Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Købmand Hansen i Hundested

35-årige Allan Hansen følte sig allerede som flaskedreng i sikker havn og drømte tidligt om at blive herre i egen butik. Drømmen gik i opfyldelse for to år siden Serie

35-årige Allan Hansen følte sig allerede som flaskedreng i sikker havn og drømte tidligt om at blive herre i egen butik. Drømmen gik i opfyldelse for to år siden

Serie om unge købmænd: Allan Hansen er ydmyg over for den chance, som han har fået for blive købmand. Han kommer fra en lønmodtagerfamilie, og det lå ikke i kortene, at han skulle blive selvstændig. For 20 år siden begyndte han at tjene sine egne penge som flaskedeng.

MENY i Hundested har vind i sejlene. Resultatet for 2017 blev bedre end ventet. Og udsigterne for 2018 tegner lovende. Kaptajnen og købmanden er den 35-årige Allan Hansen, der for 20 år siden begyndte at tjene sin egne penge i selvsamme butik som flaskedreng.

– Man skulle tro, at min horisont og udsyn kunne være hæmmet af alle årene i Hundested. Men jeg er nysgerrig, tager chancer og vil være den bedste. De mange københavnere, som har sommerhus i Halsnæs, oplever en butiksstandard og sortiment, som matcher storbyens fødevaremarkeder, siger Allan Hansen.

Det er er samarbejdet mellem købmandsægteparret Allan og Anita Hansen og et halvt hundrede medarbejdere, som driver engagementet og lysten til salg og får indekstallene på den pæne side af ét hundrede i Hundested, hvor butikken er i konkurrence med alle discountkæderne bortset fra Lidl.

Ydmyg og stolt

– Jeg styrer skibet og sætter kursen. Men jeg er afhængig af, at mine medarbejdere både er fagligt dygtige og giver den service, som kunderne gerne skulle opleve som nærvær og ægte interesse for deres ønsker og behov.

Allerede op til finanskrisen i 2008 drømte Allan om at blive butikkens købmand. Men krisen satte generationsskiftet mellem den daværende købmand, Jens Henriksen, og hans gamle lærling på stand by, så det blev først realiseret i april 2016 gennem delt ejerskab med Dagrofa i et såkaldt IS-selskab.

– Jeg er meget ydmyg over for den chance, som jeg har fået for at blive købmand. Jeg kommer fra en almindelig lønmodtagerfamilie, og det lå ikke i kortene, at jeg skulle blive selvstændig, siger Allan Hansen med stolthed i stemmen.

Som lønnet butikschef måtte han gå ned i løn for at blive købmand. Men det ser han som en investering, der på sigt vil give ham mere på den personlige bundlinje, når han kan høste af butikkens overskud.

Familie og fleksibilitet

Sammen med Anita har han datteren Olivia på tre år og sønnen Marius på to år. Sønnen kom netop, som Allan fik nøglerne til det 1.600 m2 store supermarked.

– Heldigvis kan Anita og jeg planlægge vores fælles arbejdstid meget fleksibelt. Og så har vi næsten ingen transport mellem hjem og arbejde. Så selv om det koster mange timer – ikke mindst for mig – at stå i spidsen for butikken, så får vi vores hverdag til at hænge sammen, fordi vi kan hjælpe hinanden, siger Allan Hansen, der er glad for, at han sammen med ægtefællen har fire øjne på butikken.

– Anita er ansvarlig for konfekture, chips og mejeri. Hun har desuden styrket vores profil på babyartikler, hvad der har givet os flere børnefamilier som kunder. Og så koordinerer hun salgsudstillinger og følger op på, at det visuelt spiller sammen med hele huset. Det er med til at sikre en god indkøbsoplevelse for kunderne.

Investerer i fremtiden

Op til påskehandlen blev butikkens betjente ferskvaredisk udvidet, og en høj køler, der spærrede udsigten fra frugt- og grøntafdelingen over mod den betjente slagter, delikatesse og en nu endnu større fiskeafdeling, blev erstattet med en lavere model.

– Jeg har taget hul på mit tredje driftsår og investerer løbende for at sikre en høj standard som fødevarebutik under i MENY-konceptet, siger Allan Hansen, der fremhæver et godt samarbejde i forhold til KFI, der ejer det fysiske butiksanlæg, og Dagrofa, der bidrager med koncept, varer og sparring gennem kædens salgsrådgiver.

– Nok står jeg på egne ben som købmand. Men jeg har et professionelt bagland med mig, siger Allan Hansen.

Godt at være lidt gal

Oprindeligt var det købmand Bent Kaspersen, som bemærkede flaskedrengens arbejdsglæde. Og det var ham, der prikkede den unge Allan Hansen på skulderen og spurgte, om han ville være interesseret i en læreplads. Det blev dog købmandens efterfølger, Jens Henriksen, der blev læremesteren.

Selv om Allan Hansen kun havde en 2-årig handelsskoleeksamen som teoretisk bagage, kunne han allerede som 23-årig træde ind i rollen som købmandens butikschef.

– Det viste sig hurtigt, at jeg og Jens var enige om mange ting. Så det blev langt hen ad vejen ”learning by doing”, fordi Jens havde tillid til mig. Men det var også hårdt. Driften forstod jeg mig på. Men ledelse er noget helt andet.

– Efter at jeg har gennemført Dagrofas og KFIs købmandsuddannelse, hvor der er fokus på ledelse og samarbejde, har jeg udviklet mig meget på den front og forstår bedre, hvordan jeg med fordel kan motivere og engagere mine medarbejdere i forhold til deres personlighed og erfaring.

Og hvad med stress? Købmandens svar er både banalt og overraskende: – Hold fokus på muligheder og brug så lidt tid på problemer som muligt. Så bliver du bedre til at tage chancer. Og ja, det gør heller ikke noget, at man indimellem er lidt gal – livet giver ikke altid mening.

Allan Hansen blev købmand som 33-årig. Drømmen gik i opfyldelse i MENY Hundested for to år siden. Foto: Flemming Effersøe

 

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: