Danskerne køber rekordmange engangsflasker og dåser og sender nu hele 90 procent af emballagerne til genanvendelse. Ny årsrapport fra Dansk Retursystem vidner om en forretningsmodel, hvor cirkulær økonomi fungerer i praksis.
Aldrig har danskerne købt flere drikkevarer i engangsflasker og dåser end i 2015. Andelen af engangsemballage på markedet udgør nu 80 procent mod 75 procent året før. Og ikke tidligere har danskerne afleveret så mange af emballagerne tilbage i det danske pantsystem igen. I 2015 kom mere end 1,1 milliard dåser og flasker med pantmærke tilbage og resulterede i en historisk høj returprocent på 90. Det betyder, at ni ud af ti solgte emballager nu bliver smeltet om og genanvendt.
Det fremgår af en ny årsrapport fra Dansk Retursystem. At danskerne afleverer flere og flere emballager tilbage i systemet, ser Dansk Retursystem blandt andet i lyset af en generel samfundstendens:
– Vi oplever en øget opmærksomhed og interesse for genbrug og genanvendelse, hvor cirkulær økonomi i flere og flere sammenhænge kommer på dagsordenen, bliver en del af debatten og af virksomheders forretningsmodeller. Det tror jeg også smitter af på forbrugernes adfærd og på de ting, der allerede fungerer som f.eks. pantsystemet, siger Lars Krejberg Petersen, der er administrerende direktør i Dansk Retursystem.
– Samtidig oplever vi også øget interesse fra organisationer, der ønsker at samle ind til velgørenhed med pantindsamlinger. Dermed får panten større betydning både socialt og miljømæssigt, forklarer han.
Miljøvirksomheden har drevet det danske pantsystem siden 2002, hvor engangsemballage for første gang blev markedsført i Danmark.
– Det danske pantsystem er et eksempel på, at miljøgevinster og økonomi kan gå hånd i hånd. Danmark er et af de førende lande i verden, når det gælder genanvendelse af dåser og flasker, fordi vi tager så effektivt vare på materialerne, at de kan bruges igen og igen til drikke- og fødevarer, selvom det er et område med skrappe krav til høj kvalitet, siger Lars Krejberg Petersen.
I 2015 voksede Dansk Retursystems omsætning til over 1,7 milliarder, og virksomheden sendte 45.000 tons glas, plast og aluminium fra dåser og flasker til genanvendelse. Det svarer til cirka 8 kilo pr. dansker. Materialerne fra 1 dåse eller flaske rækker næsten til at fremstille 1 ny af samme slags, så genanvendelse sparer både værdifulde råstoffer og udleder væsentlig mindre CO2.
– Pantsystemet kan kun virke så effektivt, fordi alle led i kæden løfter deres opgave fra producenter og importører til forhandlere, forbrugerne og i sidste ende de anlæg, der sørger for genanvendelse. Den model kan være en inspiration for nye initiativer, der måtte følge i kølvandet på EU-Kommissionens plan for genanvendelse, siger Lars Krejberg Petersen.