Resumé
Prisniveauet i Danmark er højt – og fødevarepriserne i Danmark er steget en del gennem 2025.
En betydelig del af forklaringen på det høje danske prisniveau på fødevarer er den høje danske
moms på fødevarer og de danske punktafgifter.
Når danskerne køber ind i dagligdagen, handles der for i gennemsnit ca. 155 kroner. Heraf
udgør moms og punktafgifter ca. 45 kroner, svarende til ca. 29 procent.
Dertil kommer købmandens udgifter til administration, bureaukrati og andre statsligt betingede
udgifter, som ikke er direkte punktafgifter. DSK har tidligere vurderet, at offentlige bureaukrati
koster de danske købmænd mellem 1,3 og 1,8 mia. kroner om året. Langt fra alt dette
bureaukrati er unødvendigt – men uanset hvad er der en regning, der skal betales.
Det nyeste skud på stammen er det udvidede producentansvar, der uvægerligt vil skubbe
prisniveauet i dagligvarehandlen opad. Hvis priserne generelt set stiger med to procent, vil den
gennemsnitlige kurv blive tre kroner dyrere – og det skal lægges oven i den almindelige
prisudvikling på fødevarer.
Om dette notat
Det er tilladt at citere fra denne analyse med henvisning til DSK.
Alle billeder er fra www.unsplash.com eller DSK.