Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Lad unges betalingskort blokere for køb af alkohol og tobak

Alderskontrol via betalingskort vil gøre det langt sværere for unge at købe varer, som de ikke er gamle nok til.

Af:
Mette Lolk Hanak, forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse
Mette Høgh, formand HK Handel
Claus Bøgelund Nielsen, vicedirektør De Samvirkende Købmænd

Regeringen arbejder i øjeblikket på en alkoholplan, der skal reducere de unges indtag af alkohol. Når man nu alligevel har værktøjskassen fremme, ser vi gerne, at den enkelte kundes betalingskort bliver brugt til at godkende de køb, som er aldersbetinget f.eks. køb af alkohol, tobak og håndkøbsmedicin. Forslaget betyder i al sin enkelhed, at købet afvises, hvis kunden ikke er fyldt 16 eller 18 år, som er alderskravet for disse køb. Oplysningerne skal være krypteret, så kontrollen af kundernes alder sker automatisk i forbindelse med betalingen. Der er derfor udelukkende tale om validering af kundens alder i forhold til de valgte varer.

Alderskontrol via betalingskort vil gøre det langt sværere for unge at købe varer, som de ikke er gamle nok til, og det vil alt andet lige betyde, at vores teenagere vil drikke og ryge mindre. Heldigvis er brugen af kontanter bland de unge en sjældenhed, og det vil i sig selv virke så mistænkeligt, at det bør være muligt at kræve legitimation af alle ”unge”, der betaler med kontanter.

Der er i dag helt klare grænser for, hvornår man er gammel nok til at købe f.eks. alkohol, tobak og håndkøbsmedicin. Ansvaret ligger i de butikker, som sælger disse varer, men loven kan være svær at håndhæve. Det kan nemlig være umådelig svært at bedømme alderen på mange unge. Samtidig kan medarbejdere, der spørger om legitimation, ende i ubehagelige konfrontationer med kunder. Der er nemlig mange kunder, som reagerer negativt på at skulle fremvise ID. Det betyder, at kassemedarbejderen ikke nødvendigvis spørger ind til de næste yngre kunder, hvis medarbejderen lige har haft en dårlig oplevelse med en kunde. Mange kunder bryder sig rent faktisk ikke om at skulle forevise legitimation i butikken, og føler det er grænseoverskridende. Den nuværende praksis er derfor med til at skabe et dårligt arbejdsmiljø og en utryg situation for de ansatte. Det kan indførelsen af de nye krav til betalingskort være med til at lave om på.

Danmark er i dag foregangsland i forhold til brugen af teknologi og digitale løsninger, når det handler om at lette hverdagen og forenkle processer og procedurer. Det er derfor helt oplagt, at vi inddrager teknologien som en del af løsningen på problemet.

Løsningen skal finansernes af dagligvarehandlen og skal ikke belaste det offentlige økonomisk. Ordningen skal være tilgængelig for alle butikker mod brugerbetaling. Det vil samtidig frigøre ressourcer, så Sikkerhedsstyrelsen fremadrettet kan fokusere deres kontrolbesøg de steder, der ikke tilslutter sig ordningen.

Teknologien kan kort og godt være med til at skabe et bedre arbejdsmiljø for de ansatte i butikkerne og samtidig reducere de unges adgang til tobak og alkohol til gavn for folkesundheden. Derfor har vi som samfund en klar interesse i at indføre de nye regler hurtigst muligt.

Del:

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: