Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Undgå at hænge tyve ud på sociale medier

Man kan som købmand føle sig magtesløs, når tyve stjæler, uden at politiet tager affære. Købmand i MENY i Valby, Brian Rosenstand har med en offensiv presseindsats ikke mindst i

Man kan som købmand føle sig magtesløs, når tyve stjæler, uden at politiet tager affære.

Købmand i MENY i Valby, Brian Rosenstand har med en offensiv presseindsats ikke mindst i TV2’s tema om emnet i november taget ”en for holdet” og sat sig selv og sin butik forrest for at belyse problemstillingen. Og det har sammen med en indsats fra De Samvirkende Købmænd fået landets justitsminister op af stolen.

Når den ”lille købmand på gulvet” på den måde bidrager med de konkrete eksempler, bliver sagen stærk og klar.

Alligevel er der grund til at mane til besindighed i omgangen med ”tyveri” på sociale medier. Selv om man har overvågningsbilleder af tyven, og det virker som det rigtige at dele og fotos af gerningsmænd på sociale medier, må man ikke, og risikoen for, at det giver bagslag, er stor.

Det må ikke kunne ske, at en ellers klar anklage og en tydelig fordeling mellem, hvem der er offer og gerningsmand, bliver vendt på hovedet, når der går presse-pres og proces i den, fordi det faktisk er ulovligt at poste billeder af personer uden samtykke på Facebook. Også selvom tyvene står med hænderne fulde af købmandens varer, og de løber ud ad døren uden at betale. Som virksomhedsejer bliver man juridisk til lovbryderen, hvis man deler billeder af formodede gerningsmænd på sociale medier, selvom det kan føles uretfærdigt.

Det fik købmand Brian Rosenstand fra MENY at mærke, da han i oktober 2017 delte en video af en tyvebande, som slæbte værdier for flere tusinde kroner ud af MENY på Toftegårds Plads i Valby. Sagen vakte stor opsigt i pressen, og Brian Rosenstand endte i en regulær mediestorm (ikke shitstorm).

Brian Rosenstand fik opbakning fra kunder, kolleger og konkurrenter. Han blev direkte kontaktet af kolleger og konkurrenter, der fortalte om samme oplevelser og mødt af massiv opbakning fra kunderne på Facebook. Inden opslaget blev fjernet mindre end et døgn senere, var det blevet delt 3.775 gange, havde fået 2.500 likes og 1.099 kommentarer. I dag kan man med en simpel Google-søgning også finde et stort antal artikler fra bl.a. Ekstra Bladet, TV 2 og BT om sagen. I forbindelse med artiklerne udtalte Brian Rosenstand til Ekstra Bladet:

”Jeg ved godt, at det er ulovligt at lægge den slags op, og vi får formentlig en bøde på 5000 kr. Men jeg bliver nødt til det. Nogen er nødt til at råbe op. Det er os, der er offeret, og det er virkelig rystende det her. Der sker intet med de kriminelle, mens vi betaler prisen”.

DSK har længe arbejdet politisk for at få ændret lovgivningen, så det bliver lettere for købmænd at dele billeder på bl.a. sociale medier med henblik på at finde frem til tyven. Og der er nyt på vej inden for den nærmeste fremtid.

DSK venter i øjeblikket på Dansk Erhverv og Datatilsynet, der skal godkende Dansk Erhvervs CrimeStat, der et samarbejde på tværs af detailhandlen.

Del:

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: