Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Ghetto-købmand i ferieparadis

Den 64-årige Bent Kristensen er klar til 10 år som sommerkøbmand i Ordrup på Vestsjælland Den erfarne købmand Bent Kristensen har været købmand i mere end 40 år. Selv om

Den 64-årige Bent Kristensen er klar til 10 år som sommerkøbmand i Ordrup på Vestsjælland

Den erfarne købmand Bent Kristensen har været købmand i mere end 40 år. Selv om han er fyldt 64 år, håber han at fortsætte som købmand i 10 år mere. Og hustruen Marianne er med på rejsen.

Op til påsken kunne købmandsparret hilse på de første kunder i købmandsforretningen i Ordrup mindre end fire km fra REMA 1000 i Fårevejle på Vestsjælland.

Den første tid overnattede Bent Kristensen på en drømmeseng på kontoret, mens Marianne kørte hjem til Hillerød for at se til huset og gå tur med Wilson – en hvid labrador, der er flyttet med sin danske familie fra Washington til Nordsjælland.

– Jeg havde egentlig regnet med at nyde et pensionistliv som en slags ”plejemor” for Wilson, som jeg fandt på internettet, efter at vores egen labrador var død, fortæller Marianne.

Hun er blevet så glad for Wilson, at hun har fået lov at tage den med i det sommerhus, som en af butikkens kunder har lejet ud til Bent og Marianne.

Food Market fejlede

Ejendommen, der nu rummer Ordrup Købmanden, har haft en omtumlet tid, efter at den oprindelige købmand måtte opgive at gøre butikken rentabel. Den var blevet genopbygget efter en brand, og butiksanlægget fremstår moderne og rationelt.

En mindre ejergruppe med bl.a. købmand Lars Nielsen i MENY Solrød overtog butiksanlægget i fjor med det formål at skabe et marked for lokalt producerede fødevarer og egen produktion af is, pizza og brød under brandet ”Food Market”.

Det ambitiøse projekt strandede imidlertid, da det ikke lykkedes at finde en butiksleder, som kunne skabe drift med flere løntunge funktioner i et udpræget sommerhusområde med stort set ingen omsætning i vinterhalvåret.

Men nu har købmand Bent Kristensen lejet lokalerne på fordelagtige vilkår, som gør det muligt at fokusere indsatsen i butikken fra påske til efterårsferien, hvor områdets 16.000 sommerhuse forvandler Ordrup til et livligt ferieområde, der kan måle sig med de populære kystbyer på Nordsjælland. Og nu med gode, gamle købmandsdyder i fokus.

Slut med trængsler i Tingbjerg

I efteråret 2018 måtte Bent Kristensen mod sin vilje lukke sin SPAR-butik på Ruten i Tingbjerg i København, da butikken skulle vige pladsen for en byfornyelse.

Butikscenteret på Ruten i Tingbjerg har gennem årene været ramme om nogle af Danmarks hårdeste bandeopgør, og flere butikker gav op i kølvandet på røveri, tyveri, indbrud, hærværk og trusler.

Som en af de få valgte Bent Kristensen at holde skansen og måtte lukke med en bittersød smag i munden og et millionstort tab efter 11 hårde år på Ruten:

– Da jeg omsider ikke havde brug for overfaldsalarm, vagter og butiksdetektiver og ikke skulle have kødudskæringer bag lås, fik jeg besked om at skulle lukke min butik, da området skulle omdannes til ældreboliger.

Det er imidlertid ikke første gang, at Bent Kristensen er blevet saneret væk fra sin butik. Første gang var på hjørnet af Nørrebrogade og Sjællandsgade. Inden da havde han solgt sin forretning på hjørnet af Guldbergsgade og Møllegade.

– Dengang var Nørrebro et hårdt arbejderkvarter, og man skulle ikke være sart, når fulderikker, ballademagere, narkomaner, punkere og autonome syntes, at de kunne overfuse en eller smutte ud af butikken uden at betale for varerne, fortalte Bent Kristensen for et par år siden til De Samvirkende Købmænd.

Rejsen til Rom og ny start i Ordrup

Knapt havde Bent Kristensen lagt glæden og sorgerne med butikken Tingbjerg bag sig, da hans lærling for mange år siden på Nørrebrogade og nu købmand i SPAR Rørvig, Kurt Foged Nielsen, ringede og spurgte, om han kunne tænke sig at begynde på en frisk i Ordrup.

– Jeg havde aldrig hørt om stedet. Så Marianne og jeg kørte en tur derud og blev begejstret for atmosfæren, siger Bent Kristensen, der i samarbejde med SPAR-købmanden i Rørvig har fået skruet en lejeaftale og en løn sammen, som på kort sigt giver købmandsparret brød på bordet og mulighed for at få del i overskuddet, hvis det går godt.

Efter praktikken i SPAR Rørvig og inden forberedelserne til åbning af butikken i Ordrup rejste Bent og Marianne sammen med deres børn, Marie, 33 år, og Martin 30 år, til Rom, hvor han for første gang i mange år ikke skulle bekymre sig om den daglige drift i en butik.

Men bekymringerne kom hurtigt igen, da han den første mandag i Ordrup omsatte for beskedne 2.500 kroner. Måske var konkurrencen fra REMA 1000 og Slagter Adolfsen i Fårevejle alligevel for stor?

Men mandagen efter var omsætningen fordoblet. Og i Bededagsferien blev der omsat for over 100.000 kroner godt hjulpet på vej af bake-off, lokale varer, konkurrencedygtige priser på kvalitetsvarer og ikke mindst en venlig og opmærksom betjening af kunderne.

– Jeg har sagt til de lokale, at vi i butikken har ansvaret for 80 pct., og resten skal de lokale bidrage med i form af ønsker til butikken, siger Bent Kristensen og peger på, at han har sænket prisen på øl fra Jacobsen, skaffet AA Kaffe hjem, som han sælger til 50 kroner for 250 gram, hvad de kvalitetsbevidste kaffedrikkere har sat pris på.

Kvalitetspesto, luksuspølser og øko-kylling er også eksempler på varer, som købmanden i sit nye marked har fundet frem fra glemmebogen.

Som en del af LetKøb er den centrale markedsføring på et minimum og til gengæld frihed til at tilpasse sortimentet.

 

På kort tid har Ordrup Købmanden med Bent og Marianne Kristensen fået over 500 følgere på Facebook, som bliver brugt næsten hver eneste dag til at inspirere og fortælle om gode tilbud i butikken. Det samme sker på Instagram og har ifølge købmanden en mærkbar effekt.

 

Bent Kristensen nyder sit ferieparadis i Ordrup efter mere end 10 hårde år som købmand i Tingbjerg ved København.

 

For at få kunderne i butikken gik købmanden og hans familie på gaden i Ordrup og delte denne flyers til bilister, cyklister og gående. Mange bad om at få flere eksemplarer, som de ville putte i naboernes postkasser.
Lokalt producerede fødevarer giver kunder i butikken.

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: