Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Kyllinger i Himmerland

Mere plads, kig til himmelen og skånsom slagtning giver bedre kyllinger i køledisken hos MENY og REMA 1000 Nogle kyllinger har små lår og stort bryst. Andre har store lår

Mere plads, kig til himmelen og skånsom slagtning giver bedre kyllinger i køledisken hos MENY og REMA 1000

Nogle kyllinger har små lår og stort bryst. Andre har store lår og mindre bryst. Anatomien beror på kyllingernes plads og levetid.

Rokkedahl Landbrug og Food i Himmerland satser nu i stor stil på, at markedet er modnet til velfærdskyllinger med solide lår fra kyllinger, der enten er blevet opdrættet som økologisk, fritgående eller med mere plads.

Samtidig har Mark Rokkedahl, der er 3. generation i en familie, som siden 1963 har opdrættet kyllinger, investeret i et moderne kyllingeslagteri, så ingen velfærdskylling har en transporttid på mere end 25 minutter fra stald til slagteri.

– Fra slagteriet kan vi se de økologiske kyllinger gå rundt på markerne lige ved siden af, siger Anders Laursen, der er direktør for det nye slagteri tæt ved Nibe ved Limfjorden.  Han har tidligere været adm. direktør for 3-Stjernet A/S.

Normalt bliver kyllinger hængt op i benene og bedøves i et vandbad med strøm. Det kan give sammentrækning i musklerne og viser sig som røde streger i kødet, når det ligger i butikkernes køledisk.

– Vi bedøver kyllingerne med CO2 i de kasser, som de ankommer i, før de hænges op i benene og slagtes, forklarer Anders Laursen og fremhæver, at kyllingerne desuden luftkøles i stedet for den normale vandkøling efter slagtning.

– Det giver en bedre kødstruktur og et pænere udseende, siger han.

Kyllinger med mere værdi

Siden 2014 har han været medlem af bestyrelsen for Rokkedahl Holding og blev i 2016 ansat som adm. direktør for Rokkedahl Food, der står for slagteriet, mens Rokkedahl Landbrug har ansvaret for landbruget.

– Det var min opgave sammen med den øvrige bestyrelse at udvikle en strategi, som kunne ændre måden at producere kyllinger på. Det betyder, at vi har valgt at omlægge halvdelen af den årlige produktion på 10 mio. kyllinger til økologi, fritgående og velfærdskyllinger og selv stå for slagtningen af den del af produktionen, forklarer Anders Laursen og tilføjer:

– Danskerne spiser mere og mere kyllingekød. Samtidig ønsker kunderne flere valgmuligheder. Det ønske har vi sammen med Dagrofa og REMA 1000 imødekommet ved at tilbyde kvalitetskylling på flere niveauer; lige fra den helt almindelige kylling til en god pris, til kyllinger med fokus på øget dyrevelfærd, bæredygtigt landbrug og økologi.

Gennem opvæksten bliver de kyllinger, der markedsføres som Himmerland Kylling til Dagrofa og Rokkedahl til REMA 1000, fodret med en varieret og egenudviklet foderblanding. Kyllingerne har mere plads end normalt og kan frit skrabe i træspåner i en varm stald. Desuden har kyllingerne adgang til godt hø fra gårdens egne enge.

– Det er alt sammen med til at give en kylling med smag og en god kødstruktur. Mange forbrugere har vænnet sig til kyllingeudskæringer, der er pumpet med vand og derfor kunstigt saftige. Derfor bruger vi mange ressourcer på at opdrætte vores kyllinger, så der er en god balance mellem struktur og saft i kødet, forklarer Anders Laursen.

Vindmøller og halmfyr

Energien og strømmen får Rokkedahl fra vindmøller og miljøvenlig varme fra primært halmfyr. Desuden er der installeret varmevekslere, der reduceret energiforbruget med 70 pct. Det varmer staldene op, så afføring hurtigere tørrer ud  og dermed ikke udvikler ammoniak, der kan beskadige kyllingernes trædepuder.

Omlægningen af produktionen erstatter fem mio. kyllinger årligt med 1,5-2 mio. specialkyllinger, som kan være økologiske, fritgående eller velfærdskyllinger.

–  Økologiske kyllinger skal have næsten dobbelt så meget plads som traditionelle, og fritgående og velfærdskyllinger skal også have mere plads, og så vokser de langsommere. Derfor bliver de fem mio. kun til 2 mio. Men vores omsætning vil stige, lyder det fra Anders Laursen.

Kyllingehusene, hvor de økologiske kyllinger skal gå, er delt op i fire sektioner. Der må højst være 4.800 i en flok, der skal have adgang til to hektar udeareal. Der er plantet buske og træer, så kyllingerne føler sig mere trygge og beskyttet mod rovfugle.  Kyllingerne kommer først ud, når de har fået fuld fjerdragt. Det vil sige efter 30-40 dage ud af deres ca. 60 dage lange liv. Fotos: Flemming Effersøe

Landets største kyllingeproducent, Rokkedahl Landbrug, har droppet halvdelen af sine traditionelle kyllinger og satser i stedet på økologi og eget slagteri. Adm. dir Anders Laursen og hans 25 medarbejdere kunne indvie slagteriet i slutningen af februar.

 

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: