Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Stigningen i butikstyverier skaber utryghed!

Mens mange former for hverdagskriminalitet som tyveri og indbrud er faldende, går butikstyverierne i en helt anden retning.

Nye tal viser nemlig, at antallet af anmeldte butikstyverier forventes at stige med næsten 70 procent fra 2019 til 2024.

Den store stigning i antallet af butikstyverier, gør denne form for kriminalitet til en af de mest akutte udfordringer inden for hverdagskriminalitet. Netop med udgangspunkt i hverdagskriminaliteten førstebehandler folketinget i dag et lovforslag med en række stramninger,

De nyeste tal fra Danmarks Statistik og DSK’s egne beregninger afslører, at antallet af anmeldte butikstyverier i 2024 forventes at overstige 27.000 – en stigning på tværs af alle regioner. Eksempelvis står landsdele som Bornholm og Fyn over for en fordobling eller mere af antallet af anmeldelser i løbet af fem år.

”Butikstyverier er ikke bare et økonomisk problem for butikkerne, men også en udfordring for trygheden i lokalsamfundene. Når butikstyverierne stiger så markant, sender det et uheldigt signal om normskred og forråelse. I Danmark bygger vi på et princip om tillid, med så stor en stigning i butikstyverier står det princip forfald. Det er et alvorligt “skred i lovmoralen,” siger Jannick Nytoft, adm. direktør hos De Samvirkende Købmænd.

“Butikstyverier rammer hele landet, og er ikke kun et byfænomen. Det rammer alle købmænd – fra storbyen til de små lokalsamfund. Den nuværende udvikling er uholdbar og kræver politisk handling. Derfor er det også positivt, at der i dag førstebehandles et lovforslag med en række stramninger, der bl.a. er målrettet butikstyverier, men det er desværre ikke nok, hvis udviklingen skal standses,” siger Jannick Nytoft.

Ifølge De Samvirkende Købmænd handler butikstyverier ikke blot handler om tabte varer. Det handler om trygheden i hverdagen og den danske lovmoral.

DSK’s løsningsforslag er bl.a.:

For at imødegå denne udfordring foreslår DSK en række konkrete tiltag:

  • Bedre deling af overvågningsmateriale: Lovgivning, der gør det muligt for butikker at dele billed- og videomateriale, samt brug af avanceret teknologi til politiets efterforskning.
  • Mere effektiv sagsbehandling: En prioritering af hurtigere og smidigere sagsbehandling af butikstyverisager.
  • Økonomisk støtte til ramte butikker: Etablering af en kriminalitetsfond og mulighed for lønindeholdelse til at sikre erstatning til ramte købmænd.
  • International indsats: Et målrettet samarbejde for at håndtere butikstyverier begået af udenlandske gerningsmænd.

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Foto fra Pixabay - udstødning fra bil
Pressemeddelelser

Grænsehandlen dækker over en skjult klimabelastning

Ifølge analysen fra DSK, udleder danskerne tilsammen over 210.000 tons CO₂e om året som følge af grænsehandelens transport. Det svarer til ca. 0,5% af Danmarks samlede udledning af drivhusgasser.

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: