Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Præmie på panten

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Hver tom flaske eller dåse er en gevinstchance i pantspillet. Fra 22. august til 7. oktober bliver der fundet fem vindere, som afleverer tomme flasker og dåser til genanvendelse et

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Hver tom flaske eller dåse er en gevinstchance i pantspillet. Fra 22. august til 7. oktober bliver der fundet fem vindere, som afleverer tomme flasker og dåser til genanvendelse et sted i Danmark

Pyt, det betyder nok ikke noget! Sådan tænker mange, når de går forbi en tom flaske eller dåse uden at samle den op. Eller måske efterlader den på kontoret, i skolen, bussen, skraldespanden eller naturen frem for at aflevere den i flaskeautomaten.

Men det gør faktisk en kæmpe forskel for miljøet og klimaet, hvis alle emballager bliver genanvendt.

I september og oktober giver Dansk Retursystem derfor fem tilfældige personer en præmie, fordi de afleverer tomme flasker og dåser til genanvendelse. Chancen for at vinde er lige stor i hele landet, og hver eneste tomme flaske eller dåse tæller. Så jo oftere du panter, jo større er din chance for at vinde i Det nationale Pantspil.


Her kan du se præmierne.

Præmierne skal være med til at gøre verdens bedste pantsystem endnu bedre. Danskerne afleverer allerede 9 ud af 10 tomme flasker og dåser. De bliver smeltet om til nye emballager, så man undgår at bruge overflødige råstoffer og energi.

Men de sidste ti procent af alle solgte flasker og dåser, kommer aldrig retur.

I 2017 var det cirka 140 millioner emballager. Hvis de var blevet genanvendt, kunne det have sparet 14.300 tons CO2. Det svarer til strømforbruget ved at oplade 2,7 millioner mobiltelefoner. Eller den mængde strøm 8.500 mindre solcelleanlæg producerer på et år.

Samtidig efterspørger industrien genanvendte materialer af høj kvalitet, og forbrugerne efterspørger fokus på bæredygtighed. DTU lavede for Miljøministeriet i juni 2018 vedrørende kvalitet i genanvendelse en rapport, der entydigt viser, at det danske pantsystem sikrer den bedste cirkulære økonomi, når det gælder genanvendelse af engangsemballager på flasker og dåser.

– Vi tager nye midler i brug, og vi har skærpet tonen for at minde om alvoren i klimaudfordringerne. Vi er selvfølgelig klar over, at vi ikke kan redde verden udelukkende ved at genanvende flasker og dåser, siger administrerende direktør i Dansk Retursystem, Lars Krejberg Petersen.

For selv om indsamlingen af flasker og dåser kan virke som en dråbe i havet, udgør det stadig relativt store mængder, som kan ses på klimaregnskabets bundlinje.

Øget interesse og opmærksomhed

– Vi oplever en stigende interesse politisk og fra forbrugerne. Derfor tror vi, at tiden er moden til, at vi tager endnu et skridt og løfter pantsystemet til næste niveau. Klimaforandringerne rykker tættere på, jorden har ikke uanede mængder råstoffer, og vi ser øer af plastik dukke op i havene. Det har fået mange til at give udtryk for, at de gerne vil gøre en forskel, siger Lars Krejberg Petersen.

”Derfor er det vigtigt, at vi får de sidste 10 pct. med, så vi i fremtiden kan sikre en endnu højere forsyning i et allerede velfungerende pantsystem. Ligesom det er afgørende, at vi fortsat kan levere en høj kvalitet, så det materiale, der genanvendes, lever op til de skrappe krav, der er til fødevareemballager”, forklarer Lars Krejberg Petersen og henviser i den sammenhæng til en rapport som

Fem år med øget vækst

Henover de seneste fem år har Dansk Retursystem oplevet en markant vækst på mere end 30 pct. i antallet af engangsemballager, som kommer tilbage i det cirkulære system. Sidste år modtog virksomheden mere end 1,2 milliarder, som er det højeste antal nogensinde, og returmængderne for de seneste måneder, som har været præget af ekstraordinære høje temperaturer, viser en stigning på 17 pct. i forhold til sidste år.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://youtu.be/0ON2qReQUIo”][/vc_column][/vc_row]

Del:

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: