulær økonomi i stedet for blot at blive smidt væk.

Besenbacher fremhæver, at flere virksomheder peger på, at det er vanskeligt og tidskrævende, når de har afdelinger eller forretninger i flere forskellige kommuner: – Det kan nemlig betyde, at virksomhederne bliver mødt med forskellig praksis for, hvad der skal genanvendes, og hvad der skal forbrændes.

– Og måske mener nabokommunen, at der slet ikke er tale om affald, men derimod et produkt, der kan genbruges.

– Den virksomhed, der finder en del af løsningen på at udnytte værdien af sine materialer, der ellers ville være endt i en affaldscontainer, har nøglen til fremtidens forbruger og sin egen indtjening. For at styrke omstillingen til en mere cirkulær økonomi har vi behov for et langt mere velfungerende marked for affald og genanvendte materialer, siger Flemming Besenbacher.

Han peger på, at forudsætningen for et marked, der fungerer, er et enstrenget affaldssystem, som begrænser kommunernes nuværende metodefrihed.

Flemming Besenbacher er formand for regeringens Advisory Board for cirkulær økonomi. Han er bestyrelsesformand for Carlsberg A/S, Carlsbergfondet og Tuborgfondet og professor ved Science and Technology, Aarhus Universitet. Foto: Flemming Effersøe

Carlsberg udvikler flaske af træfibre

Carlsberg Group vil udvikle en flaske, der udelukkende er produceret af naturmaterialer, og hvor hovedbestanddelen bliver træfibre. Dermed kan flasken nedbrydes og omdannes til organisk materiale igen  

Carlsberg Group har indgået samarbejde med emballagevirksomheden ecoXpac i Slangerup, Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og Innovationsfonden om udviklingen af den bæredygtige flaske.

Målet er, at flasken så vidt muligt skal bruges i hele Carlsbergs sortiment, men det er ikke sikkert, at det til at begynde med bliver en Carlsberg pilsner, der skal på den nye træfiberflaske.

– Vi kigger på hele vores portefølje, og vi kigger på alle markeder, for at finde ud af, hvor og hvordan vi skal lancere Green Fiber Bottle, siger Simon Boas Hoffmeyer, der er bæredygtighedschef hos Carlsberg

Ved at udvikle en flaske af naturlige træfibre får Carlsberg et bio-baseret alternativ til traditionelle emballagetyper, som er mere afhængige af fossile brændstoffer. Samtidig vil den nye flaske medvirke til at nedbringe Carlsbergs udledning af CO2. For øjeblikket står emballage for hele 40% af Carlsberg CO2-udledning.

– Green Fiber Bottle skal indgå i Dansk Retursystem, ligesom flasker og dåser gør i dag. Vi har et af verdens bedste retursystemer her i Danmark, og det skal vi blive ved med at have. Det er meningen, at den her flaske skal ­returneres, pantes og genanvendes. Det er meget vigtigt for os at få fortalt, siger Simon Boas Hoffmeyer og fortsætter:

– Green Fiber Bottle skal ikke være en sovepude. Den bionedbrydelige flaske skal returneres på lige fod med plast-, glasflasker og dåser. Det, vi har sagt, er, at hvis flasken mod forventning og intention ender i naturen, skal den kunne blive nedbrudt under naturlige forhold uden nogen negativ påvirkning af miljøet, siger Simon Boas Hoffmeyer.

I 2015 formaliserede Carlsberg Group et samarbejde om genbrug og affaldsbortskaffelse med en række virksomheder i ”Carlsberg Circular Community”. Det består indtil videre af ni partnere ud over Carlsberg.

Mens danskerne på den ene side er storforbrugere af ressourcer, så er Danmark samtidig et af de lande, der sender mindst affald på deponi. I 2014 blev 44 pct. af affald fra husholdningerne genanvendt. Samtidig er Danmark dog et af de lande i EU, der forbrænder mest affald og producerer mest husholdningsaffald per indbygger – affald som potentielt set kunne skabe mere værdi for andre ved at blive genanvendt.

 

 

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: