[vc_row][vc_column][vc_column_text]DSKs adm. direktør John Wagner ser tilbage på årets Folkemøde på Bornholm:
– Vi fik en fantastisk betjening på Grønbechs Hotel, som var ramme om tre af vores debatter, en middag med samarbejdspartnere og en brunch med to politiske profiler; erhvervsmininister Brian Mikkelsen og tidligere skatteminister Benny Engelbrecht, S. Se fotos fra debatten.
For John Wagner og vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen er Folkemødet en god mulighed for at tage temperaturen på efterårets politiske spørgsmål og sikre de bedst mulige erhvervspolitiske rammevilkår for købmændene.
DSK var i år med i otte debatter med politikere, erhvervsliv, NGO’er, organisationer og en livsstilsekspert. Og det er 7. gang, at DSK deltog i Folkemødet i Allinge på Bornholm.
Ikke mindst overrækkelse af DSK’s pris til Selina Juul for hendes indsats for Stop Spil Af Mad blev en bevægende begivenhed. Det skete som afslutning på debatten: Hvem bestemmer forbruget. Du kan se hele debatten og prisoverrækkelsen på vores livevideo på Facebook. Se også video med Selina Juul nederst på denne side.
Livsstileksperten Anne Glad, NGO’en Selina Juul og det lokale socialdemokratiske folketingsmedlem Lea Wermelin, medlem af Miljø- og fødevareudvalget og Skatteudvalget diskuterede om mærker for f.eks. fuldkorn, dyrevelfærd og nøglehullet påvirker forbrugernes valg af fødevarer. Og hvor meget indflydelse har og skal politikerne øve på forbruget.
Lea Wermelin så optimistisk på fremtiden – også uden politikernes trang til at lovgive: – Det grønne forbrug ligger i tidsånden. Jeg tror på det lange seje slid for at dreje forbruget i en mere bæredygtig retning.
Torsdag eftermiddag var der mere kvalitet på menyen, da MENUs kædedirektør Kennet H. Pedersen i fornem og sikker stil fortalte om visionerne for hele Danmarks fødevaremarked. Han kunne samtidig afvise enhver spådom om tilbudsavisens snarlige død. Den lever fint både som fysisk avis og i endnu højere grad på nettet.
Overskriften for debatten var ”Pris, pris, pris – eller hvordan får vi fremtidens forbrugere til at prioritere kvalitet, udvalg og sundhed højere”. På vores livevideo på Facebook kan du opleve debatten uredigeret.
DSK satte trumf på Folkemøde-debatten og følelserne, da følgende spørgsmål blev bragt til torvs i Haveteatret om lørdagen: Hvem har egentlig ansvaret for, at de nye generationer bliver røgfri? Politikerne, uddannelsesinstitutionerne, detailhandelen eller nogle andre?
DSK kunne forud for Folkemødet annoncere 12 forslag til nationalt tobaksforlig.
Niels Them Kjær, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse, sagde, at cigaretter er et særligt produkt, fordi det er afhængighedsskabende. Det skal mindreårige imod beskyttes imod.
May-Britt Kattrup (LA), der sundhedsordfører for Liberal Alliance, mente, at man har et personligt ansvar for sit eget liv, så længe man ikke gør noget, der skader andre. Det gælder også de unge. Hun mener desuden, at det ikke er statens opgave at opdrage børn og unge. Det ansvar har forældrene.
Debatten viste, at DSK har høstet politisk goodwill hos såvel eksperter som et flertal på Christiansborg for tobaksplanen.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://youtu.be/4co4fRUddfY” title=”Pris til Selina Juul”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://youtu.be/sJvIzUdNH2o” title=”Debat på Folkemødet om pris og kvalitet. MENYs kædedirektør giver opskriften på hele Danmarks fødevaremarked”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://youtu.be/mGUOwnk7dxo” title=”Folkemødet 2018: Brunch med debat om planlov og afgifter”][/vc_column][/vc_row]