Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Mærket med bevidst forbrug

Man behøver ikke at fare vild i en jungle af mærker for at blive en mere bevidst forbruger – både hvad angår etik, miljø og sundhed. DSK Magasinet bringer her

Man behøver ikke at fare vild i en jungle af mærker for at blive en mere bevidst forbruger – både hvad angår etik, miljø og sundhed.

DSK Magasinet bringer her en oversigt over de mest almindelige mærker, som forbrugerne kan bruge som guide og være med til at gøre reel forskel for sig selv og samfundet.

Mærkerne siger f.eks. noget om miljøbelastningen, kvaliteten, sundheden eller etiske hensyn. Mærkerne kan ses som et koncentrat af vigtig og nyttig viden, men det hjælper jo kun, hvis forbrugerne ved, hvad de betyder, og har tillid til mærket.

Langt de fleste af mærkerne er frivillige mærker, som producenterne kan vælge, om de vil bruge eller ej. Samtidig findes der inden for visse varegrupper obligatoriske mærker, f.eks. pantmærket på engangsemballager til drikkevarer og identifikations-mærket på animalske fødevarer, hvis betydning også kan være nyttig at kende til for forbrugerne.

 

Bedre dyrevelfærd

Dyrevelfærdsmærket har til formål at skabe bedre dyrevelfærd for flere danske grise via en mærkningsordning og via markedsbaseret dyrevelfærd. Det er et statsligt mærke udviklet i samspil med interessenter med statsligt logo og stats- eller statsanerkendt kontrol.

 

Blomsten og Svanen

To miljømærker er officielt anerkendt i Danmark: Blomsten og Svanen. Når et produkt er mærket med Blomsten eller Svanen, er det en garanti for, at produktet er blandt de mindst miljøbelastende inden for sin kategori, at der er taget hensyn til forbrugerens sundhed, samt at kvaliteten er god.

Shampoo, balsam, sæbe og en lang række rengøringsprodukter kan få EU-Blomsten. Miljøkravene til EU-Blomsten er næsten de samme som til Svane-mærket, der dog dækker flere plejeprodukter. EU-Blomsten er tit på varer, der er indført fra andre EU-lande.

EU’s økologimærke og det danske Ø-mærke

Det røde Ø-mærke betyder, at produktet er underlagt kontrol af danske myndigheder. Mærket kan sættes på dansk producerede fødevarer, hvis de danske regler for økologi er overholdt. Udenlandske fødevarer, der lever op til EU’s regler, kan, hvis de er pakket og kontrolleret i Danmark, også mærkes med det røde Ø-mærke.

Det fælles mærke for økologiske produkter i EU svarer til det danske røde Ø-mærke. Alle indpakkede økologiske fødevarer fra EU skal være mærket med EU’s økologilogo – den grønne fjer. Mærket må gerne sættes på økologiske varer, som ikke er indpakkede, og EU-logoet kan frivilligt anvendes på økologiske fødevarer, der importeres fra 3. lande

Nøglehuls-mærket

Nøglehuls-mærket er Fødevareministeriets officielle ernæringsmærke, der gør det nemmere at finde de sundere fødevarer inden for definerede fødevarekategorier.

Fødevarer med Nøglehullet lever op til et eller flere krav til indholdet af fedt, sukker, salt eller kostfibre.

Kun fødevarer, der kan indgå i en sund kost, kan få Nøglehullet. Fødevaregrupper, som indeholder meget fedt, salt eller sukker, er ikke med i mærkeordningen. Fødevarer, som indeholder sødestoffer, kan ikke mærkes med Nøglehullet.

Fuldkorns-mærket

Fuldkorn er en del af de 8 kostråd og dermed en del af den kost, der bedst forebygger livsstilssygdomme. I 2006 gik erhvervslivet, myndigheder og sundhedsorganisationer sammen om en målrettet indsats, der skulle få danskerne til at spise mere fuldkorn. Samarbejdet blev formaliseret i Fuldkornspartnerskabet.

Formålet med brugen af fuldkorns-logoet er at udbrede kendskabet til logoet og sloganet ”Vælg fuldkorn først”. Logoet findes på produkter med meget fuldkorn inden for bestemte fødevaregrupper. Desuden anvendes det i markedsføringen af fuldkorn ved f.eks. at indgå i markedsføringsmaterialer fra detailhandel og producenter. Den statslige kontrol med logoet foretages af Fødevarestyrelsen

Fairtrade-mærket

Fairtrademærket er en international mærkningsordning. Målet er at forbedre arbejds- og levevilkårene for nogle af verdens fattigste bønder og plantagearbejdere i Afrika, Asien, Syd- og Mellemamerika gennem handel. Desuden skånes miljøet i produktionen.

Mærkningsordningen Fairtrade hverken køber eller sælger varer, men mærker produkter, der skal leve op til standarderne for Fairtrade.

FSC-mærket

Forkortelsen FSC står for Forest Stewardship Council. FSC er en international non-profit mærkningsordning til træ og papir. FSC-mærket viser, at træ- og papirprodukter stammer fra bæredygtigt drevne skove, hvor både mennesker og dyr er sikret ordentlige levevilkår.

I en FSC-skov bliver der ikke fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere. Samtidig er FSC en garanti for, at dyr og planteliv bliver beskyttet, og at de mennesker, der arbejder i skoven, er sikret uddannelse, sikkerhedsudstyr og ordentlig løn.

MSC-mærket

Vildtfangede fisk og skaldyr, der lever op til en række kvalitetskrav. Fiskerier skal værne om fiskebestande, bevare økosystemer og samtidig drive en effektiv og ansvarlig forvaltning af deres fiskeri. Samtidig skal produktet kunne spores hele vejen tilbage til det bæredygtige fiskeri.

Den Blå Krans

Den Blå Krans finder du på personlig pleje-, babypleje- og hygiejneprodukter uden parfume og unødvendige stoffer, der kan være allergifremkaldende. Alle indholdsstoffer er godkendt af Astma-Allergi Danmark.

Se flere mærker her.

Del:

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: