Resumé
”Prepping” eller kriseforberedelse og opbygning af nødlagre i almindelige husstande har gennem det seneste år fyldt en del i den offentlige bevidsthed. Det skyldes ikke mindst, at de danske myndigheder pludseligt udgav en række anbefalinger i sommeren 2024.
Og anbefalingerne har fået god gennemslagskraft, for danskerne kender til dem. Det viser en befolkningsundersøgelse foretaget af Norstat for DSK i juni 2025 – ét år efter anbefalingerne kom. 95 pct. af de adspurgte svarer, at de i et eller andet omfang kender til myndighedernes anbefalinger om kriseforberedelse.
Undersøgelsen viser også, at en stadig større andel af danskerne rent faktisk opbygger et nødlager sammenlignet med for et år siden. Men det er stadig kun 40 pct. af de danske husstande, der har opbygget det anbefalede nødlager. Seks ud af ti svarer stadig, at de ikke har et beredskab derhjemme. Det er færre end for et år siden – men stadig mange.
Det afspejler danskernes holdning til prepping. Cirka tre ud af ti danskere opfatter prepping og opbygning af kriseberedskab og nødlagre derhjemme som mere unødvendigt end det modsatte. Norstat har på vegne af DSK også spurgt danskerne med nødlagre, hvad disse lagre indeholder. Ikke overraskende er det især tørvarer som f.eks. ris og pasta, der fylder – og i stadig stigende grad sammenlignet med 2024 også vand og små lagre af elektricitet (powerbank).
Om dette notat
Det er tilladt at citere fra denne analyse med henvisning til DSK.
Alle billeder er fra www.unsplash.com eller DSK.