De Samvirkende Købmænd ser positivt på en række eksperters anbefalinger til regeringen om et sundere Danmark
Samlet set har regeringens ”Advisory Board for mad, måltider og sundhed” lanceret en stribe anbefalinger, som alle ansvarlige aktører fra købmænd til politikere må betragte som mere end blot et tilbud om ”a la carte”. Det er et opråb om tanke til handling for at stoppe en fedme-epidemi.
Ifølge anbefalingerne med titlen ”God mad gavner” er hver anden dansker overvægtig eller svært overvægtig. Antallet af danskere med diabetes er fordoblet på 10 år fra 2002 til 2012. I 2030 vil 430.0000 danskere være diagnosticeret med type 2-diabets mod knap 290.000 danskere i dag.
– Vi er enige med udvalget om, ”at god mad smager godt, er sunde, alsidige og tilberedt af flest mulige friske råvarer”. Så det eneste malurt i vores bæger er, at der blandt de 10 anbefalinger til regeringen ikke er nævnt et ord om differentieret moms. Lavere moms på Nøglehulsmærkede fødevarer er et budskab, som alle danskere kan forstå, siger Anne-Marie Jensen Kerstens, fødevarekonsulent hos De Samvirkende Købmænd.
Hun undrer siger over, at anbefalingerne undlader at se kost og motion som to sider af samme sag, eftersom eksperterne i regeringens Advisory Board med Lars Kolind som formand lægger op til, at anbefalingerne til regeringen er en invitation til hele Danmark om at understøtte sundhed og livskvalitet gennem hele livet.
– Sammen skal vi tage ansvar for et sundere og bedre liv gennem gode madvaner. Og det er fint at inddrage mange aktører; herunder detailhandlen. Flere af anbefalingerne, der er rettet mod detailhandel og producenter, får desværre karakter af at være kritiserende eller overser, at konkurrenceretlige regler sætter grænser for en samordnet indsats, siger Anne-Marie Jensen Kerstens.
Hun advarer også mod at binde indsatsen op på flere partnerskaber: – Vi skal passe på, at vi ikke falder over hinanden. Lad mig blot nævne allerede eksisterende partnerskaber for måltid, salt, fuldkorn og detailhandlens egen 13 punktsplan.
Det fremgår af anbefalingerne, at myndigheder, forskere, fødevareerhvervet, medier, bloggere mv. skal tage ansvar for formidling af mad og sundhed. Der peges på en løsning som et forum for kritiske mad- og sundhedsjournalister, hvor medierne i fællesskab kan gøre sig etiske overvejelser om eventuel vildledning og deres ansvar for danskernes sundhed.
– Vi ser gerne, at Fødevarestyrelsen i langt højere grad bruger sin faglige autoritet til at bekæmpe ”fake news” i medierne, siger Anne-Marie Jensen Kerstens.
Endelig vil kampen om skolemaden i kølvandet på anbefalingerne givet vis igen dukke op i mediernes spalter.
– Selv om vores medlemmer lever af at sælge mad, så synes vi, at det er sympatisk, at alle børn skal tilbydes adgang til gode, velsmagende måltider til en rimelig pris. Det kan være med til at reducere den sociale ulighed og skal selvfølgelig følges op med færdigheder i skolekøkkenet. Og gode madpakker kan jo også fremmes ved tilgængelighed med madpakkekasser fra det lokale supermarked, siger Anne-Marie Jensen Kerstens.
Yderligere kommentarer hos fødevarekonsulent Anne-Marie Jensen Kerstens, De Samvirkende Købmænd, mobil 51 23 26 97