Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Handel og vandel i Bindeballe

Danmarks største købmandsmuseum runder 120 år. Jernbanen mellem Vejle og Vandel gav troen på handel nær heden Der er en duft af en svunden tid i Bindeballe Købmandsgård. Her står

Danmarks største købmandsmuseum runder 120 år. Jernbanen mellem Vejle og Vandel gav troen på handel nær heden

Der er en duft af en svunden tid i Bindeballe Købmandsgård. Her står pensionerede købmænd med blå forklæder myndigt og venligt bag disken og spørger ”Hvad skulle det være?”

Kunderne køber krydderier, kaffe, te, lakridsrod, romkugler og bolsjestænger for at få rejse tilbage i tiden, hvor supermarkeder og stregkoder ikke havde afløst den personlige betjening.

Diskret i det fjerneste hjørne af den store brune købmandsdisk står en dankortterminal og et papskilt med et nummer til mobilepay. Det er trods alt de færreste af de 100.000 årligt besøgende, der kan betale med klingende mønt.

Købmandsgården blev bygget i 1897 – for 120 år siden – i forventning om, at den nye jernbane mellem Vejle og Vandel ville gøre Bindeballe på grænsen mellem den jyske hede og Vejle Ådal til et blomstrende samfund.

60 år senere blev jernbanen nedlagt. Men på mirakuløs har Købmandsgården klaret sig som først købmand, senere som brugsforening i perioden fra 1916 til 1973 og siden som butik og museum med en selvejende institution som ejer.

De mange frivillige i den gamle købmandsgård skal ikke bare sælge konfekture, drikkevarer, spegesild, klipfisk og byggryn i løs vægt; de fortæller også om faget i gamle dage og ikke mindst om Bindeballe Gl. Købmandsgård og dens samlinger af købmandsvarer fra de sidste godt 100 år.

Der er registreret ca. 6.000 udstillingsobjekter. De ældste hylder og diske er fra 1894.

Den unikke samling opstod, da Maja og Reinholdt Jensen overtog Købmandsgården i 1973 og begyndte at renovere ejendommen.

– På deres rejser rundt i landet besøgte de mange små butikker, som måtte lukke i kølvandet på de nye store supermarkeder og senere også discountbutikkerne. Derfor kunne det historieinteresserede ægtepar finde mange gamle ting, som de kunne tage med hjem til Bindeballe, fortæller Kaj Pedersen, der er formand for bestyrelsen i Foreningen den Selvejende institution Bindeballe Købmandsgård.

Købmandsgården blev i 2003 overdraget til den selvejende institution. Museet ligger på første sal, mens stueetagen fungerer som købmandsbutik.

– Vi lægger vægt på, at vores varer ikke ser for moderne ud. Typisk handler vi med små lokale leverandører. Jo ældre deres design på produkter eller emballage ser ud, desto bedre er det, siger Kaj Pedersen.

I 2013 støttede Realdania en renovering af købmandsgården med 1,4 mio. kr. Ejendommens isolering var så ringe, at det i bedste fald var en kold fornøjelse at opholde sig indenfor om vinteren.

Derfor fik ildsjælene i de blå forklæder støtte til at igangsætte et energibesparende renoveringsprojekt med respekt for vedligeholdelse af bygningernes originale håndværksmæssige kvaliteter, bl.a. tilbageførelsen af hovedhuset med nyt tag og kviste, ligesom staldbygninger har fået nyt tag.

Se flere fotos fra butikken på DSK Facebook.

Kaj Pedersen, maskinfabrikken Dalbo, har været formand for bestyrelsen i Bindeballe Købmandsgård siden 2013. Før ham var det Jørgen Petersen, den tidligere V-borgmester i Egtved.

 

Forfatter Ulrik Gräs, der bl.a. er kendt for trilogien; Berusede By, Lido og Loop er blandt de trofaste kunder i købmandsbutikken.

 

Margit Sand har de seneste syv år været forpagter af Bindeballe Købmandsgård, som også er Danmarks største købmandsmuseum med ca. 6.000 registrerede udstillingseffekter. Fotos: Flemming Effersøe

 

I 1957 blev jernbanen mellem Vandel og Vejle nedlagt.

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: