Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Billige dåseøl boomer hos jyske købmænd

Mens lukkede landegrænser satte grænsehandlen på standby i tre måneder, har Slots Classic fra Royal Unibrew gået sin sejrsgang blandt prisbevidste jyder Slots Classic er normalt kendt som lokkevare i

Mens lukkede landegrænser satte grænsehandlen på standby i tre måneder, har Slots Classic fra Royal Unibrew gået sin sejrsgang blandt prisbevidste jyder

Slots Classic er normalt kendt som lokkevare i grænsehandlen til en pris på under 50 kroner for en ramme med 24 dåser. Mens grænsehandlen har været sat på standby som følge af covid-19, har jyske købmænd haft succes med at kopiere den billige dåsepilsner fra grænsen som lokal slagvare.

Salgschef Martin Korsholm, der har ansvaret for SPAR-butikker i Midtjylland, siger, at butikkernes boom i salg af billige dåseøl har været overvældende.

– Indekstallene taler for sig selv. Og det har været en øjenåbner i forhold til at forstå grænsehandlens reelle omfang. Nogle butikker har solgt tre gange så mange øl som normalt, mens grænsen har været lukket.  Samlet set har de 21 SPAR-butikker i Midtjylland over indeks 150 alene i pilsnerkategorien.

Købmand Johnny Jørgensen fra SPAR Ørnhøj ved Herning lidt mere end 200 km fra grænsen har solgt 36 europaller Slots Classic svarende til mere end 90.000 dåser.

– Den eneste markedsføring har været via butikkens facebookside, siger Johnny Jørgensen og omregner salget til en direkte samfundshjælp, der har en værdi på 86.000 kr. i form af ølafgift og moms.

Han har ikke selv tjent en krone på de billige dåseøl. Til gengæld har han fået flere kunder ind i butikken, som har lagt andre varer i kurven.

DSK sender advarsel til politikere

Vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen, De Samvirkende Købmænd, DSK, advarer politikerne mod den enorme skævvridning i konkurrencen: ”Ølafgiften er 3½ gange så høj i Danmark som i Tyskland. Vores naboer mod syd har heller ingen afgift på slik og vin. Der betales ikke pant for dåserne, og momsen på fødevarer nedsættes nu til fem pct. mod 25 pct. i Danmark.”

Købmand Johnny Jørgensen, SPAR Ørnhøj.

SPAR-købmanden i Ørnhøj håber, at politikerne nu forstår alvoren af grænsehandlens skadelige virkning på danske arbejdspladser og økonomi i form af manglende moms og skat til statskassen.  Og han frygter, at den højere tobaksafgift den 1. april nu vil slå igennem på grænsehandlen med hidtil uset styrke.

– Nu kan mine kunder køre til grænsen og spare 150 kroner på et karton cigaretter, slippe for pant og ølafgiften og fra 1. juli ovenikøbet handle dagligvarer til en tysk moms på bare fem pct. Det er jo vanvittigt, siger Johnny Jørgensen og fremhæver, at danskernes indkøb syd for grænsen i sidste ende kan føre til betydelig butiksdød langt oppe i Jylland.

Uden SPAR-butikken i Ørnhøj ville kunderne skulle køre 13 km til nærmeste butik.

Købmanden kalder det samtidig et kæmpe miljømæssigt problem, at nogle få butikker syd for grænsen sender millioner af dåser til Danmark uden pantmærke.

Fordelt på to steder uden for byen har købmanden og byens borgere for nylig samlet affald som led i kampagnen Ren Natur, der støttes af SPAR-kæden og KFI Erhvervsdrivende Fond. Der blev samlet flere hundrede dåser. Og stort set ingen havde pantmærket.

Det er et billede, som kommunikationschef Per Sten Nielsen, KFI, kan genkende fra de tilbagemeldinger, som fonden får fra købmændene.

Det flugter også med erfaringen hos Danmarks Naturfredningsforening, der gennem mere end 10 år har stået bag en årlig indsamlingsdag. Her er der fundet mere end halvanden million dåser i naturen. Ni ud af 10 har været pantfrie.

Det er ikke bare SPAR-købmændene, som for en stund har oplevet et boom i salget af bl.a. den billige Slots Classic. Det gælder også kollegerne i kæden Min Købmand.

Købmand  tæt ved Aalborg har aldrig oplevet noget lignende

Købmand Poul Jensen, Min Købmand i Blenstrup, lidt syd for Aalborg solgte 250 rammer Slots Classic. De første 10 rammer kunne han dårligt få ud af varebilen, før de var solgt.  Eneste markedsføring var et opslag på butikkens facebookside.

Siden har han fået yderligere leverancer. Og salget har stabiliseret sig på et par paller om ugen. Han sælger en ramme til ramme til 69,95 kr.  Prisen har han sat lige der, hvor det ikke har kunnet betale sig for de lokale at hente deres øl hos egens illegale sælgere.

– Som jeg siger til mine kunder, så får de samfundssind med i handlen, da en god del af betalingen sendes videre til statskassen i form af moms, punktafgift og dansk skat, siger Poul Jensen og tilføjer:

– Meget har jeg prøvet i de mange år som købmand. Og jeg vidste godt, at der var et stort marked for øl, som jeg aldrig havde drømt om at få fat på. Og det går heller ikke ud over salget af øl på den øvrige del af sortimentet.

Købmanden håber, at de lokale har fået så meget smag for de billige dåseøl købt lokalt og legalt, at han beholde en del af salget. For selv om han ikke tjener på øllet, så er det med til at holde liv i byens butik og sikre et stort opland en lokal dagligvareforsyning.

Købmand Poul Jensen, Min Købmand Blenstrup, ses her sammen med salgsassistent Cecilie Wammen.

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: