Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Vi får mindre salt, når vi spiser brød til

Fra 2009 til 2014 har danske brødproducenter skåret over 100 ton salt væk fra den årlige produktion af færdigpakkede hvedebrød og rugbrød. Samlet set er det dermed lykkedes producenterne at

Fra 2009 til 2014 har danske brødproducenter skåret over 100 ton salt væk fra den årlige produktion af færdigpakkede hvedebrød og rugbrød.

Samlet set er det dermed lykkedes producenterne at sænke saltindholdet i industribrød med ti procent. Det viser en undersøgelse, som Fødevarestyrelsen har bedt DTU Fødevareinstituttet om at lave.

– Brødproducenternes arbejde med at sænke indholdet af salt i brød er et flot skridt på vejen, og vi ved, at andre dele af fødevareerhvervet også er godt i gang. Men det er også nødvendigt, for danskerne spiser stadig mere salt end anbefalingerne, og det høje saltindtag kommer i høj grad fra de forarbejdede produkter, siger kontorchef Else Molander, Fødevarestyrelsen.

​Mindre salt betyder færre med forhøjet blodtryk

Fødevarestyrelsen har siden 2010 arbejdet målrettet på at skabe opmærksomhed om danskernes indtag af salt hos forbrugerne og hos madproducenterne gennem et saltpartnerskab med brancheorganisationer, patientforeninger og interesseorganisationer.

– Saltpartnerskabet har lykkedes med at reducere indholdet af salt i forarbejdede produkter. Det er dermed et godt eksempel på, at et tæt samarbejde mellem myndighed, erhvervsliv og interesseorganisationer kan være vejen frem, når det handler om at fremme folkesundheden, siger Else Molander.

I alt indtager ni ud af ti danskere for meget salt. Med den reducerede mængde af salt i industribrød betyder, at forbrugerne sparer op til et halvt gram salt om dagen. Hvis hver dansker i gennemsnit indtager tre gram salt mindre dagligt, vurderer Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed, at op mod 400.000 færre danskere undgår at få forhøjet blodtryk. Samtidig vurderer Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed, at Danmark kan spare 1-2 milliarder kr. årligt på udgifter relateret til hjertekarsygdomme.

Læs mere om danskernes saltforbrug og Saltpartnerskabet på altomkost.dk.

Læs DTU Fødevareinstituttet nyhed om undersøgelsen på DTU’s hjemmeside.

​Fakta

  • Der er i undersøgelsen bl.a. målt på indholdet af salt i industri- og bagerbrød i 2009 og 2014.
  • Indholdet af salt i industri hvedebrød er i gennemsnit faldet fra 1,16 g/100 g til 1,04 g/100 g.
  • Indholdet af salt i industri rugbrød er i gennemsnit faldet fra 1,20 g/100 g til 1,06 g/100 g.
  • 9 ud af 10 danskere spiser mere salt end anbefalet.
  • Saltindtagelsen i Danmark er 9-11 gram for mænd og 7-8 gram for kvinder pr. dag.
  • De officielle anbefalinger er 5-6 gram pr. dag.
  • De største kilder til salt i danskernes kost er brød, kød og kødprodukter, herunder kødpålæg, mens fx ost, færdigretter og lignende bidrager også med en del salt.

Kun 11-12 % af det samlede saltindtag er forbrugerne direkte ansvarlig for i form af saltning af maden derhjemme.

Del:

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: