Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Grøntchefen vil gøre din mad endnu grønnere

Som grøntchef og klimaambassadør i MENY Nordens Plads kan Martin Coulthard nu give kunderne kvalificeret råd om klimavalg i indkøbet Grøntchef Martin Coulthard er nykåret klimaambassadør i MENY Nordens Plads

Som grøntchef og klimaambassadør i MENY Nordens Plads kan Martin Coulthard nu give kunderne kvalificeret råd om klimavalg i indkøbet

Grøntchef Martin Coulthard er nykåret klimaambassadør i MENY Nordens Plads på Frederiksberg.

Sammen med op mod et par hundrede kolleger i MENY over hele landet har han været på klimakursus i Tim Vladmirs køkken. Det betyder, at kunderne også kan få klimatips med i handlen, når de f.eks. putter frugt og grønt i kurven eller indkøbsvognen.

– Flere og flere af vores kunder vil gerne spise klimavenligt. Men mange er også usikre på, hvordan man køber ind i med tanke for klimaet og tilberedningen hjemme i køkkenet, siger Martin Coulthard.

Men langt hen ad vejen handler det ifølge grøntchefen om at bruge sin sunde fornuft og i øvrigt begrænse sit madspild:

– Det ligger jo lige for at undgå plastik som indpakning. Er der mulighed for at købe løsvægt, så gør det. Men det er en balancegang. For plastik sikrer også holdbarheden.

– Hvis din grøntsag har ligget lidt for længe og er blevet trist at se på, så kan en tur i koldt vand gøre underværker. Det gælder især grøntsager på rod som salat, radiser og forårsløg.

– Tærten er den perfekte vært for hele porren. Mange smider den grønne top ud. Men skyl den grundigt og snit den fint, inden det svitses på panden med lidt smør og brændt karry. Så får tærten ekstra smag.

– Heller ikke salaten bør snydes for stokken fra broccolien. Skræl den, skær i tynde skiver og lad trække i lidt olie, citron, salt og peber. Så gør den dine smagsløg ekstra glade, når salaten kommer på bordet.

– Der er ingen grund til at fortvivle, hvis man alligevel ikke skal bruge sine avocadoer lige med det samme. De kan godt klare en tur i køleskabet, selv om de bliver en anelse mørke i toppen af kødet. Læg dem evt. sammen med en agurk eller tomat uden for køleskabet for at sætte modningsprocessen i gang igen.

– Bananer har det med at modne pludseligt. Kan man ikke nå at spise dem, så skræl, skær og læg i fryseren til banankage eller bananpandekage. Man kan sågar gøre den modne banan til en lækker is.

Gamle dyder vækket til live med To Good To Go

Allerede som elev i den daværende Prima Grøndal på Godthåbsvej lærte den nu erfarne grøntchef, at en trist agurk kan skæres til, deles i mindre stykker og sælges til ny pris.

Og da købmand Hardy Koch havde brug for, at den unge Coulthard selv kunne køre til Grønttorvet i Valby og handle på egen hånd til butikken, gav han ham penge til et kørekort.

– Handlen og stemningen på Grønttorvet kombineret med købmandens forventning til, at jeg kunne leve op til ansvaret med at sælge varerne til den rigtige pris og minimere kassationer, var kimen til mine efterhånden mange år med frugt og grønt, siger Martin Coulthard.

Agurke-historien er bl.a. erstattet af konceptet To Good To Go, som er en slags lykkepose med frugt og grønt, som ikke har kvalitet og friskhed til at blive solgt i butikken – men stadig er velegnet til at blive spist.

– For mange kunder er der gået sport i at bruge lykkeposerne i kampen mod madspild. På sin vis er gamle dyder vækket til live. Men i en ny forklædning, hvor meget blendes til sunde drikke eller blandes i gryderetter. Fordi tid også er en faktor, forklarer grøntchefen.

Særlig rabat på øko og ”fri for”

For at forkæle de mange klima- og miljøbevidste kunder har MENY Nordens Plads altid 20 pct. rabat på økologi og fra søndag til onsdag 20 pc. rabat på hylden med ”varer fri for”.

Martin Coulthard sætter en ære i sammen med sin 1. mand Gustav Pape Gjerrild og salgsassistent Britt Mielow at gøre frugt- og grøntafdelingen til et mekka for inspiration, sundhed og smagsoplevelser.

Trioen henter inspiration i egne kogebøger og eksperimenterer med råvarerne hjemme i køkkenet, inden de bliver tilberedt og serveret for kunderne. Coronakrisen har dog sat en midlertidig stopper for smagsoplevelser, der ikke er pakket ind.

Deres arbejde kulminerede, da trioen fra september i fjor kunne skilte med ”Årets frugt- og grøntbutik”. Butikken modtog Frugt- og Grøntprisen 2019 fra Landbrug & Fødevarer, som er en højt estimeret fagpris.

Den 29 september kunne butikken hive en ny fagpris hjem, da slagtermester Christian Balle modtog Årets Slagterpris 2020.

Det går over stok og top, når grøntchef Martin Coulthard giver klimavenlige madtips.  Fotos: Flemming Effersøe

MENY vil lære danskerne at spise salat med bøf

Med ny millioninvestering og med støtte fra KFI Erhvervsdrivende Fond melder MENY sig for alvor ind i klimakampen

200 medarbejdere har været på uddannelse i klimavenlig madlavning.

Frikadeller med brun sovs og kartofler er blandt danskernes hverdagsfavoritter.

Og sådan vil det formentlig fortsat være.

Men fra oktober er ”madarbejdere” i MENY klar til at rådgive kunderne om, hvordan særligt aftensmaden kan gøres mere klimavenlig ved at spise salat med bøf i stedet for bøf med salat.

Det sker i forbindelse med lanceringen af 22 “Madglade Klimatips”, som Miljø- og Fødevareministeriet og Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet står bag.

– I MENY er vi allerede gode til at møde vores kunder med personlig rådgivning. Det styrker vi nu, så rådgivningen også bliver ”klimakærlig”. Det betyder, at vores kunder kan forvente at få tips og tricks til, hvordan de med udgangspunkt i madglæde, kvalitet og smag kan begynde at spise lidt mere klimavenligt, fortæller Kenneth Holmen Pedersen, kædedirektør i MENY.

Madkulturen, som står bag de 22 Madglade Klimatips fra Miljø- og Fødevareministeriet og Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, har hjulpet MENY med at integrere tipsene i klimaambassadør-uddannelsen.

Projektet er en del af MENYs indsats for klimakærlig mad, der gennem madglæde og inspiration skal gøre det klimavenlige valg til det lækreste valg.

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: