Brian Lindberg Hansen er en dedikeret øl-købmand, som står i ledtog med lokale ølentusiaster for at få flere til at nyde det høje skum
Øl-købmand Brian Lindberg Hansen fra WIKA MENY i Køge og Michael Seindal fra Tønden i Haslev tørnede midt i marts sammen i en dyst i Hugos Kælder i Køge om det bedste øl.
Efter fem runder kunne Brian Lindberg Hansen trække sig som sejrherre bedømt af mere end 50 tilskuere i et fuldt hus i Hugos Kælder denne aften.
Tre gange har WIKA MENY Køge og Tønden modtaget Det Danske Ølmærke, der gælder for en periode på to år, for service og udvalg – og dermed anerkendelse for at sætte en ære i at give kunderne en særlig øl-oplevelse.
– Det er opbakning fra de mange hundrede medlemmer af ølentusiasterne i Køge og butikkens andre kunder, der gør det sjovt at udvikle vores ølafdeling, siger Brian Lindberg Hansen, der også har modtaget den regionale Ølpris 2017.
Respekt fra bryggere
Han fik ansvaret for at opbygge ølafdelingen for syv år siden. Efter fem års hårdt arbejde med at udvikle sortimentet, som nu rummer 300 varianter, høster han respekt fra højt estimerede bryggere, leverandører og ølentusiaster.
Brian Lindberg Hansen befinder sig i brudfladen mellem bryggerier og kunder. Han har fået succes med at tilbyde et sortiment, hvor kunderne kan møde de kendte mærker fra ind- og udland i kombination med en stribe nyklassikere fra såvel danske som udenlandske mikrobryggere.
– Vi bliver nu regnet for en seriøs samarbejdspartner, hvad der åbner døre, der gør vores udvalg af øl endnu mere spændende med f.eks. fadlagerede barley wine til flere hundrede kroner per flaske, fortæller Brian Lindberg Hansen.
Han forudser, at den rivende produktudvikling med stadig bedre kvalitet vil gøre, at øllet generobrer sin historisk set naturlige rolle som ledsager til maden.
Som en af de få i dansk dagligvarehandel formår han at trække store byggernavne fra udlandet til at komme og holde foredrag i butikken. Seneste har Rogue Nation fra Oregon og Founders fra Michigan i USA været på visit i Køge.
Øl på køl
Som noget nyt har øl-købmanden besluttet at nedkøle en stor del af specialøllene. Det nyder øllet fra københavnske Flying Couch godt øl, som netop har relanceret sine øl i dåser spækket med humlearoma.
– Jeg synes, at kunderne skal smage øl så friskt som muligt. Især de tørhumlede versioner af IPA og pale ale. Derfor har vi en stor del af vores ipa og pale ale i køleskabe i butikken og opbevarer også øllet på køl på lageret. Det giver bare en bedre smagsoplevelse.
Han har sammen med ølentusiasterne, Køge Øldag, Hugo’s Kælder og Braunstein gjort Køge til en stjerne på øl-landkortet.
Belgisk øl
Brian Lindberg Hansens interesse for øllets verden blev vakt, da han som 18-årig besøgte Hugos Kælder i Køge og første gang smagte en Delirum Tremens.
– Jeg havde drukket en Guld Tuborg, da tjeneren spurgte, om jeg ikke skulle prøve en belgisk øl, fortæller Brian Lindberg Hansen, der blev overrumplet af øllets friskhed og smag af citrus og ingefær.
Midt i 1990´erne var belgisk øl et særsyn i danske butikker, og Brian Lindberg Hansen, der endnu ikke var fyldt 20 år, måtte tage sin far med til Sverige for at købe belgiske øl i Systembolaget.
– Det var jo egentlig det fantastiske ved Systembolaget, at du her frit kunne bestille hvilken som helst øl fra hele verden. Så mens min venner gik til ølvalg sammen med Carlsberg og fik Carls Special, så gik jeg på opdagelse i Systembolaget og Hugos Kælder, der havde specialiseret sig i belgiske øl og siden er blevet vores gode samarbejdspartner. Mange gæster får i kælderen smagen for nye øl, som de senere kommer og køber i vores butik.
22 ølsmagninger på 19 år
I februar kunne købmand Per Jensen byde 250 betalende gæster velkommen til endnu en ølsmagning i WIKA MENY Køge. Efter 22 ølsmagninger fordelt på 19 år bliver supermarkedet regnet for at være et af Sjællands mest markante forhandler af øl fra ind- og udland.
Til aftenens ølsmagning var bryghuse, importører og WIKA MENYs egen ølklub klar med smagsprøver på over 100 forskellige øl og cider.
Den lokale humle var repræsenteret ved det store specialølsbryggeri Braunstein og de små mikrobryggerier Hoppe.Beer fra Solrød, Røde Port fra Roskilde og Alefarm fra Greve.
En af landets mest aktive lokalafdelinger under Danske Ølentusiaster havde traditionen tro en stand, så interesserede kunne få mere at vide om foreningen og evt. blive medlem.
Det skummer lystigt af humle
Danske øl-nydere foretrækker i stigende grad øl, der smager af humle. Den mest populære øl-stil blandt nye danske øl er således India Pale Ale (IPA), der ofte har en markant bitter smag af humle. Også Pale Ale med lidt mindre humlesmag vinder frem.
Hele 330 nye IPA-øl blev sendt på markedet af de danske bryggerier i 2017. Det svarer til mere end hver femte af de 1622 nye øl, som bryggerierne tappede på flaske, dåse og fad. Dertil kommer 198 nye Pale Ales.
IPA har på fire år fordoblet sin andel blandt nye danske øl. Ud over Pale Ale er Belgisk Ale og Porter/Stout de mest populære ølstile i Danmark.
Det viser en analyse udarbejdet af Beerticker for Bryggeriforeningen.
I 2013 lancerede bryggerierne flest af de gamle klassikere, Porter og Stout. Dengang udgjorde de 18% af de nye øl, men må nu nøjes med en andenplads – langt efter IPA.
Det sker også at gamle ølstile genopdages. Et godt eksempel er den tyske hvedeøl, Berliner Weisse. Tilbage i 2013 blev der blot lanceret en enkelt af den ølstil i Danmark. De seneste to år er der kommet cirka 30 nye Berliner Weisse hvert år.
Artiklen er været bragt i en kortere udgave i DSK Magasinet.