Resumé
Mange forbinder grænsehandel med færgetur fra Lolland-Falster eller en køretur over den dansk-tyske grænse i Sønderjylland – og dermed er grænsehandel ofte også noget, der forbindes med bestemte landsdele.
Men også indbyggerne i hovedstadsområdet benytter sig i stor stil af grænsehandel. En befolkningsundersøgelse foretaget af Norstat for DSK viser, at 54 pct. af indbyggerne i region Hovedstaden (18+) har handlet i Sverige inden for det seneste år, og at 47 pct. har handlet i Tyskland inden for det seneste år.
Blandt indbyggerne i hovedstadsområdet, der grænsehandler, angiver mere end fire ud af ti at handle i Sverige mindst en gang hvert halve år – og næsten hver femte peger endda på, at de handler i Sverige mindst en gang hver tredje måned.
Grænsehandel er med andre ord i høj grad et københavnerfænomen: Et stort antal indbyggere i hovedstadsområdet benytter sig af grænsehandel, og mange i denne store gruppe af grænsehandlende benytter sig af denne mulighed ret ofte. Københavnernes og sjællændernes grænsehandel adskiller sig fra resten af danskernes grænsehandel ved i højere grad at indeholde tobak og tobaksprodukter. 9,2 pct. af de grænsehandlende indbyggerne i hovedstadsområdet og hele 12,4 pct. af de grænsehandlende indbyggerne i region Sjælland peger på, at de køber tobaksprodukter, når de grænsehandler; det gælder kun for 7,7 pct. af de danske grænsehandlende som helhed.
Om dette notat
Det er tilladt at citere fra denne analyse med henvisning til DSK.
Alle billeder er fra www.unsplash.com eller DSK.