Spring til indhold
Søg
Close this search box.

DSK på Folkemødet i Allinge 2024

Igen i år er DSK aktiv på Folkemødet i Allinge på Bornholm, som løber af stablen fra den 13. til den 15. juni.

Formålet med vores deltagelse er at promovere købmændene og deres vigtige arbejde, samt at synliggøre deres betydning for lokalsamfundet. Vi ønsker at påvirke den politiske beslutningsproces for at lette driften af dagligvarebutikker.

På Bornholm har DSK planlagt en række selvstændige arrangementer, der vil belyse købmændenes arbejde og de udfordringer, de møder. Vi er også stolte partnere på den store profilscene “SAMMEN OM MAD”, hvor der torsdag og fredag vil være en række tematiserede debatter med deltagelse af bl.a. Dagrofa og REMA 1000.

I år byder DSK ind med debatter om bl.a. differentiert moms på fødevarer, grænsehandel, unges arbejde i detailhandlen, dyrevelfærd og fremtidens fødevarer med mere. Det er alle emner der på forskellig vis berører vores kømænd og deres kunder.

DSK’s deltagelse på Folkemødet ville ikke være mulig uden den generøse støtte fra KFI. Deres bidrag har igen i år gjort det muligt at realisere vores ambitiøse program.

Læs mere om de enkelte debatter ved at klikke på overskrifterne.

Programmet ser således ud:

Alle andre EU-lande arbejder med flere momssatser. Kun i Danmark er momsen 25% samtidig uanset, hvad vi køber. Danmark har også uofficiel Europarekord – formentlig endda verdensrekord – i forbrugsafgifter. Danske forbrugere betaler mere for fødevarerne end nogen anden for de daglige fornødenheder. Ca. 30% af beløbet på Dankortterminalen går til moms og afgifter. Vi taler ofte om sundhed, når vi taler mere frugt og grønt, og der er mange argumenter for, at vi skal spise mere frugt og grønt, men i den debat blander klimaet sig også, herunder også den påvirkning vores fødevarer har på klimaet. Spørgsmålet er hvad der egentlig skal til for at få danskerne til at spise mere frugt og grønt? Hvor langt er vi villige til at går for at ændre danskernes forbrug? Er nedsat moms på sunde fødevarer vejen frem eller vil det blot føre til endnu flere administrative omkostninger for erhvervslivet. Mød meningsdannerne, der normalt er enige om meget, være uenige i denne sag.

Med i panelet er:

  • Eva Tingkær, chef for Public Affairs, Diabetesforeningen
  • Jacob Ravn, skattepolitisk chef, Dansk Erhverv
  • Claus Bøgelund Nielsen, vicedirektør, De Samvirkende Købmænd
  • Leif Nielsen, branchedirektør, DI Fødevarer

Debattens moderator er Jannick Nytoft, adm. direktør, De Samvirkende Købmænd

Debatten foregår på Sammen om mad scenen – E15, kl. 16:00 – 16:45.

Hvad sker nu, hvor Aldi og Irma er lukket? Hvem vinder markedsandele – den lokale købmand, discountbutikkerne, de store supermarkeder eller nethandlen? Efter års fremgang er der pludselig et fald i salget af økologiske varer, ligesom gennembruddet for de plantebaserede fødevarer lader vente på sig. Handler det alene om prisen – og vil en differentiering af momsen kunne få forbrugerne til at købe sundere og mere klimavenlige produkter? Forsvinder tobakken ud af dagligvarebutikkerne? Hvad med alkohol? Trendforsker hos PEJ, Louise Byg Kongsholm, præsenterer den seneste analyse af forbrugeradfærd, hvorefter panelet diskuterer, hvad der afgør forbrugernes butiks- og varevalg – beliggenhed, sortiment, service, pris eller politisk korrekthed.

Med i panelet er:

  • Louise Byg Kongsholm, adm. direktør og trendforsker, Pej gruppen
  • Camilla Udsen, projektchef for fødevarer, Forbrugerrådet Tænk
  • Tomas Pietrangeli, koncernchef, Dagrofa
  • Niels Jensen, CEO, MLDK- Mærkevareleverandørene

Debattens moderator er politisk kommentator, John Wagner.


Alle er enige om at dyrevelfærd er vigtig, og vi skal behandle vores produktionsdyr ordentligt og under anstændige forhold. Men når det kommer til valget i køledisken, er vi så villige til at betale prisen for velfærd, og ved vi rent faktisk nok om de enkelte forbrugermærker til, at vi kan vælge dyrevelfærd til? Er forbrugerne villige til at betale mere for bedre dyrevelfærd, og hvor meget er de villige til at betale – når de står ved køledisken? Der bliver arbejdet fokuseret på at skabe bedre dyrevelfærd – men hvem skal betale?

Med i panelet er:

  • Leif Nielsen, branchedirektør, DI Fødevarer
  • Signe Didde Frese, CSR-chef, Dagrofa
  • Britta Riis, direktør, Dyrenes Beskyttelse
  • Michael Skou, HR-direktør, REMA 1000
  • Ulrik Bremholm, Ejer & direktør Rubenlund Agro og formand for Danske Svineslagterier

Debattens moderator er livsstilsekspert, Anne Glad

Danskernes grænsehandel er omfangsrig og kompleks; det handler om andet og mere end blot en enkelt smuttur over grænsen. Diskussionen om grænsehandel handler både om indkøbsmønstre, pantfrihed, kultur, økonomiske incitamenter, kampen om et Danmark i balance, moms og afgifter, tilgængelighed af varer, miljø og klima og folkesundhed. For nu blot at nævne et par temaer. Vi stiller skarpt på danskernes grænsehandel. Panelet vil helt sikkert ikke være enige, men giver det virkelig mening at have et moms- og afgiftssystem, der med åbne øjne sender detailhandel for et tocifret antal milliarder ud af landet.

Med i panelet er:

  • Claus Bøgelund Nielsen, vicedirektør, De Samvirkende Købmænd
  • Tomas Pietrangeli, koncernchef, Dagrofa
  • Mette Lolk Hanak, forebyggelseschef, Kræftens Bekæmpelse

Debattens moderator er Jannick Nytoft, adm. direktør, De Samvirkende Købmænd

Debatten foregår på Folkescenen på Grønbech Hotel, kl. 13:30 – 14:15.

“Flere unge skal have et fritidsjob” er titlen på et helt nyt regeringsudspil. Udspilet kan ses på www.bm.dk Danske dagligvarebutikker er suverænt den branche, der oftest er “første arbejdsgiver” for de unge. Det giver butikkerne gode muligheder for at komme i kontakt med fremtidens faglærte medarbejdere, ledere og sågar de kommende købmænd. Ingen anden branche tilbyder unge mennesker så gode muligheder for ansvar og personlig udvikling – uanset deres uddannelsesbaggrund eller start på livet. Vi kommer til at tale om alt fra det første job som “ungarbejder” til elevuddannelse og karriereveje i butikkerne. Hvad er der succes med i dag? Hvor “driller” reglerne og hvor er der behov for en hjælpende hånd fra politikerne? Vi vender debatten om, så det er Socialdemokratiets Frederik Vad, (MF), der stiller spørgsmålene til HR-direktørerne fra REMA 1000 og Dagrofa samt til Sofie Berg Axelsen, der er formand for HK Handel Hovedstaden.

Med i panelet er:

  • Michael Skou, HR-direktør, REMA 1000
  • Sofie Berg Axelsen, formand, HK Handel Hovedstaden
  • Laura Marie Larsen, HR-direktør, Dagrofa

Debattens moderator er folketingsmedlem for Socialdemokratiet, Frederik Vad.


Debatten sætter fokus på, hvorvidt den danske rygepolitik risikerer at være med til at skabe et illegale markeder, når man fra politisk side indfører forbud mod fx smagsvarianter i røgfrie produkter? I en ny undersøgelse siger 36 % af danskerne, at de går ind for et forbud mod salg af tobak. Samtidig viser den seneste undersøgelse af børn og unges tobaks- og nikotinvaner, at smagforbuddet ift. e-cigaretter har haft den negative konsekvens, at det har resulteret i et blomstrende illegalt marked for puff bars m.v. I debatten vil der også være fokus på, hvordan vi både sikrer en røgfri fremtid og undgår illegal handel. Risikerer vi at ende samme sted, som USA gjorde med spiritusforbuddet? Eller findes der veje til et røgfrit Danmark uden illegal handel?

Med i panelet er:

  • Jannick Nytoft, adm. direktør, De Samvirkende Købmænd
  • David Sausdal, kriminolog, Lunds Universitet
  • Rune Siglev, external affairs manager, Philip Morris International
  • Steffen Larsen, medlem af Folketinget, Liberal Alliance

Debattens moderator er politisk kommentator på BT, Joachim B. Olsen.

Mød bornholmske kunsthåndværkere, mikrobryggerier, sælgere af lokale fødevarer i teltet, som fremviser deres sprudlende e-handelsbutikker. De viser og fortæller, at e-handlen faktisk er med til at fastholde lokalbefolkning, politikere og andet godtfolk på øen. De kan sælge egne produkter til hele verden, men de kan også købe de produkter af andre, som familien efterspørger, og som ikke altid findes på øen. Kan bymidter i krise og affolkede landkommuner faktisk lære af kædebutikkernes satsning på e-handlen, som har løst udfordringerne med svigtende detailsalg og igen fået kunderne tilbage i butikkerne – til gavn for bymidterne? Forvent lokale ildsjæle og debat på syngende bornholmsk!

  • Claus Bøgelund Nielsen, vicedirektør, De Samvirkende Købmænd
  • Christa Lodahl, erhvervschef, Business Center Bornholm
  • Linda Kofoed Persson (K), Kommunalbestyrelsesmedlem, Erhvervs-, Bolig- og Beskæftigelsesudvalget, Bornholms Regionskommune
  • Henrik Nerst, direktør og grundlægger, Wild distillery
  • Helge Krogsgaard, indehaver, Hugo P tasker
  • Niels Ralund, E-handelsdirektør, Dansk Erhverv


Vi glæder os til at se jer til nogle spændende dage fyldt med debat og inspiration i Allinge!

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: