Kunderne i MENY og REMA 1000 sætter tænderne i dyrevelfærdsmærkede kyllinger, som er vokset op under åben himmel i Himmerland
Efter tre måneder i køledisken har dyrevelfærdsmærkede kyllinger fået solide vinger hos kunderne i MENY og REMA 1000. De to købmandskæder, som til sammen dækker næsten en femtedel af dagligvaremarkedet, melder begge om stor vækst i salget af fersk kylling, der er mærket med statens garanti for bedre dyrevelfærd.
I MENY steg salget af fersk kylling fra Himmerland i 2018 med godt 30 pct. i forhold til 2017. Og de udgør nu næsten 40 pct. af kædens salg inden for denne produktkategori. Kæden forventer, at andelen af det nu velfærdsmærkede kylling fra Himmerland vokser yderligere de kommende år.
– Vi arbejder målrettet på at inkludere dyrevelfærdsmærket kød i vores sortiment, og vi oplever nu en flot vækst i salget af velfærdsmærket kylling. Udviklingen er godt hjulpet af større forbrugerfokus på området samt lanceringen af det statslige dyrevelfærdsmærke, siger kædedirektør i MENY, Kenneth Pedersen.
Efterspørgslen efter kylling fra Himmerland kan mærkes i de mere end 100 MENY-butikker over hele landet. I flere butikker udgør det mere end halvdelen af salget inden for produktgruppen.
Også Danmarks dygtigste slagtermester Jakob Magnusson – kåret af Landbrug & Fødevarer i fjor – giver det statskontrollerede dyrevelfærdsmærket vinger i MENY Præstø:
– Vi har haft kyllinger fra Himmerland i køledisken siden 2017. Og da de fra efteråret 2018 kunne mærkes med Bedre Dyrevelfærd, har kunderne for alvor taget budskabet til sig om, at kyllingerne har mere plads og adgang til udeareal og næsten ingen transport til slagteri.
I køledisken ligger fire rækker med hele kyllinger fra Himmerland i tre varianter; traditionelle mærket med to hjerter samt økologiske og fritgående mærket med tre hjerter. De har stort set fortrængt kyllingerne uden dyrevelfærdsmærket.
Hos REMA 1000 kan kunderne vælge mellem Rokkedahl fritgående kylling og en økologisk kylling. Begge med tre hjerter. Og populariteten stiger.
– Vi er glade for, at vi nu også har fået det statskontrollerede dyrevelfærdsmærke på kyllingeprodukterne. Det gør, at vi kan få det gjort endnu mere kendt hos forbrugerne, og det gør det nemmere for forbrugerne hurtigt at afkode, hvilket niveau af dyrevelfærd, de ønsker at købe, siger indkøbs- og marketingdirektør Anders René Jensen, REMA 1000.
Efter det første år med Bedre Dyrevelfærd på grisekød var det en yderst tilfreds miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen, som i oktober i fjor kunne byde Bedre Dyrevelfærd velkommen på kyllinger.
Han hæftede sig ved, at mærket blandt andet kan betyde, at flere kyllinger fremover vil komme fra langsommere voksende racer. Langsommere vækst giver dyrene bedre knogler, de bliver mere aktive og får færre sygdomme.
Kyllingerne i MENY og REMA 1000 kommer fra Rokkedahl i Himmerland, som i 2017 kunne annoncere et samarbejde med Dyrenes Beskyttelse om kriterier for kyllinger med bedre dyrevelfærd. Det skete i erkendelse af, at markedet var modnet til velfærdskyllinger med solide lår fra kyllinger, der enten er blevet opdrættet som økologisk, fritgående eller med mere plads.
Mark Rokkedahl, der er 3. generation i en familie, som siden 1963 har opdrættet kyllinger, investerede i et moderne kyllingeslagteri, så ingen velfærdskylling har en transporttid på mere end 25 minutter fra stald til slagteri:
– Danskerne spiser mere og mere kyllingekød. Samtidig ønsker kunderne flere valgmuligheder. Det ønske har vi sammen med Dagrofa og REMA 1000 imødekommet ved at tilbyde kvalitetskylling på flere niveauer.
Alle kyllinger, der markedsføres som Himmerland Kylling til Dagrofa og Rokkedahl til REMA 1000, er en langsomt voksenende race og med adgang til udearealer og får henholdsvis to- og tre hjerter i mærkningsordningen.