Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Hvordan får vi levedygtige landsbyer?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]SPAR Ebberup ved Assens på Fyn var omdrejningspunktet for afslutningen af det tredje møde i ”Udvalget for levedygtige landsbyer”. Udvalget har holdt sine første møder i Erhvervsministeriet og Maribo. Efter

[vc_row][vc_column][vc_column_text]SPAR Ebberup ved Assens på Fyn var omdrejningspunktet for afslutningen af det tredje møde i ”Udvalget for levedygtige landsbyer”. Udvalget har holdt sine første møder i Erhvervsministeriet og Maribo. Efter mødet i Ebberup skulle udvalget besøge Syddjurs og Hirtshals.

Det er udvalgets opgave at sætte fornyet fokus på landsbyernes fremtid ved at se på nye muligheder for at drive virksomhed, arbejde og bo i landsbyerne.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen har udpeget 10 udvalgsmedlemmer med kompetencer inden for flere områder, bl.a. erhvervsudvikling, fysisk planlægning, foreningsliv og offentlig service. DSK er med adm. direktør John Wagner repræsenteret i udvalget.

I Ebberup kunne udvalget opleve et eksempel på, hvordan ildsjæle og den lokale købmand holder lokalsamfundet i live.  Udvalget forventes at aflevere sine anbefalinger i foråret 2018.

Landsbyerne er i sin tid opstået som funktionelle enheder primært knyttet til landbruget. I landsbyerne gik beboerne sammen i fællesskaber omkring dyrkning af jorden og senere mejerier, brugsforeninger mv.

Med udviklingen i bl.a. landbruget er situationen i dag en anden og balancen mellem land og by har ændret sig væsentligt. Omkring en femtedel af den danske befolkning bor i dag på landet eller i mindre bysamfund med op til 1.000 indbyggere, og dette tal er i løbet af de seneste ti år faldet med 7 pct., mens Danmarks samlede befolkningstal er steget med 5 pct.

Samtidig har flere landsbyer været præget af et stigende antal overflødiggjorte bygninger, et stagnerende ejendomsmarked, lukning af servicefunktioner og institutioner.

– Regeringen ønsker, at det skal være attraktivt at arbejde og bo i hele Danmark, og derfor skal vi udvikle vores landdistrikter og øsamfund. Jeg ser frem til at følge udvalgets arbejde og modtage dets anbefalinger, siger erhvervsminister Brian Mikkelsen.

Udvalget for levedygtige landsbyer blev nedsat som en del af den politiske aftale mellem regeringen, S og DF om ”Danmark i balance” og modernisering af planloven.

Udvalgets formand er Jens Kr. A. Møller, direktør for DLR Kredit A/S, der yder lån til landbrugs- og byerhvervsejendomme. Jens Kr. A. Møller vil bidrage med et bredt perspektiv på landdistrikterne og herunder de forskelligartede udfordringer, som disse områder er udsat for.

Udvalgets øvrige medlemmer:

  • Bent Jensen, CEO & Ejer, LINAK
  • Dorthe Winther, Formand, Sammenslutningen af Danske Småøer
  • Ellen Højgaard Jensen, Direktør, Dansk Byplanlaboratorium
  • John Wagner, Adm. direktør, De Samvirkende Købmænd
  • Laila Kildesgaard, Direktør, KL
  • Steffen Damsgaard, Formand, Landdistrikternes Fællesråd
  • Susanne Hovmand-Simonsen, Godsejer, Knuthenlund Gods
  • Søren Møller, Landsformand, DGI
  • Thorkild Ærø, direktør, prodekan, Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet

Købmand Marlene Larsen, skolelærer Karin Christiansen og godsejer Britta Schall Holberg venter på at møde Udvalget for Levedygtige Landsbyer.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://youtu.be/3jrR-KeSC-w” title=”Udvalget for Levedygtige Landsbyer i Ebberup”][/vc_column][/vc_row]

Del:

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: