Koncernkvalitetschef Karin Frøidt forstærker og udbygger Dagrofas kvalitetsarbejde og bolværk mod fødevareskandaler. Hun har næsten 25 års erfaring fra FDB og Coop
– Det er mit ansvar som koncernkvalitetschef i Dagrofa at opbygge en kultur, hvor vi som ansvarlige købmænd stiller krav og ser kritisk på leverandørernes løfter og egenkontrol. Og de skal vide, at vi også forlanger dokumentation og tager stikprøver for at afsløre potentielt snyd, siger Karin Frøidt.
Som en del af kategoriledelsen er hun med til at sætte standarden for, at nye varer kan blive blåstemplet til salg i Dagrofas kæder; MENY, SPAR, LetKøb og Min Købmand.
– Der er desværre nogle, som vil snyde og bedrage med fødevarer. Svindlere kan tjene millioner på at snyde med kvalitet og indhold. Et frisk eksempel er snyd med oregano, der er fortyndet med visne blade fra oliventræer, siger Karin Frøidt.
Placeringen i kategoriledelse afspejler også Dagrofas ønske om at arbejde mere strategisk og proaktivt med kvalitet.
I foråret skiftede hun til købmændenes servicekontor i Ringsted. Hun kom fra uddelernes hovedkontor i Albertslund, hvor hun i næsten 25 år kæmpede for bedre kontrol og større sikkerhed på først fødevareområdet og senere også nonfood.
Dermed er den 52-årige Karin Frøidt, der er uddannet kemiingeniør, blandt de mest erfarne i dansk dagligvarehandel inden for kvalitetssikring og fødevarekontrol.
Kvalitet og ansvarlighed
Kvalitet og sikkerhed på fødevareområdet er tæt knyttet til CSR-området, som i Dagrofa fra 1. november har fået forstærkning af CSR Business-partner Mogens Werge. Han har også i Coop år tilbage arbejdet tæt sammen med Karin Frøidt om ikke mindst krisekommunikation i forhold til snyd og svindel med fødevarer og arbejdstagerforhold.
På de indre linjer skal Karin Frøidt sikre, at lovgivning og kontrol af fødevarer bliver overholdt. Det er en opgave, som har særlig stor bevågenhed som led i MENYs strategi om at udvikle sig til Danmarks førende fødevaremarked og dermed være et attraktivt alternativ til fremtidens nethandel.
– På den ene side skal jeg sikre, at kvalitet og kontrol lever op til såvel Dagrofas egne krav som myndighedernes krav. På den anden skal vi være sparringspartnere og rådgivere for købmændene og deres faguddannede medarbejdere, så de er godt klædt på til at give forbrugerne de bedste madoplevelser, forklarer Karin Frøidt.
Kontrollen foregår på fire niveauer: Udover besøg fra Fødevarestyrelsen og det uafhængige Bureau Veritas, sender Karin Frøidt sine egne medarbejdere i marken, og endelig besøges butikkerne af kædernes fagkonsulenter.
Men et godt kvalitetsarbejde begynder lang tid før, at varerne er i butikkerne.
– Når kategori eller kæderne vil søsætte nye initiativer, er det afgørende først at spørge sig selv og sin organisation om, hvad det er man vil gøre og opnå, siger Karin Frøidt og tilføjer:
– Derfra kan vi i Kvalitet så bidrage med det forebyggende arbejde, så man ikke kommer galt afsted og får sure smileys eller bliver mødt af kritik i medierne. På det område oplever jeg en stor lydhørhed i organisationen. Samtidig skal det give mening for købmanden. Argumenter skal være på plads og være en del af det gode købmandskab.
Som led i en styrket indsats på private label er Karin Frøidt lige nu på udkig efter en CSR- og kvalitetsspecialist til afdelingen: – Vedkommende skal være med til at sikre ansvarligheden og den rette kvalitet af vores egne varemærker som Gestus, Grøn Balance og OMHU. Vores kunder har krav på ordentlige varer og ærlige og omhyggelige produktoplysninger. Og vi skal have sikkerhed for, at vi får den kvalitet, som vi har aftalt.
Ledertrainee hos slagterierne
Når Karin Frøidt ser tilbage på sin karriere, er det Danske Slagteriers Trainee uddannelse, der lægger kimen til hendes personlige udvikling, hvor hun udvikler sig fra at være specialist til at blive leder:
– Jeg blev projektansvarlig for etablering af ”Danish Food Safety Assurance Sheme”, der er målrettet det engelske dagligvarekæder. De var blandt de første til at sætte krav til sporbarhed på kød og krav om due dilligence i kvalitetssikringen som følge af en række fødevareskandaler.
Hun kommer endnu tættere på varer og kunder, da hun bliver ansat i det daværende FDB Centrallaboratoriet under ledelse af Ole Jepsen med ansvar for kød og viktualier. Efterhånden blev ansvarsområdet bredt ud til flere og flere varegrupper.
– I et par år var jeg produktspecialist i Coop Norden AB med ansvar for udvikling og godkendelse af fødevarer i Coops egne varemærker. Men jeg savnede nærheden til butikkerne. Den fik jeg tilbage, da jeg blev udnævnt til kvalitetschef i Coop Danmark og fik mit eget lille team med blandt andet to erfarne og meget dygtige fødevarekonsulenter, som havde den daglige dialog med butikkerne.
Fødevarer eller medicin
Som naturfaglig student var det et naturligt valg for Karin Frøidt at læse videre på Danmarks Ingeniør Akademi. Men det var først i slutningen af studiet, at hun vidste, at hun skulle vælge side til fordel for fødevarebranchen og ikke medicinalindustrien.
– Jeg indså, at fødevarer på den ene eller anden måde berører os alle, og det var et område, hvor jeg ret hurtigt kunne gøre en forskel og se resultatet af min indsats, siger Karin Frøidt.
Måske beslutningen blev præget af, at hun i sin tidlige barndom voksede op et købmandshjem i Nordvest i København: – Jeg har aldrig fået lommepenge. Jeg måtte selv tjene mine penge. Jeg lærte, at man måtte yde en indsats, og at jo bedre man gjorde det, jo større udbytte.
Karate og krisekommunikation
Mens hun læste til kemiingeniør, blev hun inspireret af sin kæreste til at gå til karate. Og som med alt andet gjorde hun det en målrettethed, der betød, at hun fik det sorte bælte.
– Udover den ledelsesmæssige uddannelse, som jeg har gennemført i forskellige afskygninger, så har den mentale træning som karateudøver hjulpet mig i pressede situationer, som når man pludselig skal stille op til interview i fjernsynet juleaften, fordi ænder er trukket tilbage fra markedet. Her gælder det om at bevare overblikket og forstå, hvad der er det væsentlige i sit budskab. Dernæst skal man bruge sin analytiske evner til at lære af situationen og se mulighederne for at forbedre virksomhedens procedurer.
– Desuden er det vigtigt, at man også taler med pressen og svarer på alt mellem himmel og jord ”i fredstid”. Hvis man er imødekommende og optræder troværdigt, så er det lidt nemmere, næste gang jorden brænder under din virksomhed, siger Karin Frøidt.
Familieliv i balance
Selv om jobbet i perioder kræver lange arbejdsdage og i flere tilfælde har kollideret med ferier, børnefødselsdage eller helligdage, så synes Karin Frøidt, at der har været tid til at være en god mor for hendes to børn, Nicolas og Victoria på henholdsvis 16 og 19 år. De seneste 10 år har hun været alene med dem.
– Det er ikke mange fodbold eller volleyballkampe, jeg har misset. Jeg synes, det er vigtigt, at man investerer og viser interesse for sine børns skole og fritidsaktiviteter. Med tiden får man jo også noget den anden vej. Min børn forstod ret tidligt, at jeg nogle gange må lægge alt andet til side og koncentrere mig om arbejdet. Andre gange må man styre sin indre perfektionist og sige til sig selv, at nu er ”nok nok”.
Politik og tillidshverv
Efterhånden som børnene er blevet større, har Karin Frøidt fået mere tid til sine løbeture, som hun bruger til at stresse af med, og udforsker kulturen i udenlandske storbyer. På hjemmebanen i Rødovre har hun meldt sig ind i Venstre for at hjælpe til med det politiske arbejde. Det var ikke meningen, at hun skulle stille op til det kommende kommunalvalg. Men hun blev overtalt og står nu som nummer fem på listen.
– Venstre har desværre kun et medlem af kommunalbestyrelsen i Rødovre, som har et flertal af socialdemokrater. Vi håber på at fordoble vores repræsentation. Med min erfaring fra det private erhvervsliv ved jeg, at det kan være sundt for udviklingen at belyse emner fra forskellige vinkler, siger Karin Frøidt.
Ved siden af det politiske arbejde har Karin Frøidt siden 2012 været bestyrelsesformand for IDA Levnedsmiddelselskabet, som faciliterer faglige, netvæks- og debatskabende arrangementer for de over 2000 medlemmer.
Tre gode råd til kvinder, der har ambitioner om et lederjob:
- Tro på dig selv. Du skal altid yde dit bedste og se modgang som en udfordring
- Skab et netværk og brug det
- Ser du en mulighed, så grib den