Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Norske priser er ikke vejen til færre rygere

Det kan være nærliggende at ty til at sætte priserne markant op, men prisen er et redskab, der skal bruges varsomt.

Af Henrik Hyltoft, markedsdirektør i Dansk Erhverv og Claus Bøgelund Nielsen, vicedirektør, De Samvirkende Købmænd.

Børsen gjorde sig 11/4 på lederplads til talsperson for dyrere cigaretter i forsøget på at sikre færre unge rygere. Baggrunden er at andelen af unge, der begynder at ryge cigaretter, er stigende for første gang i 20 år. Det er et alvorligt problem – og det skal vi have løst.

Det kan være nærliggende at ty til at sætte priserne markant op, men prisen er et redskab, der skal bruges varsomt. Vi anerkender prisens betydning for efterspørgslen navnlig hos unge prisfølsomme forbrugere, og vi har selv tidligere anbefalet prisstigninger balanceret i forhold til vores nabolande og en indeksering af cigaretpriserne, så det sikres, at de også vil stige fremover – og dermed forhåbentligt får færre til at begynde med at ryge.

Bliver danske cigaretpriser markant højere i Danmark i forhold til Tyskland, vil grænsehandlen stige markant og markedet for illegale cigaretter blive større. I Norge, hvor en pakke cigaretter i dag koster omkring 100 danske kroner, er der ganske rigtigt færre unge der ryger – men til gengæld er næsten hver anden norske cigaret købt uden for landets grænser, og der konfiskeres flere og flere illegalt producerede cigaretter. Det har ingen interesse i, udover den kriminelle underverden.

Den 24. oktober skrev Steen Bocian også en leder i Børsen om prisen på cigaretter. Den dag var det Børsens holdning, at ”lad os få sat afgifterne så langt op, som det giver mening under hensyntagen til grænsehandelen.” Det budskab er både fornuftigt og er langt mere nuanceret end en kamp om, hvem der kan foreslå de dyreste cigaretter og dermed skabe de bedste arbejdsbetingelser for smuglere og grænsehandlende.

Hvis vi for alvor skal have gjort noget ved problemet med rygning, er der imidlertid behov for en række initiativer. Detailhandlen har længe været parat til at tage sin del af ansvaret og pegede sidste år på en række redskaber, der kan være en del af løsningen.

Det er vigtigt at understrege, at detailhandlen ikke er årsagen til at flere unge nu tilsyneladende begynder at ryge, men vi har et medansvar, herunder for bl.a. at overholde salgsaldersgrænserne. Allerede sidste år foreslog vi et generelt udstillingsforbud for cigaretter, ligesom mange i branchen frivilligt er gået foran og har gemt cigaretterne væk.

Detailhandelen er også i dialog med Nets om aldersverifikation via betalingskort, så et køb slet ikke kan gennemføres, hvis kortholder ikke er gammel nok. Men der er også behov for at resten af samfundet følger trop. Uddannelsessteder kan fx indføre totalt rygeforbud og andre tiltag, som fjerner cigaretter fra de unge.

Skal vi mindske salget af cigaretter, og ikke bare flytte det, er det vigtigt at der er ens vilkår i hele branchen. Så længe, der er butikker, der ikke er med, så udviskes frontløbernes gode initiativ. Derfor må politikerne på banen for at sikre nogle rammer, der får færre unge til at begynde med at ryge.

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: