Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Svenskere strammer grebet om kriminelle

Grænseløs kriminalitet: Svensk lovstramning kan ramme danske butikker Den svenske dagligvarehandel har sendt et nødråb til politikerne. Butikstyveri har fået et omfang, så det koster handlen op mod fem mia.

Grænseløs kriminalitet:  Svensk lovstramning kan ramme danske butikker

Den svenske dagligvarehandel har sendt et nødråb til politikerne. Butikstyveri har fået et omfang, så det koster handlen op mod fem mia. kr. årligt og skaber stor utryghed blandt de ansatte. Nu er de svenske politikere klar til at slå mere hårdt ned på butikstyveri.

Adm. direktør John Wagner, DSK, glæder sig på vegne af sine svenske kolleger over en skærpet kurs over for organiseret butikstyveri: – Men vi ved også, at de omrejsende europæiske bander hurtigt kan ændre deres fokus på nye mål. Vi frygter og forudser, at danske butikker nu kan blive ramt af en bølge af butikstyveri.

Så sent som i februar holdt DSK en konference på Christiansborg om ”Sikker Butik”, hvor Pär Bygdeson, der adm. direktør for Livsmedelshandlarna, fortalte om en glidebane af kriminalitet i de svenske dagligvarebutikker.

– Vi har i Sverige længe været vant til en kultur, hvor normer og social kontrol har fået de fleste af os til at leve efter, hvad der er rigtigt og forkert. Det har ikke været nødvendigt at bruge ressourcer på at få befolkningen til at overholde lovgivningen. Sådan er det ikke længere, siger Pär Bygdeson.

Indtil nu har svensk lovgivning ikke sanktioneret butikstyveri til en værdi på under 1.000 kr. Hidtil har myndighederne anset ”snatteri” for primært at blive begået af tankeløse unge eller ”glemsomme” kunder og har derfor blot accepteret en registrering af tyveriet. Imidlertid har især omrejsende grupper organiseret ”snatteriet”, så det ikke længere kan bagatelliseres.

Svensk Handel har længe påpeget, at det er urimeligt, at en person kan stjæle varer for 1.000 kr. uden at blive idømt en straf. Derfor ændres ”snatteri” nu til at blive betragtet som et egentligt butikstyveri og er dermed strafbart.

Den svenske rigsdag diskuterer forslag til lovændring i maj, og den ventes at kunne træde i kraft 1. juli 2017.

DSK opfordrer sine medlemmer i Danmark til at følge udviklingen nøje, da de organiserede kriminelle ofte er omrejsende grupper, der flytter derhen, hvor den samlede risiko for at blive opdaget og dømt er mindst.

– Det er også vigtigt, at både Rigspolitiet og justitsministeren følger udviklingen nøje. En evt. stigning i antallet af røverier og tyverier bør følges op af en forstærket politimæssig indsats og hårdere straffe i Danmark, siger John Wagner.

På konferencen ”Sikker Butik” på Christiansborg den 2. februar var der debat mellem Jan E. Jørgensen (tv), Venstre, Trine Bramsen, Socialdemokraterne og Peter Kofod Poulsen, Dansk Folkeparti. Politikere, politiet og detailbranchen var enige om at have et fælles ansvar for at imødegå en stadig mere rå og organiseret kriminalitet.

 

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: