Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Købmand og kultur holder Horbelev på rette kurs

Millioner til kulturcenter er med til at sikre et aktivt lokalsamfund til glæde for den sidste dagligvarebutik Pas på planloven. Det var den klare besked til Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen,

Millioner til kulturcenter  er med til at sikre et aktivt lokalsamfund til glæde for den  sidste dagligvarebutik

 Pas på planloven. Det var den klare besked til Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen, da hun i går besøgte Horbelev på Falster. Her har lokale ildsjæle rejst over 12 mio. kr. til at ombygge en nedlagt skole til kulturcenter. Det ventes indviet til august i år.

– Vi har billedlig talt gødet jorden til at genskabe Horbelev som en levende lokalsamfund, hvor nye familier flytter til, og hvor flere har fået lyst til at sætte deres huse i stand. Men fem års kamp for at vende udviklingen kan være forgæves, hvis regeringen gør det nemmere at etablere store discountbutikker uden for de større byer, siger Joachim Cyrill Hansen.

Han kan næste år fejre 20 års jubilæum som købmand i Horbelev på Nordøstfalster. 25 års jubilæet står og falder med den nuværende planlov. Uden den vil butikken lukke i løbet af de næste fem år. Det viser en analyse fra Retail Institute.

– Jeg og mine godt 20 medarbejdere arbejder til sammen året rundt alle ugens dage fra kl. 7.30 til 21 for at holde liv i den lokale butik og landsbyen. Uden butik ingen landsby, siger han.

For fem år siden var hele byen så godt som lukningstruet, efter at både skole, fritidshjem og plejehjem var blevet lukket.

– Helt op i 1960´erne var der over 30 butikker i byen og mod 100 elever på skolen. Nu er der kun ”Min Købmand” tilbage, hvor vi til gengæld har samlet så forskellige funktioner som post, håndkøbsudsalg og hjertestarter, fortæller Joachim Cyrill Hansen.

Købmanden er med i den cirka 20 mand store gruppe af lokale ildsjæle og frontløbere, som har fået mange flere frivillige til forvandle skolen til et levende kulturcenter. Foreningslivet er blomstret op på ny med det fælles formål at holde liv i de gamle skolebygninger, landsbyen og den sidste dagligvarebutik.

Horbelev Skole blev lukket for 10 år siden og blev indtil 2009 drevet videre som friskole. Da skolen endeligt lukkede, valgte borgerne i byen at gå sammen om at sikre Horbelevs fremtid. De dannede Nordøstfalsters Fremtidsforening og Nordøstfalsters Investeringsforening.

Igennem investeringsforeningen blev skolebygningen købt og fremtidsforeningen fik i 2011 etableret et landsbycenter i den tidligere skole. I landsbycenteret blev der plads til en teaterforening, kunstforening, motionsforening, børneklub, genbrugsbutik, pizzeria og meget andet.

Det er medlemmerne, der har rejst halvdelen af midlerne til byggeriet. Resten af finansieringen er sket gennem økonomisk støtte fra Lokale- og Anlægsfonden, Realdania, Den A. P. Møllerske Støttefond, Guldborgsund Kommune og NØF Invest til realisering af projektet.

Udover Kulturgården står Nordøstfalsters Fremtidsforening også bag et nyt tankanlæg ved siden af købmanden, som åbner senere på året under sloganet: Tank lokalt og kør globalt.

Se flere fotos fra partiformandens besøg i Horbelev på De Samvirkende Købmænds facebookside.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: