Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Grænsehandlen med cigaretter stiger voldsomt

Salget af cigaretter i Danmark er ifølge Skatteministeriet faldet med næsten 50% i perioden fra 2019 til 2022. I samme periode er grænsehandelen med cigaretter steget med 280%. Analysechef i

Salget af cigaretter i Danmark er ifølge Skatteministeriet faldet med næsten 50% i perioden fra 2019 til 2022. I samme periode er grænsehandelen med cigaretter steget med 280%.

Analysechef i DSK, Morten Jarlbæk Pedersen, skriver i en ny analyse for DSK, at “det kan derfor med en vis sikkerhed konkluderes, at et sted mellem 50 og 60 procent af effekten af afgiftsstigningen i 2022 på det indenlandske salg af cigaretter blev udlignet i form af øget grænsehandel.”

Det betyder kort og godt, at en stor del af et faldende salg af cigaretter i Danmark desværre blot erstattes af stigende grænsehandel og ikke af et mindre forbrug?

”Hvis man i Danmark sælger 100 færre pakker cigaretter, vil danskerne alligevel ryge et sted mellem 50 og 60 pakker; de vil bare blive købt i udlandet til en lavere pris end den danske”, siger Claus Bøgelund Nielsen, vicedirektør i DSK.

”DSK’s svar er IKKE billigere cigaretter. DSK’s svar er dels en opfordring til politikerne om at indføre “den franske model.” I Frankrig må man nemlig kun medbringe 200 cigaretter efter en tur til et andet EU-land og ikke de 800 cigaretter, der gælder i f.eks. Danmark. DSK’s svar er også, at man bør være forsigtig med yderligere afgiftsforhøjelser, da cigaretter købt i udlandet ikke er mindre skadelige end cigaretter købt i Danmark, og at et måske for ensidigt politisk fokus på cigaretafgiften kan give en falsk tryghed af, at man har gjort noget, der skal stoppe rygerne med at ryge.”

Del:

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: