Købmand Martin Hansen i SPAR Tved ved Svendborg har været på overarbejde i 2020 for at følge med efterspørgslen fra tørstige fynboer. Som følge af grænselukning kunne de ikke hente øl syd for den dansk-tyske grænse
SPAR i Tved er kendt som den lokale butik med mad ud af huset, stor delikatesse, vareudbringning og ikke mindst en kasse Tuborg eller Albani til en fast lav pris.
– Det er helt vildt, hvad vi har solgt af øl og vand under coronapandemien, siger købmand Martin Hansen.
Butikken solgte 1052 paller øl i 2020 svarende til 31.526 kasser á 30 stk. øl. Det er godt 5.000 kasser mere end året før.
Traditionelt er det flaskesalget fra Tuborg og Albani, som driver omsætningen. Men grænselukningen som følge af coronapandemien ændrede kundernes adfærd. I stedet for at købe dåseøl hos Fleggaard og andre grænsehandelsbutikker har kunderne købt deres dåseøl hos den lokale købmand.
Målt på antal dåser er der solgt dobbelt så mange Odense Classic og Odense Pilsner i en ramme med 24 styk i forhold til året før. Tuborg og Carlsberg ligger lidt højere med indeks omkring 240 til 250.
– Samlet set solgte vi i 2020 for 1,3 million kroner mere øl i vores butik end året før, hvad der med al tydelighed viser, at grænsehandlen er et kæmpe problem i form af tabt omsætning i danske butikker og tabte indtægter på moms og afgifter til statskassen, siger Martin Hansen.
Tallene er ekstra bemærkelsesværdige, da SPAR Tved under normale omstændigheder har et stort salg til familiefester, sportsklubber og barer. Det tæller ikke med samme vægt i regnskabet for 2020.
Også sodavandssalget er eksploderet i 2020. Butikken solgte for en million kroner mere end året før.
Kæmpe lagerhal med øl
Martin Hansen overtog butikken for tre år siden på en usædvanlig varm sommer, som dengang gav et rekordstort salg. 2019 blev mere normalt, inden salget i 2020 forandredes totalt med Danmarks nedlukning i foråret på grund af coronapandemien.
Købmanden viser rundt i en 230 m2 stor lagerhal bag butikken fyldt med paller med øl. Eftersom butikken under normale vilkår har mange foreninger og private, som henter adskillige kasser øl ad gangen, skal det derfor være nemt at køre ølkasserne på en palleløfter lige ud til kundens trailer eller varevogn uden om butikken.
Men også inde i butikken står øl stablet i et altid nedkølet rum klar til at blive solgt. Martin Hansen har overvejet muligheden for at omdanne ølafdelingen til et stort køleskab, så der altid er seks grader koldt.
Specialøl er desuden en kategori, som butikken tidligere ikke har haft fokus på. Men det er et område, som har oplevet betydelig vækst i de senere år. Og da det er en vare, som de købestærke kunder gerne kommer i kurven, så er det en kundegruppe, som købmanden holder et ekstra vågent øje med.
Eventyret kan slutte med en bro
Købmanden gruer for, at der kommer en bro mellem Als og Fyn. Det vil med et slag sætte den sydfynske butik i samme bås som kollegerne i grænselandet, hvor salget af øl, vand, vin og spiritus i stort omfang er flyttet til butikkerne syd for den dansk-tyske grænse.
I mere end 50 år har der været en fast færgeforbindelse mellem Fynshav og Bøjden. En sejltur, der i dag tager 50 minutter. Bygger man en bro, vil turen i stedet for tage syv minutter. Det er en væsentlig besparelse, som regeringen med sit seneste transportudspil har besluttet sig for at undersøge prisen på. Der er sat 20 millioner kroner af til undersøgelsen.
Ifølge en rapport fra Vejdirektoratet fra 2019 er projektet anslået til at koste 22,4 milliarder kroner. Det skal delvist finansieres af brugerne.
– Hvis det bliver gratis at køre over broen, så kommer det til at få store konsekvenser for det lokale butiksliv på Fyn, forudser Martin Hansen.
Under coronanedlukningen har han takket været det øgede salg af øl og vand kunne ansætte en deltidsmedarbejder. Og der ville være potentiale for en ny fuldtidsmedarbejder alene til at håndtere ølafdelingen, hvis niveauet kunne fastholdes.