Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Pensionerede købmænd giver liv på Egeskov

Rigtige købmænd står bag den gamle disk i Købmandsmuseet på Egeskov på Fyn I Købmandsmuseet på Egeskov ved Egeskov Slot kalder de pensionerede købmænd bag disken sig selv for kustoder.

Rigtige købmænd står bag den gamle disk i Købmandsmuseet på Egeskov på Fyn 

I Købmandsmuseet på Egeskov ved Egeskov Slot kalder de pensionerede købmænd bag disken sig selv for kustoder. Her på museet handler det mest om historien, hygge og lidt handel. I det nye år kan Købmandsmuseet fejre 15 års jubilæum.

40 mænd og kvinder i alderen fa 65 til 95 år tager på skift en ulønnet vagt i den gamle købmandsbutik på 150 m2, som er fyldt med ting og sager, der fortæller om 100 års købmandsliv i det fynske krydret med effekter fra et nedlagt købmandsmuseum i Sønderborg.

På en væg hænger billeder af fynske købmandsbutikker, som for længst er lukket. Vægte og kasseapparater vidner om en tid længe før digitaliseringen, mens den gamle kaffemølle maler den berømte JAVA købmandskaffe til en lokkende aroma. For mange købmænd var salget af kaffe det, som gav dem smør på bordet. Faktisk sagde man, at salget af kaffe kunne betale huslejen.

Den friskmalede kaffe, rustne søm, bolsjer, lakridsrod, honning og slottes egen rapsolie, som efter sigende kan gøre frikadellestegning til en leg, er på disken året rundt.

Tusinder til julemarked

På slottets julemarkeder, som i november over tre weekender tiltrækker op mod 30.000 gæster, er sortimentet udvidet med den legendariske KIJAFA (KirsebærJacobsenFaaborg) kirsebærvin. Ifølge museets formand, købmand Eggert Christiansen, egner den sig fortræffeligt til risalmande.

– Da vi åbnede Købmandsmuseet i 2004 i forlængelse af slottets veteranmotorcykeludstilling, var der ingen handel over disken. Det syntes de pensionerede købmænd var lidt for kedeligt. Så efterhånden har vi et pænt udvalg af nostalgiske og lokale varer, fortæller Eggert Christiansen.

Inventar fra barndomshjem

Den 63-årige købmand fra SPAR Ullerslev kan genkende meget af museets inventar, da hans farfar også var købmand og havde ladet bl.a. det gamle kasseapparat stå i sin fars barndomshjem og siden blev en del af hans eget barndomshjem. Kasseapparatet er nu med til at danne ramme om museet sammen med en købmandsdisk fra morfarens købmandsbutik.

SPAR-butikken i Ullerslev driver han videre efter sin far, der overtog den fra sin svigerfar. Den kan i år fejre 90års jubilæum og flyttede for et par år siden til ny adresse i større lokaler, så den fremstår som en topmoderne dagligvarebutik.

– Men tiden nærmer sig, hvor jeg selv skal på museum, siger Eggert Christiansen med et smil og henviser til dåbsattesten og en flok købmandskustoder på Egeskov, som altid har brugt for en ung, frisk knægt.

Som formand for Købmandsforeningen Fyn var Eggert Christiansen med i det museumsudvalg under Købmandsforeningen, som i samarbejde med Egeskov indrettede købmandsbutikken.

Den daværende formand for Købmandsforeningen på Fyn, Aksel P fra Højby, havde nogle år forinden været i dialog med Den Fynske Landsby om et købmandsmuseum. Men det blev Egeskov, som trak det længste strå, da slotejer Michael Ahlefeldt var på jagt efter attraktioner, som kunne give slottet endnu flere gæster. Det har nu en kvart million besøgende årligt.

Købmandsægteparret Bruno og Ruth

På et skilt ved indgangen kan man se listen over de væsentligste, fynske bidragydere til museet: Købmand Kjeld Gregersen, Brobyværk, Georg Nielsen, Kværndrup, Aksel P., Højby og Laurits Toft fra Kværndrup.

Sidstnævntes søn, Bruno står bag disken sammen med hustruen Ruth. Sammen drev parret selv en købmandsbutik gennem 29 år i Bred ved Vissenbjerg.

Museet har flere eksempler på kontrabøger, som er en bog, hvor det noteres, hvad en kunde køber (på kredit) hos købmanden. Den opbevares af kunden til kontrol af købmandens tilsvarende opgørelse i en hovedbog. Dem har museet også flere eksemplarer af, som behørigt er låst inde i en Franz Jäger pengeskab.

– Da jeg overtog butikken i Bred i 1978, havde vi stadig en snes kunder med kontrabog. Og der var endnu en enkelt kunde, som købte på kredit, da vi lukkede i 2007, fortæller Bruno Toft.

Det var i øvrigt hans far, som var medvirkende til, at købmandsmuseet kom til at se dagens lys på det fynske slot. Han havde i 2003 doneret hele sin vægtsamling til Egeskov. I mere end 40 år havde Lauritz samlet på alskens slags vægte og endte med af have cirka 200 af slagsen.

– Ved siden af købmandsforretningen i Kværndrup kørte min far som reservepost i 14 år. Så han så jo, hvad folk havde stående. Ofte ville de aflevere deres gamle vægt til jernhandleren. Men min far byttede sig til vægtene med varer fra købmandsbutikken, fortæller Bruno Toft.

Købmand Eggert Christiansen fra SPAR Ullerslev (th.)sammen med den pensionerede købmand Bruno Toft og hans hustru Ruth i Købmandsmuseet på Egeskov. Fotos: Flemming Effersøe

Kontrabogen holdt styr på mellemværende mellem kunde og købmand.

Del:

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: