Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Pantaftale mellem Danmark og Tyskland

Det bliver lidt dyrere at grænsehandle øl og sodavand, og kunderne skal betale pant i grænsehandelen. Onsdag eftermiddag præsenterede regeringen en aftale med den tyske regering om ophør af grænsebutikkernes

Det bliver lidt dyrere at grænsehandle øl og sodavand, og kunderne skal betale pant i grænsehandelen.

Onsdag eftermiddag præsenterede regeringen en aftale med den tyske regering om ophør af grænsebutikkernes pantfrihed.

DSK’s vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen deltog i det pressemøde, hvor miljøminister Kirsten Brosbøl og skatteminister Benny Engelbrecht præsenterede aftalen over for medierne. Der er politisk flertal for aftalen, hvis den vel at mærke når at blive underskrevet af både den danske miljøminister og de relevante tyske politikere, inden folketingsvalget udskrives.

DSK har naturligvis rost regeringen for aftalen med de tyske politikere. ”10 års indsats fra 7 miljøministre på stribe giver nu resultat. Det er meget glædeligt, at miljøministeren nu har landet en god aftale med tyskerne”, siger vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen.

Fakta om panten i grænsehandelen:

  • Der lægges dansk pant på 1,00 krone eller tysk pant på 1,85 kroner (0,25 euro) på almindelige dåser købt i grænsehandlen.
  • Den danske pant kan man få retur i Danmark tæt på borgernes bopæl. Der forventes en massiv udbygning af de såkaldte pantstationer, der er særligt velegnet til kunder med store mængder tom emballage med pant.
  • Der skal betales tysk moms på 19 øre per dåse med dansk pant. Den tyske moms får man ikke retur, hvis man afleverer sine grænsedåser i Danmark. Dermed nedbringes grænsehandelen, da der både vil være pant på begge sider af grænsen, og prisforskellen bliver lidt mindre.
  • En dåseøl vil dog stadig være væsentligt billigere i grænsehandlen end i Danmark på grund af forskel i moms og ølafgift. Så her må kampen fortsætte!
  • Grænsebutikkerne kan ikke nægte at indføre pant. Men de kan selv bestemme, om de vil sælge dåser med dansk eller tysk pant.
  • Der kommer pant på dåserne, når det danske retursystem er udbygget til at kunne tage imod de mange dåser fra grænsehandlen. Det kræver ændret lovgivning i både Danmark og Tyskland samt massiv udvidelse af kapaciteten i Danmark. Det mest sandsynlige er om ca. 3 år.
  • DSK forventer at flasker solgt i grænsehandelen også er omfattet, men det er endnu ikke bekræftet.
  • Danskerne køber hvert år flere end 600 millioner dåser i grænsehandlen – ja, måske op imod 1 mia. dåser!
  • Det skønnes, at op mod en million dåser hvert år bliver smidt på offentlige pladser, på strande, ved tankstationer, i affaldskurve eller i naturen.
  • En dåse kan være op mod 500 år om at blive nedbrudt i naturen.

Del:

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: