Spring til indhold
Søg
Close this search box.

REMA 1000-pioner på Fyn

Købmand Lars Møller kunne i 1994 byde kunderne velkommen til den første REMA 1000 i Faaborg på Fyn  Der er ikke megen ”mojn” og sønderjyde tilbage i købmand Lars Møller

Købmand Lars Møller kunne i 1994 byde kunderne velkommen til den første REMA 1000 i Faaborg på Fyn 

Der er ikke megen ”mojn” og sønderjyde tilbage i købmand Lars Møller efter 25 år som købmand i REMA 1000 i Faaborg på Fyn. Dialekten fra Haderslev er blevet mere syngende, som det høres i det sydfynske.

Som den første på Fyn kunne Lars Møller i 1994 byde kunderne velkommen til REMA 1000. Året efter blev han selvstændig købmand i butikken på Engvej.

Et par år forinden var han flyttet til byen for på samme adresse at åbne en Prisa-butik, der var en del af den daværende lavpriskæde med base i det jyske under Løvbjerg-familiens vinger.

Fem gange har han siden fået fornyet sin franchise-kontrakt med REMA 1000. 1. marts næste år skal kontrakten igen forhandles. Og står det til Lars Møller, så løber han ikke fra pladsen.

Butikken og kunderne er blevet en livsstil, som han nødigt vil undvære.

Da han for et par år siden kunne fejre sin 50-års fødselsdag, var han i den grad blevet et kendt ansigt i lokalmiljøet og blev portrætteret som en god historie i de lokale medier, fordi mange i byen kender ham som slet og ret ”Lars Rema”.

Drømte om at blive varehuschef

Han er født og opvokset i Haderslev og kom i lære hos Merko i Vamdrup, hvor arbejdede et par år, inden han som 20-årig blev ansat hos Ellegaards Supermarked i Kolding.

– Dengang var det min drøm at gøre karriere i store butikker og blive varehuschef. Men jeg kunne jo se, at verdenen og markedet var under forandring med en bølge af nye discountbutikker, fortæller Lars Møller.

Han vendte i stedet blikket mod den købmandsejede discountkæde Prisa og fik job i Ølgod.

– Da kæden ville etablere sig på Fyn i 1992, greb jeg chancen og fik lov at åbne Prisa i Faaborg samme år, fortæller Lars Møller.

To år senere blev Prisa opkøbt af norske Retain-gruppen med discountkæden REMA 1000. Året efter – i 1995 – blev Lars Møller selvstændig købmand på franchisebasis under REMA 1000.

Købmandsmøder med vokseværk

– Det er mærkeligt at tænke tilbage på de første købmandsmøder, hvor vi kun var 15 franchise-købmand i første bølge ud af 34 butikker. Der gik nogle år med etablering af flere REMA 1000-butikker, før der igen for alvor blev tegnet franchise-kontrakter, mindes Lars Møller, der altid glæder sig til kædens årlige ”Rigsmøde”, hvor han møder kolleger fra hele landet.

I år bliver Rigsmødet og kædens 25 års jubilæumsfest holdt i pinsen med deltagelse af over 8.000 købmænd og medarbejdere.

– Vores værdigrundlag er så enkelt og stærkt, at det samler kæden under en fælles, stærk profil uanset, at vi som mennesker er vidt forskellige. Det er netop kernen i filosofien om frihed sat i system, siger Lars Møller, der ganske som sine tidligste kolleger kender de tre direktører, der har tegnet kæden gennem 25 år: Karl Aage Hansen, Carsten Normann og Henrik Burkal.

Kontinuitet giver styrke

Stabiliteten i topledelsen er ifølge den fynske købmand en medvirkende årsag til, at kæden fortsat udvikler sig positivt: – Med en vis kontinuitet bliver det nemmere at tage imod nye kolleger og fastholde den kultur, som er så afgørende for vores succes. Det betyder, at vi som købmænd ikke er bange for at dele viden med hinanden og spørge hinanden til råds. Vi beundrer hinanden, og vi undrer os for at blive klogere.

Netop videndeling var opskriften på kåringen som Årets Butik i 2010. For selv om købmændene er kolleger, så elsker de også at konkurrere sammen med deres medarbejdere og vinde pokaler.

– Butikken brændte i 2009 og måtte holde lukket i 13 uger. Mens håndværkere byggede en ny butik op på rekordtid på brandtomten, kørte jeg rundt til mine kolleger for at give en hånd med og suge viden til mig.

– Så udover den ny butik på over 900 m2 med perfekte rammer for en rationel drift, så var besøget hos mine kolleger med til at give os sejren som kædens bedste butik blandt dengang ca. 150 butikker, siger Lars Møller.

I dag har kæden mere end 330 butikker.

Forandringer på markedet

Da Lars Møller kom til Faaborg i 1992, var der blot en håndfuld til at klare opgaverne i butikken. I dag har han næsten 40 medarbejdere på lønningslisten.

– Jeg er gået fra primært at være købmand til også at skulle være leder, og det kræver virkeligt, at jeg har nogle dygtige folk omkring mig. Og så er jeg helt naturligt blevet bedre til at uddelegere og motivere medarbejdere til at tage ansvar.

Over årene har butikken udviklet sig med større sortiment med et stadig større tryk på ferskvarer og friskhed, hvad der kan ses på antallet af køle- og frysemøbler. Åbningstiderne er også ændret markant fra klokken 9 til 18 til nu at holde åbent fra klokken 7 til 21.

– Vi har taget omsætning fra tankstationerne om morgenen og fra kioskerne om aftenen. Med vores brødkoncept fra Bavinchi har vi virkelig fået en god kundestrøm i de første timer. Og efterhånden som madvanerne ændrer sig, kommer convenience mere og mere i fokus og skaber især kundestrøm sidst på dagen, siger Lars Møller.

Med Føtex, SuperBrugsen, Netto, Aldi og Lidl mangler Faaborg-købmand Lars Møller i REMA 1000 ikke konkurrence. Men konceptet og købmandskabet har sikre butikken en solid position i byen. Foto: Flemming Effersøe

 

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: