Spring til indhold
Søg
Close this search box.

10 gode råd mod madspild

Det er selvsagt en bedre forretning at sælge mad, end det er at smide den ud, ligesom CSR-tiltag kan være med til at skabe værdi for virksomheden i kraft af


Det er selvsagt en bedre forretning at sælge mad, end det er at smide den ud, ligesom CSR-tiltag kan være med til at skabe værdi for virksomheden i kraft af bedre omdømme, bedre dialog og samarbejde med leverandører og andre samarbejdspartnere – og i mange tilfælde øget salg. Der er altså mange gode grunde til at forsøge at reducere madspildet i butikkerne.

Teknologisk Institut har netop gennemført et projekt for Miljøstyrelsen om barrierer for at mindske madspild i detailhandlen. Dette er udmundet i 10 gode råd, som kan hjælpe butikkerne i deres indsats mod madspild. En række af rådene er allerede velkendte, mens andre af rådene måske kan inspirere til nye tiltag i butikkerne.

Miljøstyrelsens 10 gode råd til at nedbringe madspild i detailhandlen

1.    Kort dato (datovarer)

Miljøstyrelsen opfordrer til, at varer, der er tæt på udløbsdato, sælges til nedsat pris, så de afsættes frem for at blive til madspild. Datovarer kan evt. samles i en separat montre, så kunderne ved, hvor de kan finde dem. Mange butikker gør allerede i dag dette.

2.    Efteruddannelse

Sørg for at efteruddanne/informere butikspersonalet, så alle medarbejdere er klar over, hvilke varer der giver mest madspild, og hvordan madspildet bedst undgås eller reduceres.

3.    Følsomme varer

Det største madspild sker på frugt og grønt, specielt bananer og salat. Vær særligt opmærksom på, hvordan disse varer opbevares og udstilles, f.eks. ved at undgå at varerne ligger i for store bunker og dermed udsættes for tryk. Hav f.eks. fokus på enkeltbananer, og hvordan man gør disse attraktive for kunden.

Kartofler kan opbevares i lystætte beholdere eller pakkes i papirsposer, der beskytter mod lys.

4.    Tjek grønt-temperaturen

Temperaturen og luftfugtigheden på grøntlageret er en afgørende faktor for holdbarheden af frugt og grønt.

5.    Frugt og grønt efter vægt

Sælg frugt og grønt efter vægt frem for stykpris. Det giver plads til salg af forskellige størrelser og mindsker spild både hos leverandører og forbrugerne.

6.    Måltidsløsninger

Saml varer med kort holdbarhed, og brug opskrifter som inspiration til at få dem solgt. Lav evt. måltidskasser med nøje udmålte ingredienser.

7.    Begræns mængderabatter

Begræns eller afskaf mængderabatter og store pakninger. Ved tilbudskampagner vær da særligt opmærksom på at justere indkøb af varer i samme produktkategori.

8.    Donation af madvarer

Madvarer tæt på udløbsdato kan forsøges doneret til sociale organisationer. Kontakt evt. organisationer, der i forvejen har kendskab til området, da der er en række formalia, der skal overholdes.

9.    Holdbarhed

Forlæng holdbarheden af fødevarer ved tekniske løsninger, f.eks. lavere temperaturer, vacuumpakning, beskyttelse mod lys og genluksemballage.

Gå gerne i dialog med leverandører om nye teknologier.

10. Færdigretter

Udnyt varer tæt på udløbsdatoen til færdigretter i butikken.

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Billedet viser en mindre købmandsbutik i en mindre by i landdistrikterne
Debatindlæg

Landsbyers livsnerver er truede

En del af vores landdistrikter står over for store udfordringer som butiksdød og fraflytning, men også med unikke muligheder for udvikling og vækst.

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: