Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Regionschef og købmand går sammen om en fælles butik

Regionschef Klaus Pedersen bliver igen købmand i REMA 1000 og er nyt medlem af bestyrelsen for De Samvirkende Købmænd Regionschef Klaus Pedersen kender om ”nogen” følelsen af at få et

Regionschef Klaus Pedersen bliver igen købmand i REMA 1000 og er nyt medlem af bestyrelsen for De Samvirkende Købmænd

Regionschef Klaus Pedersen kender om ”nogen” følelsen af at få et skulderklap af kolleger og kæde og blive kåret som ”Årets butik”. Det var i 2005 i REMA 1000 i Vinderup. To år senere skiftede han kasket og har siden været regionschef for kædens købmand i store dele af det jyske.

Da kæden kårede sin bedste købmand i 2018, var det Klaus Pedersen, der som regionschef kunne ønske købmand Christian Henriksen i REMA 1000 Torsted ved Horsens tillykke med disse ord:

– Jeg ser butikken som et lysende eksempel på godt købmandskab, hvor der holdes fokus på gejst, stemning, omsætning og lave omkostninger – hånd i hånd med gode værdier og holdninger.

Købmandsduo i Silkeborg

Selv vender Klaus Pedersen, 42 år, tilbage til butiksgulvet som kompagnon med købmand Bjørn Bajlum, 33 år, i REMA 1000 Lyngbygade i Silkeborg. Han begynder i butikken den 1. september i år.

– Bjørn har været købmand i 10 år i REMA 1000, og jeg var regionschef for Bjørn en stor del af tiden. Han var desuden ansat som servicemedarbejder, elev og souschef hos mig i REMA 1000 i Vinderup, siger Klaus Pedersen. Derfor kender de to købmænd hinanden i forhold til faglighed, professionalisme og personlighed.

Klaus Pedersen mener, at det giver god mening at være to om at drive en butik med stor millionomsætning og potentiale til yderligere vækst. Ledelse, planlægning og udvikling af organisationen har udvidet købmandens rolle, så han eller hun både er aktiv på gulvet og hele tiden skal have blik for at fintune salgsmaskinen og motivere og lede medarbejderne.

– Det handler ikke om, at Bjørn og jeg skal arbejde mindre. Det handler om at få mere mental energi og sikre vores langtidsholdbarhed som købmænd til glæde for os selv, medarbejderne, kunderne og vores familier, siger Klaus Pedersen.

Han ser frem til at få ekstra fleksibilitet og sikkerhed i arbejdet som købmand i fællesskab med sin kompagnon, hvad der gør det muligt at være en synlig og tilstedeværende far for to døtre på to år og 15 år og bestride et nyt tillidshverv som medlem af bestyrelsen i De Samvirkende Købmænd.

Prikket på skulderen

Både da han blev ansat som regionschef og indstillet til bestyrelsen for DSK, var det ledere længe oppe i hierarkiet, som kom og prikkede ham på skulderen for at åbne hans blik for nye muligheder og udfordringer:

– Det var vores nuværende ”kulturmininister” Svend Hasle Pedersen, der som regionschef for nordjyske butikker fik øje på mig og mine præstationer i REMA 1000 Vinderup og senere åbning af butikker i Hasseris ved Aalborg og Holstebro.

– Butikken i Hasseris var en ”prøveklud” for det fremtidige indretningskoncept. Det betød, at jeg kom tæt på mange kolleger i baglandet og fik interesse og endnu mere respekt for arbejdet med at udvikle konceptet og butiksnettet.

Klaus Pedersen åbnede butikken i Hasseris i 2006 og var allerede året efter til samtale hos den adm. direktør Henrik Burkal om jobbet som regionschef. Han blev ansat som den fjerde regionschef i kæden, der dengang talte cirka 150 butikker. Nu er der 13 regionschefer og over 330 butikker.

Det var selvsamme Burkal, som sammen med salgsdirektør Mads Nysted prikkede deres regionschef på skulderen og spurgte, om han kunne se sig selv som bestyrelsesmedlem i købmændenes brancheorganisation.

– Jeg er taknemmelig for, at Svend, Henrik og Mads har åbnet de døre, der har vist for nye horisonter i mit liv. De tre minder mig om, hvor stor påvirkning, vi som mennesker kan have på andres liv, og hvilke muligheder og drømme vi som ledere kan anspore vores kollegaer til at forfølge, siger Klaus Pedersen.

Siden Klaus Pedersen begyndte som flaskedreng i Favør i Struer, har den selvstændige købmand været omdrejningspunktet for store dele af hans karriere.

Han er udlært i Favør i Struer hos daværende købmand Niels Mortensen og var senere souschef i fire år i Favør i Thisted og et år hos Favorit-marked i Aarhus, der var ejet af Preben Nordmand Madsen, og som var en kæde af supermarkeder med base i det aarhusianske.

Drømmen om et liv som selvstændig blev en realitet, da han som 23-årig i år 2000 kunne åbne REMA 1000 i Hedensted. Senere satte han kursen mod sin hjemstavn i det nordvestjyske, hvor han blev købmand i REMA 1000 i Vinderup og fik titlen ”Årets butik”.

Balance mellem dokumentation og nytteværdi

– Det er min ambition at være købmændenes talerør i bestyrelsen med udgangspunkt i min praktiske erfaring fra butiksgulvet, mine 11 års erfaring fra arbejdet i baglandet og mit solide netværk blandt de selvstændige købmænd i REMA 1000.

– Jeg vil gerne være med til at skubbe til en udvikling, hvor der er fokus på afbureaukratisering og sikre mere smidige regler og kontroller, uden at det går ud over sikkerheden for kunder og medarbejdere.

– Der er en tendens til øgede krav om dokumentation uden, at det nødvendigvis bidrager til mere sikkerhed. Derfor handler det for mig om at bruge sin sunde fornuft og få politikerne til at lovgive om det, der giver mening, og minde myndighederne om at være vores sparringspartnere i stedet for kontrollanter.

Han fremhæver, at DSK med RiskMinder har udviklet et værktøj, der gør det nemmere for købmændene at opfylde kravene til egenkontrol på fødevareområdet:

– Det er et godt eksempel på, hvordan DSK som brancheorganisation kan gøre en stor forskel for købmænd og grossister.

Samtidig pointerer han, at balancen mellem dokumentation og værdien af kontrollen kunne være endnu bedre, så ressourcerne bliver brugt på mere fødevaresikkerhed og mindre dokumentation.

Klaus Pedersen mener, at planloven i sin gældende udformning er en styrke for den selvstændige købmand og for kunderne.

Og butiksstørrelsen på 1000 til 1.200 m2 passer fint til REMA 1000 og andre koncepter inden for den frie købmandssektor.

Han er klar over, at der i forhold til de sidste rester af lukkeloven er hensyn at tage til købmænd i mindre bysamfund. På den anden side oplever han som REMA 1000-købmand, at kunderne er motiveret for at handle, og at det er en udfordring for logistikken; både i butik og bagland og ikke mindst i relation til madspild, når der skal holdes lukket på helligdagene.

– Det kunne også være godt, hvis vi fik mere fleksibilitet i forhold til de tilladte tidspunkter for varelevering. Efterhånden som teknologien giver os mere støjsvage lastbiler og køleanlæg, så burde der åbnes for flere natleveringer, så længe vi ikke generer naboerne, siger han og tilføjer:

– Det giver mindre trængsel i byerne, bedre trafiksikkerhed, mindre miljøbelastning og mere fleksibilitet for købmanden.

Regionschef Klaus Pedersen bliver købmand i REMA 1000 på Lyngbygade i Silkeborg sammen med den nuværende købmand Bjørn Bajlum. Fotos: Flemming Effersøe
Købmand Bjørn Bajlum får sin nuværende regionschef som kompagnon.
Regionschef Klaus Pedersen er valgt som nyt medlem af bestyrelsen i DSK. Til efteråret er han igen købmand. 

 

Del:

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: