Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Købmænd håber på ny kriminalitetspakke

Justitsminister Søren Pape Poulsen på besøg hos Valby-købmand for at få ideer til at styrke kampen mod tyvebander og organiseret kriminalitet Justitsminister Søren Pape Poulsen kunne i dag fredag i

Justitsminister Søren Pape Poulsen på besøg hos Valby-købmand for at få ideer til at styrke kampen mod tyvebander og organiseret kriminalitet

Justitsminister Søren Pape Poulsen kunne i dag fredag i MENY Valby i København fylde den politiske kurv med ideer til en forstærket og fokuseret indsats mod bl.a. tyvebander og hælere i kioskmiljøet.

De Samvirkende Købmænd mener, at er er behov for at stresse kriminelle i udvalgte geografiske områder med et særligt rejsehold sammensat af specialister fra Skat, Fødevarestyrelsen og Rigspolitiet.

– Det kunne f.eks. ske som et 3-årigt forsøg. Det er ikke rimeligt, at den organiserede kriminalitet mod dagligvarebutikker i al fremtid skal lide under andre store politimæssige opgaver. Derfor vores forslag om en fokuseret indsats udvalgte steder, siger adm. direktør John Wagner, De Samvirkende Købmænd.

Købmand Brian Rosenstand bød ministeren velkommen i sit supermarked ved Toftegårds Plads i Valby og fortalte, der er behov for en indsats mod hårdkogte kriminelle, som rydder hele hylder for udvalgte varer for at sælge dem videre til dele af kioskmarkedet. Købmanden savnede også patruljeassistance fra politiet, når tyve bliver tilbageholdt af butikkens medarbejdere.

Købmanden har et tilsvarende supermarked på Vigerslev Alle i Valby, og der går stort set ikke en dag, hvor der ikke er forsøg på tyveri i stor skala.

På turen rundt i supermarkedet fik justitsministeren forklaret, hvordan købmanden må tage en lang række forholdsregler for at beskytte sine varer mod tyveri: Låget på Nescafeen er fjernet, chokoladen er mærket med store MENY-klistermærker, barberblade er låst inde i et skab, spiritus står bag en glasvæg og kan kun købes ved kontakt til kassemedarbejder.

De Samvirkende Købmænd holdt i begyndelsen af 2017 en konference på Christiansborg og fremsatte 10 forslag til politiske tiltag, der vil kunne give mere sikre butikker. Siden har regeringen givet mulighed for, at butikker kan vælge at være kontantfrie om aftenen og om natten. Butikkerne har også fået lidt bedre muligheder for indbyrdes at dele gerningsmandsbilleder.

– Flere af vores varer stjæles med videresalg for øje. Det er ofte typiske ”kiosk-varer” som alle former for slik, energidrik, batterier, nescafé osv., fortæller Brian Rosenstand, der kunne glæde sig over, at en bande fra Ballerup først på året blev fældet og dømt, efter at de var blevet fanget på overvågningskameraer i en lang række butikker.

Udover tyvebander oplever købmanden, at både retssikkerhed og retfærdig bliver krænket i sager om bedrageri. Hans mulighed for at modtage et svindlet beløb fra dømt gerningsmand er yderst begrænset. Her vil lønindeholdelse kunne hjælpe i de tilfælde, hvor gerningsmanden har penge.

Justitsministeren lyttede interesseret og lovede at undersøge muligheder for en mere målrettet indsats og mere konsekvens i retssystemet lige fra politiindsatsen til domfældelse og sikkerhed for, at straf ikke kun bliver på papiret, men rent faktisk føres ud i livet.

DSK foreslår, at regeringen arbejder for en minipakke efter sommerferien som opfølgning på de 10 ønsker til en mere sikker butik.

  • Indsats imod hælerne; dvs. i praksis nogle af de ”uorganiserede” kiosker i de største byer. Forsøgsindsats med en specialenhed målrettet den del af kioskmiljøet, hvor der erfaringsmæssigt er problemer.
  • Politiet tættere på butikstyverier. I de store kæder taler man ikke om responstid, men om politiet i det hele taget kommer.
  • Sende et signal om, at butikstyverier også er en alvorlig forbrydelse. Bødeniveauet kan hæves fra nuværende minimum 500 kroner og ubetinget udvisning ved de omfattende organiserede bandetyverier.
  • Mulighed for lønindeholdelse, når gerningsmand er kendt skyldig og har gæld til butikken.

Billedet øverst: fv: justitsminister Søren Pape Poulsen, adm. direktør John Wagner, DSK og kædedirektør Kenneth Holmen Pedersen, MENY. Se flere fotos på Facebook.

Købmand Brian Rosenstand er på grund af organiserede tyvebander nødt til at “barrikadere” dele af sortimentet. Det chokerede justitsminister Søren Pape Poulsen at se problemets omfang.

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: