Spring til indhold

Erfaren købmandskvinde i discountturbulens

Den 54-årige Susanne Wridt kan næste år se tilbage på 40 år i dagligvarehandlen på Bornholm. I år kan hun fejre sit 10 års jubilæum som eneejer af supermarkedet på

Den 54-årige Susanne Wridt kan næste år se tilbage på 40 år i dagligvarehandlen på Bornholm. I år kan hun fejre sit 10 års jubilæum som eneejer af supermarkedet på Store Torv i Rønne

Tre nye discountbutikker er kommet til Rønne i 2017, hvor byens MENY-købmand, Susanne Wridt, nu ligger i skarp konkurrence med to nye REMA-butikker, en ny Lidl, to NETTO-butikker, og de gamle kendinge fra Kvickly i Snellemarkcenteret og SuperBrugsen Rønne Syd.

Bornholms Tidende har dækket slagsmålet om kunderne, hvor Susanne Wridt har fortalt om et omsætningsdyk på 20 procent. Kvickly melder ligeledes om tilbagegang, og nogle kilometer inde på øen har Dagli’Brugsen i Nyker måtte dreje nøglen.

På den modsatte side af klippeøen har discountbutikkernes mobilisering kostet en SPAR-butik i Nexø livet. Her har Kvickly og Netto fået selskab af Lidl og Fakta. Og REMA 1000 venter på grønt lys til at rykke ind. Med de nye butikker er der kvadratmeter nok i dagligvarehandlen til at dække behovet for op mod fem gange så mange fastboende på øen.

For to år siden lukkede Susanne Wridt sin Eurospar-butik i Gartnervangen for at koncentrere sig om sit supermarked på Store Torv i Rønne. Hun åbnede den 16. maj som en del af MENY-kæden, hvad der har positioneret butikken som et fødevaremæssigt flagskib på øen.

– Det er en turbulent tid, hvor der i den grad bliver flyttet rundt på markedsandelene, siger Susanne Wridt, der i 2002 begyndte et glidende generationsskifte med enken efter den daværende købmand Ejvind Pedersen, der døde pludseligt året før.

Konsolidering og lønprocent

– Jeg havde ikke drømt om at skulle være selvstændig købmand for to butikker. Planen var, at jeg skulle overtage Gartnervangen. Men boet efter købmanden ønskede en alt-eller-intet-løsning. Fem år senere havde boet fået sine penge, og finanskrisen brød ud året efter. Så det har efterhånden været mange år med økonomiske bølgegang, siger Susanne Wridt, der begyndte som ” pakke-i-poser-pige” for snart 40 år siden, da butikken var en del af Favør.

Gamle facadeskilte, der hænger til pynt i trappeopgangen til kontoret på 1. sal, vidner om, at butikken også har været rundt om Superbest og EuroSpar, inden den blev en del af MENY for godt to år siden.

Det var økonomi og hensynet til helbredet, der fik Susanne Wridt til at lukke butikken i Gartnervangen. I 2012 fik Susanne to advarsler i form af to blodpropper i hjertet: – Så skal man ikke stresse rundt samtidig med, at man ikke kan få tingene til at hænge sammen økonomisk. Det sætter sig oppe i hovedet.

Selv om der står en strid blæst hen over byen og øen på dagligvarefronten, så mener Susanne Wridt, at hun snart er i gennem det værste og ser positivt på fremtiden takket være opbakning fra KFI, som ejer butiksanlægget i Bornholmercentret.

– Jeg og min mand Stig lever en beskedent liv, og vi har sparet op i de gode tider. Butiksanlægget er fuldt ud moderniseret, så der ligger ingen større investeringer i kulissen. Lige nu gælder det om at få tilpasset lønprocenten. Derfor lægger vi kiosk og post sammen til en kasselinje, der kan betjenes af den samme medarbejder. Vi har også overtaget rengøring fra ekstern leverandør, forklarer Susanne Wridt.

Service og lokale varer

Selv om det er en turbulent tid, så har Susanne Wridt alligevel overskud til både at engagere sig i Hjerteforeningen, hvor hun hvert år ses til Folkemødet i Allinge, og udvikle MENY som hele øens fødevaremarked.

– Hvis man vil pleje sine kunder og hvis man mener det alvorligt med god service, så nytter det ikke noget med et fuldstændig skrabet personale. Sammen går vi gennem ild og vand. Flere har været her næsten lige så længe som mig. Det er vigtigt, at medarbejderne trives i jobbet, for at vi kan gøre en forskel, som kunderne mærker og værdsætter. Det er vores bedste våben i konkurrencen.

Med skiftet til MENY er der kommet mere økologi på hylderne. Udvalget af bake-off er blevet udvidet. Butikken har fået en betjent slagter- og delikatesseafdeling

– Vi sætter desuden en ære i at have alle de bornholmske produkter, som vi har mulighed for skaffe. Efterhånden har vi flere hundrede varenumre inden for alle varekategorier, siger Susanne Wridt.

For nylig fik butikken besøg af magasinet Spisetid, der udgives af MENY.  Det bringer i oktober et tema om lokale fødevarer og blandt andet et portræt af MENY Rønnes delikatesseleder Annie Due.

Kvindebutik

Bortset fra den vakante stilling som slagtermester er butikkens 1. mand Flemming Mogensen eneste mand i ledergruppen. Butikschefen er Heidi Mogensen, og lederen af frugt og grønt er Laila Andersen.

– Vi er en rigtig kvindebutik. Nu må vi se, om slagteren bliver en mand eller kvinde, siger Susanne Wridt, der som nyslået købmand havde sin ægtefælle ansat i bogholderiet.

– Jeg måtte fyre ham efter halvandet år. For vi havde jo ikke mere at tale om, når vi kom hjem fra arbejdet. Alle vores oplevelser var blevet delt hen over skrivebordet på kontoret. Nu er han i stedet butikkens alt-mulig-mand i sin fritid. Det er en stor hjælp og sparer mig mange penge på håndværkerregninger.

Susanne Wridt, 54 år, er købmand i MENY på Store Torv i Rønne. Butikken er på godt 1.000 salgskvadratmeter og har godt 30 på lønningslisten. Foto: Flemming Effersøe


MENY Rønne er kendt for sit store udvalg buketter og planter. Tre år i træk har butikken op til Mors dag – den 2. weekend i maj – holdt et plantemarked lidt uden for byen. I godt vejr bliver næsten alt udsolgt fra mellem 70 og 80 containere.
Kunderne er mine gæster

Susanne Wridt går aldrig på arbejde i nedtrykt humør. Hun elsker sit arbejde:

– Det er hele atmosfæren ved at servicere kunderne. At folk kommer ind og føler, at de bliver behandlet ordentligt. For mig er mine kunder jo gæster i mit hus. For mig er det supervigtigt, at man får mobiliseret alle medarbejderne til at gøre deres bedste.

– Når der kommer en kunde og spørger efter en speciel ting, vi ikke har på hylden, så går jeg all-in for at finde den vare. Jeg er selvstændig købmand, så jeg kan gøre lige, hvad jeg har lyst til.
Dét er også dét, hvor vi adskiller os fra discountbutikkerne.

– Med DiscountMatch kan vi også tage konkurrencen op med discountbutikkerne på hele 500 varenumre.

Fra lærling til købmand

Ligesom de andre piger i folkeskolen i 1970’erne drømte Susanne Wridt om at komme på kontor i banken eller kommunen. Men efter folkeskolen blev det blot til et år på skolebænken på et erhvervsfagligt grundforløb, hvad der ikke rakte til en kontoruddannelse.

I stedet stod det daværende købmandspar Henning og Aase Guldsborg klar med en læreplads til Susanne Wridt, der samvittighedsfuldt havde passet sit fritidsjob i butikken fra hun var fyldt 14 år.

Som 20-årig var hun 1. dame i Favør på Store Torv i Rønne. Resten af karrieren kom til at forme sig som ”learning by doing” med en købmand i ryggen, der uddelegerede mest muligt og gav frihed under ansvar.

Udover butikken i Rønne havde han butikker i Allinge og Nexø, hvor Susanne Wridt begge steder var butikschef i fem år. Det var også i den periode, at hun blev gravid med først Schannie, som i dag er 24 år og er ved at uddanne sig som grafisk designer, og Sebastian på nu 21 år, der skal i lære som elektriker.

– Inden vi fik børn, brugte jeg og min mand al vores fritid i sportshaller; både på Bornholm og på Sjælland. Vi var begge håndboldspillere i Danmarksserien, og Stig var desuden aktiv træner og dommer i 3. Division, fortæller Susanne Wridt, der måtte stoppe sportskarrieren på grund af flere knæskader.

Stigs store passion for håndbolden holdt ham dog stadig i sportshallerne om søndagen, så ofte måtte Susanne have børnene med i butikken, mens hun fik ordnet nogle af de opgaver, som hun ikke kunne nå på hverdage.

– Børnene har tilbragt en del timer med at siddet på blepaller og se tegnefilm på butikkens TV-skærme. Men vi var sammen, siger Susanne Wridt og uddyber:

– Som købmand og mor har været vigtigt at kunne planlægge sit liv uden at skele til klokken. Min mand vidste, hvad han gik ind til. Og jeg vidste, at hans søndage stod i håndboldens tegn.

Selv peger Susanne Wridt på mødet med kunderne og dynamikken, hvor to dage aldrig er ens, som det, der har givet hende lyst til et købmandsliv med lange arbejdsdage: – Jeg har stadig opgaver, som jeg burde have løst for 40 år siden. Men der kom noget andet, som var vigtigere. Som købmand skal du kunne håndtere, at dine planer altid skal laves om.

– Selv om du har haft en træls oplevelse, så skal du også kunne møde dine medarbejdere med et smil. I modsat fald kan man hurtigt trække den gode energi ud af butikken, siger Susanne Wridt, der har alenetid på kontoret tirsdag og torsdage. De øvrige dage er hun på butiksgulvet, hvor hun har ansvaret for blomster og den hårde nonfood og kaldes til kiosken i travle perioder.

– Der kan godt gå noget tid, før nye ungarbejdere finder ud af, at det er mig, som ejer butikken. Det er nemlig min butikschef, Heidi Mogensen, der ansætter de unge og udarbejder deres vagtplaner.

 

 

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: